ANUL TRECUT CEZ a făcut primii paşi către crearea generaţiei verzi
A.I.
Companii / 10 iulie 2020

CEZ şi-a continuat proiectele de digitalizare şi a făcut primii paşi către crearea generaţiei verzi, în ce de-al paisprezecelea an de activitate şi investiţii în ţara noastră, se arată într-un comunicat al Grupul emis cu ocazia unei conferinţe de presă desfăşurată astăzi, privind activitatea CEZ în România, în anul trecut.
Ondrej Safar, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România, a descris principalele repere ale anului trecut astfel: "Grupul CEZ în România şi-a creat deja propria istorie pe piaţă. Am fost în fiecare an un jucător constant în sectorul energetic care a mizat pe un dialog deschis cu stakeholderii săi şi pe dezvoltarea gradului de digitalizare la nivel operaţional. În 2019, am adăugat elemente noi în portofoliul nostru de produse, am promovat şi mai fervent grija pentru mediu şi am transformat produsele verzi din produse de nişă în unele accesibile atât pentru clienţii casnici, cât şi pentru cei economici. Echipa CEZ a parcurs încă o etapă de dezvoltare spre o organizaţie autodidactă, în timp ce politicile sustenabile de operare au primit şi în acest an certificarea internaţională GRI, opţiunea Core".
Grupul CEZ în România a încheiat anul 2019 cu un profit raportat înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii şi amortizării (EBITDA) de 389.465 mii lei, în scădere cu 6.443 mii lei faţă de anul 2018. La nivelul profitului net, Grupul a înregistrat rezultate mai bune în comparaţie cu anul anterior, având o creştere de 318.328 mii lei, datorată în principal activităţii de producţie de energie eoliană (vânzarea de certificate verzi).
Energia regenerabilă a fost unul dintre domeniile de interes pentru Grup în anul 2019, când turbinele din parcul eolian Fântânele - Cogealac au produs un total de 1.185 GWh producţie netă. Şi în 2019, Grupul CEZ în ţara noastră a rămas cel mai mare producător privat de energie regenerabilă din ţară. Totodată, sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa a produs 54 GWh în 2019, o producţie totală mai mică cu 14 GWh în comparaţie cu 2018, ca urmare a precipitaţiilor reduse.
De asemenea, furnizorul de energie electrică şi gaze naturale CEZ Vânzare şi-a îndreptat atenţia către promovarea produselor verzi, lansând în luna februarie a anului 2019 produsul Sisteme Fotovoltaice pentru #Acasă. Generaţia verde a început să ia contur în luna august 2019 când CEZ Vânzare a lansat o ofertă naţională de energie 100% regenerabilă, destinată atât clienţilor casnici, cât şi companiilor.
Energia provine integral din cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, deţinut de Grupul CEZ în Dobrogea, cu o putere totală instalată de 600 MW. Produsul CEZ Verde se adresează «generaţiei verzi», care acţionează responsabil în activitatea de zi cu zi, alege soluţiile eficiente energetic, preferă alternativele mai puţin poluante, reciclează şi îi încurajează pe cei din jur să se implice în protejarea planetei. Acesta răspunde nevoilor afacerilor sustenabile, cu acţiuni şi proiecte de responsabilitate socială pro mediu, care îşi contorizează şi reduc impactul asupra mediului.
La nivelul operatorului de distribuţie, investiţiile în reţea şi procesele smart implementate de Distribuţie Oltenia în 2019 au dus la reducerea pierderilor în reţea şi a indicatorilor SAIDI, cu 9,95 %, respectiv SAIFI, cu 13,9%, în comparaţie cu 2018, operatorul investind 190.331,82 mii lei în CAPEX (din fonduri proprii) şi 183.392,22 mii lei reprezentând puneri în funcţiune.
Investiţiile au fost direcţionate către continuarea integrării staţiilor de transformare în SCADA, modernizarea şi înlocuirea transformatoarelor, instalarea echipamentelor telecomandate, îmbunătăţirea reţelei de joasă şi medie tensiune şi asigurarea condiţiilor propice consumatorilor de energie pentru racordarea la reţeaua electrică.
Pentru al treilea an consecutiv, raportul de sustenabilitate al Grupului CEZ în România, respectiv ale operatorului de distribuţie din cadrul Grupului, au fost recunoscute de GRI ca fiind în conformitate cu aşteptările stakeholderilor prin respectarea principiilor de analiză a materialităţii aspectelor raportate.
Cifrele cheie care au descris activitatea operatorului de distribuţie din cadrul Grupului în 2019:
• Operatorul a instalat 99 de cuiburi de barză pe stâlpii de MT/JT din judeţele Teleorman, Argeş, Mehedinţi, Olt, Gorj, Vâlcea şi Dolj precum şi teci electroizolante;
• Numărul de ore de pregătire profesională a fost: 14.628.
• Costurile cu formarea profesională, au fost de: 507.747 lei;
• Investiţiile companiei în proiecte de responsabilitate socială/ dezvoltare a comunităţilor s-au ridicat la aproximativ 445.949 lei;
• Operatorul a continuat dezvoltarea programului "Ucenic Electrician", care în 2019 s-a extins cu noi clase care vor pregăti generaţia de electricieni a viitorului, inclusiv în judeţul Mehedinţi.
• În lanţul de aprovizionare cu energie electrică, Distribuţie Oltenia a lucrat în 2019 cu 376 de furnizori. Locaţia geografică a furnizorilor a presupus majoritar furnizori români (societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul României) - 97,61% şi filialele companiilor internaţionale/ multinaţionale (societăţi comerciale cu sediul social în străinatate) - 2,39%.
De asemenea, în 2019, Grupul CEZ în România şi-a păstrat interesul pentru zona de sustenabilitate, principalele cifre cheie la nivel social şi de mediu obţinute de Grup (format din companiile CEZ România, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power, Tomis Team, MW Team Invest şi Ovidiu Development) fiind:
• Investiţiile de CSR în beneficiul comunităţilor locale au însumat 2 949 669 lei. Grupul a dezvoltat o strategie de responsabilitate socială, în jurul a patru piloni principali: sănătate & wellbeing, educaţie, mediu şi dezvoltare locală iar principalele proiecte implementate au fost: Maratonul Olteniei, Generatorii de Bine, CODE Kids, Cule în lumină etc.
• În lanţul de aprovizionare cu energie electrică, Grupul a lucrat cu 435 de furnizori. În cazul fiecarei companii, aceştia sunt peste 90% furnizori români.
• CEZ Vânzare a menţinut în anul 2019 certificarea sistemului de management de mediu în conformitate cu cerintele ISO 14001:2015, în urma auditului de recertificare.
• Grupul CEZ în România a lansat un studiu "Percepţia românilor despre un viitor «verde». Peste jumătate dintre respondenţi (62,72%) încearcă să aibă un impact pozitiv asupra mediului prin acţiunile lor de zi cu zi, iar dintre românii care sunt responsabili faţă de mediu, 7 din 10 au grijă să nu arunce gunoaie în spaţiile nepermise, 6 din 10 reciclează selectiv gunoiul, iar peste 2 din 10 încearcă să reducă consumul de apă şi energie.
• Valoarea totală a programelor de pregătire profesională a angajaţilor companiilor menţionate mai sus, în 2019, a fost de 976,781 lei;
• Numărul mediu de ore de formare, doar în 2019, a fost de 9.740 de ore.
Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA care, după procesul de transformare, asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele nouă companii - Distribuţie Oltenia, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development, TMK Hydroenergy Power şi CEZ ESCO România.