Anchetă internă la Poliţie, după fuga omului de afaceri Avraham Morgenstern

Andrei Stan
Anticorupţie / 11 august 2017

Anchetă internă la Poliţie, după fuga omului de afaceri Avraham Morgenstern

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat astăzi că s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6 de Poliţie, după ce omul de afaceri Avraham Morgenstern, condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, a dispărut, deşi se afla sub control judiciar, informează un comunicat de presă al MAI.

Sursa citată precizează: "În luna iunie 2017 MAI, IGPR şi Poliţia Capitalei au fost sesizate de către DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie, n.r.) referitor la situaţia inculpatului Morgenstern Avraham, mai precis în legătură cu modul în care s-a desfăşurat programul de supraveghere judiciară dispusă de către instanţa de judecată ca urmare a înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Corpul de control al MAI a efectuat verificări constatând că punerea în aplicare a acestor măsuri aparţinea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Secţia 6 Poliţie, dosarul de supraveghere fiind repartizat unui poliţist din cadrul Compartimentului de supravegheri judiciare.

Verificările au concluzionat că în intervalul 9.12.2016 - 8.05.2017 inculpatul a respectat obligaţia de a se prezenta săptămânal la organul de poliţie, ultima prezenţă la Poliţie fiind la data de 8.05.2017".

De asemenea, în urma verificărilor MAI s-a stabilit că poliţistul însărcinat cu supravegherea judiciară a inculpatului nu şi-a exercitat corespunzător atribuţiile de serviciu, nesesizând instanţa despre încălcarea acestui program de către inculpat. Poliţistul a făcut o serie de verificări şi demersuri pentru căutarea inculpatului, însă nu a sesizat instanţa despre lipsa acestuia şi încălcarea obligaţiei de prezentare la poliţie, adaugă sursa citată.

Ministerul mai afirmă: "Înştiinţarea instanţei despre nerespectarea programului de supraveghere s-a făcut în data de 30.05.2017, în condiţiile în care acest demers trebuia realizat de îndată ce inculpatul nu se prezentase la termenul din 15.05.2017, conform obligaţiei din programul de supraveghere.

În concluzie, Corpul de Control al MAI a constatat în sarcina poliţistului existenţa unei suspiciuni rezonabile de săvârşire a infracţiunii de favorizarea făptuitorului prevăzută de art. 269 din Codul Penal înaintând o sesizare în acest sens Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Ofiţerii Corpului de Control al MAI au verificat totodată şi modul de punere în aplicare a măsurilor pe care instanţa le-a dispus la data de 31.05.2017, după constatarea neprezentării inculpatului la termenul de judecată, stabilindu-se că în aceeaşi zi a fost emis mandatul de dare în urmărire naţională şi consemn la frontieră, iar, ulterior, la data de 13.06.2017 Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele inculpatului, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

În plan administrativ s-a dispus cercetarea prealabilă a conducerii Secţiei 6".

Ministrul Afacerilor Interne apreciază deosebit de grav acest caz, care "reflectă deficienţe serioase la nivelul managementului", fapt pentru care solicită conducerii Poliţiei Române şi Poliţiei Capitalei măsuri ferme pentru modul cum a fost gestionată această situaţie, se mai arată în comunicat.

În 13 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a emis mandat european de arestare pe numele omului de afaceri, introdus în sistemul de informaţii Schengen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
arsc.ro

Curs valutar BNR

30 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9490
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.0469
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1652
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6367
Gram de aur (XAU)Gram de aur270.7253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro