Regatul Unit traversează cea mai uscată primăvară din 1956, potrivit unui raport alarmant publicat de Agenţia britanică pentru mediu. Lipsa severă de precipitaţii în primele luni ale anului 2025 a alimentat temerile privind o posibilă secetă în lunile de vară.
• Trei luni consecutive de secetă
Conform raportului, citat de AFP, perioada februarie-aprilie 2025 a fost cea mai secetoasă din ultimii 69 de ani. Aprilie a marcat a treia lună consecutivă cu niveluri de precipitaţii sub media multianuală, în condiţiile în care începutul lunii mai a continuat acelaşi trend alarmant. "În unele regiuni, cum ar fi nord-estul şi nord-vestul Angliei, primele patru luni ale anului au fost cele mai secetoase din 1929", a precizat Agenţia pentru mediu.
• Risc iminent de secetă
Ca reacţie la situaţia critică, autorităţile britanice au convocat grupul de lucru pentru secetă. Potrivit lui Richard Thompson, director adjunct pentru resurse de apă în cadrul agenţiei, schimbările climatice vor duce la secete mai frecvente în timpul verii, în deceniile următoare. "Deşi ultimii doi ani au fost printre cei mai ploioşi înregistraţi în Anglia, actualele condiţii uscate creează premisele pentru o secetă în 2025", a avertizat oficialul.
• Măsuri de urgenţă
Pentru a preveni lipsa apei în regiunile cele mai afectate, companiile de apă au început transferul interregional al rezervelor de apă, a anunţat Water UK, organizaţia care reprezintă furnizorii britanici de apă potabilă. Această mobilizare vine în contextul în care fenomenele meteorologice extreme devin tot mai frecvente în Marea Britanie, ca efect direct al încălzirii globale.
• Recorduri climatice tot mai îngrijorătoare
Europa este continentul cu cea mai rapidă creştere a temperaturii de pe glob - încălzindu-se de două ori mai repede decât media globală din anii 1980 încoace. Regatul Unit resimte puternic aceste efecte, în iulie 2022, temperatura a depăşit pentru prima dată 40°C. La 1 mai 2025, Londra a înregistrat un nou record: 29,3°C, într-o primăvară deja caracterizată de cea mai însorită lună aprilie din istoria măsurătorilor meteorologice britanice. Dacă lipsa precipitaţiilor persistă, autorităţile se pregătesc pentru posibile restricţii de apă, iar agricultura, biodiversitatea şi sănătatea publică ar putea fi afectate în mod direct.
Opinia Cititorului