Piaţa energiei electrice din România nu a fost re-liberalizată după 1 iulie 2025, ci a suferit o singură modificare - eliminarea subvenţiei acordate de stat consumatorilor, prin intermediul furnizorilor, potrivit unei informări transmise de Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
Clarificarea vine în contextul campaniei „Un consumator informat este un consumator protejat”, derulată de AFEER cu scopul de a combate interpretările eronate din spaţiul public. Asociaţia subliniază că eliminarea mecanismului de compensare nu afectează funcţionarea pieţei concurenţiale, regulile de piaţă rămânând neschimbate.
Potrivit AFEER, liberalizarea pieţei de energie a avut loc în etape: în 2014 pentru consumatorii non-casnici, în 2018 pentru consumatorii casnici, şi a fost consolidată în 2021. Din 2021 până în 2025, consumatorii au beneficiat de o schemă de plafonare şi compensare, introdusă prin OUG nr. 118/2021, care prevedea intervenţia statului în sprijinul consumatorilor, costurile urmând a fi iniţial suportate de furnizori şi ulterior decontate.
După 1 iulie 2025, consumatorii plătesc integral preţul energiei, cu excepţia celor încadraţi în categoria consumatorilor vulnerabili. Preţul energiei rămâne stabilit de piaţă, influenţat de dinamica internă şi de evoluţiile din pieţele europene interconectate.
Datele operatorilor de piaţă arată că preţul mediu al energiei pe segmentul banda (livrare constantă) a fost de 755 lei/MWh în 2023, a scăzut la 507 lei/MWh în 2024, iar în iunie 2025 a urcat la circa 620 lei/MWh, cu peste 20% mai mult faţă de media anului trecut. Tranzacţiile recente pentru semestrul al doilea din 2025 şi anul 2026 indică preţuri de peste 600 lei/MWh. Aceste evoluţii se reflectă în facturile finale, care includ şi tarifele de transport, distribuţie, sistem, certificate verzi, contribuţii reglementate şi TVA.
AFEER avertizează că, deşi furnizorii au susţinut financiar schema de compensare, decontările de la stat sunt blocate de peste un an şi jumătate, iar restanţele depăşesc 6 miliarde de lei. Ultimele facturi validate de ANRE pentru compensare sunt cele aferente lunii ianuarie 2024.
„Este deja a 20-a oară când furnizorii sunt nevoiţi să modifice facturile, iar aceste schimbări implică costuri semnificative, care nu sunt decontate de nimeni. Nici sumele împrumutate de la bănci nu au fost încă recuperate”, a declarat Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFEER.
În prezent, furnizorii adaptează sistemele informatice la noile cerinţe introduse prin OUG nr. 35/2025, care prevede sprijin financiar pentru consumatorii casnici aflaţi în sărăcie energetică. Aceştia vor beneficia, între 1 iulie 2025 şi 31 martie 2026, de un voucher de 50 lei/lună, activabil printr-un cod de bare inclus în factură, valabil doar pentru cei înscrişi oficial în categoriile eligibile.
AFEER atrage atenţia asupra dezechilibrelor generate de abaterile de consum şi asupra necesităţii unui cadru legislativ stabil, predictibil şi orientat către investiţii. Asociaţia susţine dezvoltarea unei pieţe transparente, în care consumatorii şi furnizorii acţionează responsabil, în interesul unui sistem energetic funcţional.
Opinia Cititorului