ANDREAS TREICHL, CEO ERSTE BANK: "Nu spun nu unei achiziţii a unei bănci greceşti în România"

Bănci-Asigurări / 7 august 2015

"Nu spun nu unei achiziţii a unei bănci greceşti în România"

Actualizare 12:56

Andreas Treichl, preşedinte Erste Bank, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Viena, că nu ar spune nu unei achiziţii a unei bănci greceşti în România. "Nu este oficială, deocamdată, vânzarea unei bănci românesti cu capital grecesc, sunt doar zvonuri, însă, dacă va fi scoasă la vânzare o astfel de instituţie, nu spun nu", a spus Treichl.

(A.C.)

-------------

Erste Group a revenit pe profit, cu 487,2 milioane euro, în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă din 2014

Grupul bancar: "Sprijinirea persoanelor cu credite în CHF în Croaţia ar putea avea un impact economic negativ"

Erste Group a încheiat primul semestru din 2015 cu un profit net de 487,2 milioane de euro, comparativ cu un rezultat negativ de 929,7 milioane euro în perioada similară din 2014, toate ţările cu excepţia Ungariei contribuind pozitiv la acest rezultat, arată un comunicat remis azi redacţiei.

Activele totale au crescut la 197,5 miliarde de euro la 30 iunie, comparativ cu 196,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut. Potrivit sursei, evoluţia bilanţului reflectă majorarea portofoliului de împrumuturi cu 2,2% faţă de finalul anului trecut, la 123,5 miliarde de euro, care a fost susţinută de creşterea creditării cu 1,7% către persoanele fizice, cu 2% către IMM-uri şi cu 5,9% către companiile mari. Portofoliul de depozite s-a majorat cu 1,6%, la 124,5 miliarde de euro.

Calitatea activelor a continuat să se îmbunătăţească uniform pe toate segmentele de bază (retail, IMM-uri şi companii mari), iar ponderea creditelor neperformante în totalul împrumuturilor a scăzut considerabil, de la 8,5% la sfârşitul anului trecut la 7,7% la 30 iunie 2015.

Capitalul total a urcat de la 13,4 miliarde euro la 31 decembrie 2014 la 14 miliarde euro la finalul lunii iunie, iar indicele capitalului total (rata de solvabilitate) a crescut de la 15,7% la 16,8%. Indicele capitalul comun de rang 1 s-a îmbunătăţit de la 10,6% la 31 decembrie 2014 la 11,6% în prezent.

Eficienţa operaţiunilor grupului a fost demonstrată în prima jumătate a anului de raportul cost/venit de 55,8% faţă de 55,4% în primul semestru de anul trecut, în condiţiile în care cheltuielile administrative au rămas la 1,89 miliarde euro în pofida creşterii uşoare a numărului de angajaţi. Venitul operaţional a scăzut cu 0,7%, la 3,4 miliarde euro, pe fondul menţinerii unui nivel scăzut al dobânzilor în pieţele din Europa Centrală şi de Est (ECE). Profitul operaţional s-a situat la 1,502 miliarde euro, faţă de 1,525 miliarde euro, în primul semestru de anul trecut.

Andreas Treichl, CEO al Erste Group, a explicat: "Rezultatele bune pe care le-am înregistrat în prima jumătate a anului au fost susţinute de menţinerea profitului operaţional şi scăderea costurilor de risc, ceea ce a determinat o creştere semnificativă a bazei de capital, indicele capitalului comun de rang 1 (Basel 3 implementat integral) majorându-se la 11,3% în prezent. Majoritatea pieţelor noastre de bază din ECE au evoluat mai bine decât restul Europei, creşterea economică fiind susţinută tot mai mult de cererea locală. Această evoluţie reprezintă baza pentru două tendinţe încurajatoare care se manifestă simultan: creditele performante au crescut pentru al cincilea trimestru consecutiv, iar rata creditelor neperformante a scăzut pentru al şaselea trimestru consecutiv şi se situează în prezent la 7,7%".

"Toate pieţele noastre cu excepţia Ungariei au contribuit semnificativ la profitul de 487,2 milioane EUR înregistrat de Group. Ungaria rămâne singura ţară unde raportăm un rezultat negativ, dar suntem încrezători că vom reveni pe profit anul viitor şi pe această piaţă având în vedere îmbunătăţirile recente ale contextului operaţional şi faptul că guvernul a redus taxa bancară. Per total, bilanţul nostru s-a extins în prima jumătate a acestui an: portofoliul de credite performante a crescut cu 2,4% de la începutul anului, iar cel de depozite a avansat cu 1,6%", a mai declarat Andreas Treichl.

Estimările Erste privind creşterea economică se situează între 2% şi 4% pentru toate pieţele de bază din ECE, cu excepţia Croaţiei, pe fondul majorării cererii interne. Perspectivele de creştere economică pentru Austria se plasează sub 1%.

Rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) este estimată la 8-10% în 2015 (capitalul tangibil însuma la finalul anului trecut 8,4 miliarde euro). Previziunile privind profitul operaţional indică reducerea cu o cifră mai mică de 5%, în contextul înregistrării unor rezultate operaţionale mai reduse, dar sustenabile, în Ungaria (ca urmare a volumelor mai reduse rezultate din conversia creditelor în valută) şi în România (efect unwinding mai redus), precum şi al menţinerii contextului caracterizat de dobânzi reduse.

Estimările indică avansul creditării cu o cifră situată sub 5% şi reducerea costurilor de risc la 0,9 - 1,1 miliarde euro. Taxele pe operaţiunile bancare se previzionează că vor însuma aproximativ 360 milioane euro, inclusiv contribuţiile realizate concomitent la nivel naţional şi european pentru fondul european de rezoluţie bancară şi pentru fondurile de garantare a depozitelor. Discuţiile pe tema taxei bancare cu Guvernul Austriei sunt încă în desfăşurare.

Iniţiativele de protecţie a consumatorilor, cum ar fi o posibila schemă de sprijinire a persoanelor care au credite în franci elveţieni în Croaţia, precum şi la riscurile geopolitice, ar putea avea un impact economic negativ, notează reprezentanţii Erste.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sau ii invatati dumneavoastra.

    1. Lasa gargara ieftina nene; Treichalutul ti-a infirmat inca odata previziunile sumbre. 

    Stati cuminti, la finele anului vor avea grija sa raporteze, di nou, pierderi. Doar nu sunt prosti sa plateasca statului roman impozit pe profit.Nu-i asa domnule Bestea?  

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb