ANCOM:Viteza medie de download a ajuns, în 2024, la 446 Mbps pentru internetul fix

S.B.
Miscellanea / 24 iulie, 13:35

ANCOM:Viteza medie de download a ajuns, în 2024, la 446 Mbps pentru internetul fix

Viteza medie de download la nivel naţional a ajuns, anul trecut, la 446 Mbps pentru internetul fix prin cablu şi la 58 Mbps pentru internetul mobil, conform raportului Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2024, publicat joi, informează Agerpres.

Totodată, viteza medie de upload la nivel naţional a ajuns la valoarea de 385 Mbps pentru serviciul de acces la internet la punct fix, prin conexiunile pe cablu, în rândul celor mai mari furnizori ficşi.

În cazul serviciului de acces la internet la punct mobil, viteza medie de upload a ajuns la 17 Mbps, la nivel naţional, în anul 2024.

Mai mult, în ceea ce priveşte calitatea experienţei utilizatorului (QoE), raportul relevă o experienţă foarte bună în utilizarea tipurilor de aplicaţii uzuale.

ANCOM a creat în 2014 platforma Netograf (care cuprinde o aplicaţie web şi aplicaţii dedicate terminalelor mobile şi fixe) prin intermediul căreia utilizatorii pot evalua calitatea serviciului de acces la internet, precum şi evoluţia acesteia în timp.

Raportul privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2024 cuprinde evoluţii şi statistici comparative la nivel naţional, dar şi pe furnizori, în ceea ce priveşte: parametrii tehnici de calitate a serviciului de acces la internet (viteza de transfer al datelor, întârzierea şi variaţia întârzierii de transfer al pachetelor de date); parametrii administrativi de calitate a serviciului de acces la internet (termenul de furnizare a serviciului, termenul de remediere a deranjamentelor, termenul de soluţionare a reclamaţiilor primite de la utilizatorii finali, frecvenţa reclamaţiilor utilizatorului final etc).

Statisticile referitoare la parametrii tehnici de calitate, prezentate în raport, se bazează pe aproximativ 105.000 de măsurători valide efectuate de utilizatori prin intermediul platformei Netograf în anul 2024 (68% dintre acestea efectuate pe conexiuni fixe şi 32% pe conexiuni mobile), o analiză detaliată fiind realizată pentru primii 4 furnizori ficşi (în funcţie de numărul conexiunilor de internet) şi pentru cei 4 furnizori mobili prezenţi pe piaţa din România. Statisticile privind parametrii administrativi de calitate se bazează pe raportările semestriale ale furnizorilor.

În premieră pentru raportul aferent anului 2024, pe baza rezultatelor măsurătorilor efectuate de utilizatori prin intermediul platformei Netograf, ANCOM a analizat experienţa acestora la utilizarea unor categorii de aplicaţii uzuale precum VoIP, browsing web, video streaming, jocuri online, social media şi transfer de fişiere.

În ceea ce priveşte utilizarea aplicaţiilor de tip social media şi transfer de fişiere, 94% dintre măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare pentru conexiuni fixe pe WiFi şi 70% din măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare pentru conexiuni mobile. De asemenea, pentru utilizarea unor aplicaţii de tip video streaming, 94% din măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare în cazul conexiunilor fixe pe WiFi şi 80% din măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare pentru conexiunile mobile. 92% din măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare pentru aplicaţii de tip jocuri online, în cazul conexiunilor fixe pe WiFi şi 68% din măsurători reflectă o experienţă optimă de utilizare pentru conexiunile mobile.

Pe baza rezultatelor măsurătorilor proprii efectuate cu platforma Netograf, utilizatorii pot identifica tipul de aplicaţii pentru care vor obţine o experienţă optimă de utilizare pentru fiecare conexiune de internet utilizată în mod obişnuit.

ANCOM optimizează continuu platforma Netograf pentru a oferi utilizatorilor informaţii relevante, corecte şi complete despre măsurători şi implicit despre calitatea serviciilor de acces la internet. Cele mai recente optimizări au vizat extinderea funcţionalităţilor pentru anumite secţiuni ale platformei, actualizarea tehnologiilor utilizate în implementarea platformei şi migrarea software-ului pe echipamente noi.

În România, Netograf este mecanismul certificat de măsurare a calităţii serviciului de acces la internet, care ajută consumatorii care constată o diferenţă importantă, permanentă sau care se repetă la intervale regulate, între performanţa reală a serviciului (în ceea ce priveşte viteza) şi performanţa indicată de furnizor în contract să beneficieze de remediile prevăzute în contract.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0708
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3213
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4251
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8168
Gram de aur (XAU)Gram de aur464.9428

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
connecting.careers
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb