"AI permite o analiză mai sofisticată a datelor, perspective predictive şi experienţe personalizate”

A consemnat Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Securitate Cibernetică / 22 iulie

"AI permite o analiză mai sofisticată a datelor, perspective predictive şi experienţe personalizate”

(Interviu cu Diana David, Managing Director SAP România)

Inteligenţa artificială nu doar că automatizează sarcinile de rutină şi permite concentrarea pe muncă strategică, dar permite şi o analiză mai sofisticată a datelor, perspective predictive şi experienţe personalizate pentru utilizatori, este de părere Diana David, Managing Director SAP România. Printre altele, aceasta ne-a spus, în cadrul unui interviu, că AI este esenţială în procesarea şi analizarea seturilor mari de date, extrăgând informaţii valoroase care ar fi, altfel, dificil de obţinut.

Reporter: În contextul macroeconomic dificil pe care-l traversăm, ce strategie abordează compania pentru a se menţine şi a creşte în piaţa de profil?

Diana David: Contextul macroeconomic actual determină o nevoie cât se poate de reală pentru soluţiile SAP, ele reprezentând un sprijin pentru organizaţii în astfel de vremuri marcate de incertitudine.

Ne concentrăm pe o strategie AI-first, Suite-first. Adoptarea unei mentalităţi AI-first înseamnă schimbarea fundamentală a modului în care abordăm dezvoltarea produselor. Nu este vorba doar de integrarea inteligenţei artificiale în procesele existente, ci de transformarea modului în care utilizatorii interacţionează cu produsele SAP. Cu date pregătite pentru AI, oferim perspectivă şi susţinem deciziile informate.

Abordarea de tip Suite-first implică o experienţă integrată a suitei în întregul portofoliu de produse SAP. Ne concentrăm, astfel, pe furnizarea de procese de business integrate, end-to-end, susţinute de un mediu de date unificat. Este vorba despre utilizarea unui model solid care promovează gândirea orientată spre suite, ghidând clienţii prin integrarea la nivel de suite şi încorporând feedback-ul lor în toate domeniile soluţiilor.

Reporter: Care este profilul cumpărătorului dumneavoastră?

Diana David: De regulă, este vorba despre organizaţii care s-au dezvoltat până la un anumit nivel şi caută rigoare şi o imagine completă şi detaliată asupra operaţiunilor lor. De asemenea, aceste organizaţii caută un parteneriat, nu doar un program software şi înţeleg că gestionarea operaţiunilor necesită control, dar şi flexibilitate, împreună cu date structurate. Ele apreciază cele mai bune practici pe care le-am dezvoltat în ultimii peste 50 de ani şi ştiu, precum şi acceptă, că trebuie să îşi regândească procesele de business pentru a ţine pasul cu schimbările pieţei, a face faţă concurenţei şi a răspunde cerinţelor propriilor clienţi. La SAP România, oferim soluţiile cuprinzătoare, precum şi cunoştinţele şi expertiza de care au nevoie pentru a atinge aceste obiective.

Reporter: Cum apreciaţi evolutia domeniului de IT, în contextul dezvoltării AI?

Diana David: Inteligenţa artificială nu doar că automatizează sarcinile de rutină şi permite concentrarea pe muncă strategică, dar permite şi o analiză mai sofisticată a datelor, perspective predictive şi experienţe personalizate pentru utilizatori. AI este esenţială în procesarea şi analizarea seturilor mari de date, extrăgând informaţii valoroase care ar fi, altfel, dificil de obţinut. Mai mult, contribuie şi la securitatea cibernetică, deoarece poate identifica modele şi anomalii care pot semnala ameninţări, permiţând măsuri proactive pentru protejarea datelor şi sistemelor. Iar acestea reprezintă doar câteva exemple.

Astfel, vorbim despre o dimensiune complet nouă a progresului, care este rapidă şi stimulează inovaţia în toate industriile, îmbunătăţind eficienţa şi creând noi oportunităţi. Desigur, aceasta necesită şi un nivel mai ridicat de adaptabilitate şi învăţare continuă, atât din partea organizaţiilor, cât şi a angajaţilor. Pe scurt, AI-ul remodelează peisajul IT, făcându-l mai dinamic şi pregătit pentru viitor. În acelaşi timp, toate aceste schimbări, în opinia mea, determină şi o schimbare de mentalitate - organizaţiile nu mai văd aria IT ca pe un simplu departament, ci mai degrabă ca pe liantul care ţine toate piesele împreună.

Reporter: Ce proiecte de investiţii aveţi pentru acest an?

Diana David: Aşa cum a menţionat CEO-ul SAP, Christian Klein, „SAP îmbină cea mai puternică suită de aplicaţii de business din lume cu date de o bogăţie unică şi cele mai recente inovaţii în domeniul inteligenţei artificiale, pentru a genera un ciclu de valoare durabil pentru clienţi”. Aceasta este direcţia către care ne îndreptăm atenţia.

Companiile de astăzi caută un pachet integrat care să unifice procesele, să armonizeze datele şi să valorifice AI-ul agentic pentru a aborda provocările şi a beneficia de noi oportunităţi. Alimentat de date de business valoroase şi de Business AI, SAP Business Suite, lansat anul acesta, combină ERP-ul Cloud de bază al SAP şi aplicaţiile diverselor linii de business pentru a conecta fiecare funcţie din cadrul companiei într-o manieră end-to-end. Acesta reprezintă, în viziunea noastră, viitorul managementului organizaţiilor. Cu SAP Business Suite, acestea pot scala, inova şi oferi valoare excepţională mai rapid şi mai uşor.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în acest moment şi cum acoperiţi problema forţei de muncă din sector?

Diana David: Ne bucurăm că SAP România a depăşit pragul de 1000 de angajaţi şi a ajuns la peste 1100 de colegi în cele trei locaţii de birouri din Bucureşti (695), Cluj-Napoca (134) şi Timişoara (289).

În ceea ce priveşte lipsa de talente pe piaţa românească şi nu numai, ceea ce am subliniat mereu este faptul că este şi responsabilitatea noastră, ca şi companii, să contribuim la reducerea acestui deficit. Şi există, desigur, mai multe modalităţi de a face acest lucru. Una dintre ele este educaţia şi ceea ce facem, printre altele, este să ne concentrăm pe colaborările cu mediul academic. De exemplu, în martie anul acesta, împreună cu Asociaţia pentru Tehnologia Viitorului, am fost bucuroşi să anunţăm crearea unui laborator de inteligenţă artificială la Universitatea Politehnică din Bucureşti pentru studenţii instituţiei. Mai mult, prin programul SAP University Alliance, oferim universităţii acces la soluţii SAP de top, inclusiv SAP S/4HANA, precum şi resurse educaţionale esenţiale.

Reporter: Ce problematici consideraţi că are domeniul şi care ar fi soluţiile pentru rezolvarea acestora, în opinia dumneavoastră?

Diana David: Una dintre provocările pe care le observ pe piaţa IT de astăzi este ezitarea companiilor de a renunţa la customizările vechi-mai ales în cadrul sistemelor ERP. De-a lungul anilor, multe organizaţii au investit masiv în adaptarea sistemelor lor pentru a se potrivi unor nevoi foarte specifice. Deşi acest lucru a adus valoare pe termen scurt, a creat o complexitate, care, pe termen lung, poate sta în calea inovaţiei.

Aceste sisteme profund personalizate sunt costisitoare de întreţinut şi dificil de actualizat, printre altele. Fiecare upgrade devine un proiect riscant şi care consumă foarte mult timp. Totuşi, în ciuda acestor limitări, există adesea o ataşare emoţională şi financiară puternică faţă de ceea ce a fost deja construit-ceea ce face ca adoptarea unei strategii de tip "clean core”, cum o numim noi la SAP, să pară descurajantă.

Abordarea „clean core”, care implică revenirea la procese standardizate, poate reduce considerabil costurile, riscurile şi complexitatea. Necesită, însă, şi o schimbare de mentalitate: de la „ce am construit” la „ce avem nevoie pentru a creşte şi inova”.

Reporter: Mulţumesc!

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0703
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3542
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4394
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8582
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.9651

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb