Thailanda şi Cambodgia au semnalat duminică disponibilitatea de a negocia încetarea unui conflict de frontieră mortal, în urma eforturilor de mediere ale preşedintelui american Donald Trump. Luptele, aflate acum în a patra zi, au ucis cel puţin 33 de persoane şi au strămutat peste 168.000 de oameni, relatează AP News, de la care precizăm următoarele.
Trump a scris sâmbătă pe reţeaua sa Truth Social că a vorbit cu liderii din Thailanda şi Cambodgia şi a sugerat că nu va continua negocierile comerciale cu niciuna dintre ţări dacă ostilităţile vor continua. El a adăugat ulterior că ambele părţi au fost de acord să se întâlnească pentru a negocia un armistiţiu.
Prim-ministrul cambodgian Hun Manet a declarat duminică că ţara sa este de acord să urmărească o „încetare a focului imediată şi necondiţionată”. El a spus că Trump i-a transmis că şi Thailanda a acceptat să oprească atacurile, în urma conversaţiei cu prim-ministrul interimar thailandez Phumtham Wechayachai.
„Aceasta este o veste pozitivă pentru soldaţii şi oamenii ambelor ţări,” a spus Hun Manet într-o declaraţie.
El a precizat că l-a însărcinat pe adjunctul său, ministrul de externe Prak Sokhonn, să coordoneze paşii următori cu secretarul de stat al SUA Marco Rubio şi să discute direct cu ministrul de externe thailandez pentru a implementa încetarea focului.
Thailanda a exprimat un sprijin prudent. Phumtham i-a mulţumit lui Trump şi a spus că Thailanda a fost de acord, în principiu, cu un armistiţiu, dar a subliniat necesitatea unei „intenţii sincere” din partea Cambodgiei, potrivit Ministerului de Externe thailandez. Phumtham a cerut discuţii bilaterale rapide pentru a stabili paşi concreţi către o soluţie paşnică, se arată în declaraţie.
Luptele au izbucnit joi, după explozia unei mine de teren de-a lungul frontierei, care a rănit cinci soldaţi thailandezi. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de declanşarea conflictului. Ambele ţări şi-au rechemat ambasadorii, iar Thailanda şi-a închis punctele de trecere a frontierei cu Cambodgia.
În pofida eforturilor diplomatice, luptele au continuat duminică de-a lungul unor zone ale frontierei disputate, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă de bombardamente şi mişcări de trupe.
Colonelul Richa Suksowanont, purtător de cuvânt adjunct al armatei thailandeze, a spus că forţele cambodgiene au tras cu artilerie grea în provincia Surin, vizând inclusiv case civile duminică dimineaţă. El a adăugat că Cambodgia a lansat atacuri cu rachete asupra templului antic Ta Muen Thom, revendicat de ambele ţări, precum şi asupra altor zone, în încercarea de a recuceri teritoriile ocupate de trupele thailandeze. Forţele thailandeze au răspuns cu artilerie cu rază lungă pentru a distruge artileria şi lansatoarele cambodgiene.
Richa a spus că eforturile lui Trump de mediere sunt „o chestiune separată.” Operaţiunile de pe câmpul de luptă vor continua şi un armistiţiu poate fi realizat doar dacă Cambodgia iniţiază formal negocieri, a adăugat el.
„Orice încetare a ostilităţilor nu poate fi atinsă cât timp Cambodgia lipseşte grav de bună credinţă şi încalcă în mod repetat principiile fundamentale ale drepturilor omului şi ale dreptului umanitar,” a spus separat Ministerul de Externe al Thailandei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării din Cambodgia, generalul locotenent Maly Socheata, a acuzat forţele thailandeze de escaladarea violenţei prin bombardarea teritoriului cambodgian duminică dimineaţă, urmată de o „incursiune pe scară largă” cu tancuri şi trupe terestre în mai multe zone.
„Astfel de acţiuni subminează toate eforturile de rezolvare paşnică şi arată intenţia clară a Thailandei de a escalada, mai degrabă decât de a reduce conflictul,” a spus ea.
Thailanda a raportat 20 de morţi, majoritatea civili, în timp ce Cambodgia a spus că 13 persoane au fost ucise. Peste 131.000 de oameni din Thailanda au fost evacuaţi în locaţii sigure, iar peste 37.000 au fugit din trei provincii cambodgiene. Multe sate de la graniţă sunt acum aproape pustii, cu şcoli şi spitale închise.
Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel la Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), un bloc regional, să medieze pacea între cele două ţări membre. Human Rights Watch a condamnat utilizarea raportată a muniţiilor cu dispersie - arme interzise de dreptul internaţional - în zone populate şi a cerut guvernelor să protejeze civilii.
Frontiera de 800 de kilometri (500 de mile) dintre Thailanda şi Cambodgia este disputată de decenii, dar confruntările anterioare au fost limitate şi scurte. Cele mai recente tensiuni au izbucnit în mai, când un soldat cambodgian a fost ucis într-o confruntare ce a creat o ruptură diplomatică şi a inflamat politica internă din Thailanda.
Opinia Cititorului