Numărul de drone cu rază lungă de acţiune lansate de Rusia împotriva Ucrainei a crescut în iunie cu 36,8% faţă de luna trecută, potrivit unei analize publicate marţi de AFP, în care au fost examinate atacurile care pun la grea încercare apărarea antiaeriană şi o populaţie civilă epuizată.
Potrivit cifrelor publicate cotidian de armata ucraineană, Rusia a lansat 5.438 de drone de atac cu rază lungă de acţiune asupra teritoriului său în iunie - numărul cel mai ridicat de la începutul invaziei Rusiei în februarie 2022 - faţă de 3.974 în mai.
Este vorba despre drone trimise noaptea de Rusia împotriva Ucrainei şi contabilizate în fiecare dimineaţă de Kiev. Aceste cifre nu includ atacurile cu alte tipuri de drone utilizate masiv pe front.
De la începutul invaziei ruse în februarie 2022, Ucraina se confruntă cu bombardamente devastatoare care au ucis şi rănit mii de civili.
Kievul cere SUA şi aliaţilor săi europeni să-i întărească sistemele de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja infrastructurile critice, în timp ce negocierile cu Moscova sunt în impas.
Pe lângă drone, forţele aeriene ruse au lansat de asemenea în iunie 236 de rachete în atacurile lor nocturne, potrivit Kievului, respectiv aproape de dublu faţă de luna mai.
Aceste atacuri declanşează alerte aeriene în oraşele ţării şi perturbă nopţile a zeci de mii de civili, constrânşi uneori să se refugieze în adăposturi.
Moscova efectuează atacuri combinate cu drone şi drone 'momeală' care vizează saturarea şi inducerea în eroare a apărărilor antiaeriene ucrainene care trebuie să acopere un teritoriu amplu.
În iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat că dronele reprezintă un element din ce în ce mai important al puterii militare ruse.
El a afirmat că până la 50% din atacurile care au 'distrus şi avariat echipamente şi instalaţii' în Ucraina au fost lansate de unităţi de drone.
'Eficienţa lor nu încetează să crească', a declarat el în cadrul unei reuniuni televizate, precizând că armata sa a creat o ramură distinctă dedicată dronelor.
Ucraina, care a avut o perioadă un avans asupra dronelor ruse la începutul invaziei în 2022, este constrânsă să se adapteze.
'Ucraina introduce evoluţii - ca dronele interceptoare - precum şi alte instrumente păstrate secrete în mod voluntar', a declarat ministrul apărării, Rustem Umerov, presei, săptămâna trecută.
Potrivit datelor Kievului, în pofida intensificării atacurilor în iunie, rata de interceptare a dronelor şi rachetelor ruse de către apărarea antiaeriană ucraineană a ajuns la 86%, faţă de 81% în mai.
Evaluarea consecinţelor acestor atacuri cu drone ruse este complexă, în condiţiile în care Ucraina nu furnizează decât puţine detalii, sau chiar niciun fel de informaţii, privind ţintele lovite.
Întrebat despre înmulţirea bombardamentelor ruse în Ucraina, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că acestea fac parte din operaţiunile militare derulate de Moscova.
'Kievul ştie perfect ce trebuie să facă pentru a pune capăt luptelor', a adăugat el, făcând referire la exigenţele ruse privind o încetare a focului.
Kremlinul doreşte să primească controlul complet asupra a cinci regiuni ucrainene, între care peninsula Crimeea, şi asigurarea că Kievul nu va adera niciodată la NATO, cereri considerate inacceptabile de Ucraina.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 15:58)
Nu cred, Rusia vrea pace sau ce tot latrau betivii Lavrov, Peskov, Medvedev...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 18:37)
"...potrivit cifrelor publicate cotidian de armata ucraineană, Rusia a lansat 5.438 de drone..."
vai, nu cumva trebuie sa se faca o corectura, ca conform Institutul de Dezvoltare si Propagare a Minciunilor de la kiev (IDPMk) s ar fi mancat eventual un zero (din surse neconfirmate, dar "sincere"), au fost de fapt 50.438 de drone (desi Rusia e in faliment nu mai are drone iraniene si mai are resurse pentru un an),
iar din acestea 150.000 ar fi fost doborate si trimise in neant de apararea colosala