Amenzi totale de peste un milion de lei şi decizii de suspendare temporară şi interzicere a activităţilor au fost aplicate de către inspectorii sanitar-veterinari în perioada 30 iunie -12 iulie, în timpul controalelor efectuate la 546 de operatori economici de pe Litoral, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2025, au fost verificate, într-o primă etapă, 129 de unităţi de alimentaţie publică (restaurante, terase), 12 pizzerii, 42 de cofetării şi patiserii, 128 de unităţi fast-food, 96 de baruri, braserii şi bufete, 51 de magazine alimentare, un supermarket, o unitate tip catering şi alte 86 de unităţi încadrate în alte categorii.
În urma controalelor, s-au constatat nereguli precum: manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea în spaţii neaprobate sanitar-veterinar, ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare sau lipsa etichetării, condiţii de igienă deficitare în spaţiile de producţie, depozitarea necorespunzătoare a produselor, precum şi lipsa menţinerii probelor de preparate culinare timp de 48 de ore.
"Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 106 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 1.076.600 de lei. De asemenea, au fost emise opt ordonanţe de suspendare temporară a activităţii şi şase ordonanţe de interzicere a activităţii. Totodată, a fost dispusă reţinerea oficială a 952 de kg de produse alimentare neconforme (carne, produse din carne, lactate şi produse de patiserie), care au fost dirijate către unităţi de neutralizare", se arată în comunicat.
De asemenea, echipele de control au efectuat verificări în marja festivalului "Beach, Please" de la Costineşti. Astfel, au fost realizate 90 de controale oficiale, în urma cărora s-au aplicat cinci sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 53.000 de lei, pentru abateri legate de etichetare, igienă şi condiţii de depozitare.
"Rezultatele înregistrate în aceste prime două săptămâni reflectă eficienţa măsurilor de consiliere şi prevenţie implementate încă de la începutul acestei acţiuni. Colaborarea dintre autorităţi şi operatorii economici a fost esenţială pentru menţinerea unui nivel ridicat de siguranţă alimentară şi atingerea obiectivului propus: zero cazuri de toxiinfecţii alimentare. Vom continua să acţionăm cu aceeaşi fermitate şi rigurozitate pentru a asigura un sezon estival sigur pentru toţi turiştii", a declarat preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, citat în comunicat.
Inspectorii au beneficiat de sprijinul auto-laboratorului DSVSA Constanţa şi al Laboratorului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor Constanţa, pentru analizarea în regim de urgenţă a probelor prelevate din materie primă, produs finit şi teste de sanitaţie.
ANSVSA precizează că activităţile de control vor continua pe toată durata sezonului estival, în cele şase zone turistice şi de agrement de pe Litoral, de la Vadu până la Vama Veche, fiind intensificate în weekend-uri şi în perioadele de vârf turistic.
Opinia Cititorului