APRILIE FINANCIAR BET bifează un nou maxim istoric

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 mai 2021

BET bifează un nou maxim istoric

Transferuri de 120 milioane de lei cu acţiunile Fondul Proprietatea şi de 117 milioane de lei cu titlurile Banca Transilvania

Ieri, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a spus că este posibil ca ratele dobânzii să crească uşor pentru a preveni supraîncălzirea economiei americane

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ce ilustrează parcursul celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa noastră, a atins un nou maxim istoric în aprilie, de 11.398,47 de puncte, nivel ce a fost depăşit chiar ieri, când coşul de acţiuni a încheiat ziua la 11.462,3 puncte.

În Europa, Banca Centrală a menţinut neschimbaţi parametrii politicii monetare şi a programului de achiziţii de active, iar companiile au început să îşi publice rezultatele aferente primului trimestru, cele anunţate până acum fiind peste aşteptări, conform raportului echipei de la BT Asset Management, de la finele săptămânii trecute. Indicele pan-european STOXX 600 a urcat cu 1,82%, în aprilie, lună în care a atins un nou record istoric, în timp ce DAX 30, al bursei din Frankfurt, s-a apreciat cu 0,85%, iar FTSE al pieţei londoneze a crescut cu 3,82%.

Noi recorduri pentru Dow Jones şi S&P 500

Peste Atlantic, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 2,72%, în aprilie, iar S&P 500 s-a apreciat cu 5,24%, ambele coşuri de acţiuni atingând noi recorduri, în timp ce Nasdaq Composite s-a apreciat cu 5,4%, luna trecută. Rezerva Federală a menţinut dobânda de referinţă la 0,00-0,25%, precum şi programul de relaxare cantitativă (achiziţii de active) la 120 miliarde de dolari/lună, iar economia americană este aşteptată să crească cu peste 6% în 2021, cel mai ridicat ritm din ultimii 35 de ani. În plus, în ton cu tendinţa de revenire a economiei, rezultatele raportate până acum de de companiile listate în SUA acum au fost peste aşteptări, după cum reiese din raportul celor de la BT.

Pentru ţara nostră, FMI a crescut prognoza de creştere economică pentru acest an la 6%, la începutul lunii trecute, iar agenţia Standard & Poor's a îmbunătăţit perspectiva rating-ului datoriei suverane de la "negativ" la "stabil".

Este contextul general în care, luna trecută, majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti s-au apreciat. Indicele BET a urcat cu 1,36%, la 11.342,04 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 25 de acţiuni de la bursa noastră, a crescut cu 1,4%, până la 1.004,63 de puncte.

Creşteri de peste 10% pentru titlurile Alro, Sphera sau Purcari

Poate ilustrativ pentru faza ciclului economic în care ne aflăm, acţiunile Alro Slatina (ALR) s-au apreciat cu 13,88% în aprilie, la 3,2 lei, într-o lună în care cotaţia aluminiului la Bursa de Metale din Londra a urcat cu circa 10,5%. În ton cu evoluţia preţului metalului în plan internaţional, titlurile combinatului din Slatina se află pe o tendinţă ascendentă clară demarată în partea a doua a anului trecut, iar de la începutul lui 2021 cotaţia ALR are un avans de circa 43%.

Acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife (M) au urcat cu 13,3%, în luna aprilie, până la 11,9 lei, după câteva sesiuni ascendente semnificative înregistrate la finele lunii. Creşterea vine chiar după ce, în data de 23 aprilie, fondurile de pensii NN anunţaseră depăşirea cu câteva zile înainte a pragului de deţinere de 15% din capitalul companiei medicale.

Titlurile Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanţurilor de alimentaţie publică KFC şi Pizza Hut, au urcat cu 10,61%, luna trecută, la 17,2 lei, în timp ce acţiunile producătorului de vinuri Purcari Wineries (WINE) s-au apreciat cu 10,2%, până la 28,1 lei, în ambele cazuri rulajele fiind reduse (sub media ultimei luni de tranzacţionare). Atât Sphera cât şi Purcari ar trebui să beneficieze de pe urma relaxării măsurilor de distanţare tot anunţate de autorităţi. De altfel, emitenţii estimează creşteri ale veniturilor în acest an, de 12-14% în cazul Purcari şi de aproape 63% în cazul Sphera Franchise Group, conform rapoartelor companiilor.

Tot pe volume scăzute, acţiunile BVB au urcat cu 6,91%, în aprilie, până la 26,3 lei, nivel pe care preţul titlurilor operatorului pieţei noastre de capital nu l-a mai atins din decembrie 2019. Luna trecută, acţionarii BVB au aprobat strategia pentru următorii patru ani, între obiective găsindu-se autorizarea Contrapăţii Centrale şi lansarea pieţei de derivate în 2022, atingerea unui număr de 100.000 de conturi ale investitorilor individuali şi o valoare medie zilnică a tranzacţiilor de 20 milioane de euro.

Nuclearelectrica - cea mai bună evoluţie din rândul energeticelor

Din rândul companiilor energetice, cea mai bună evoluţie au avut-o titlurile Nuclearelectrica (SNN), care s-au apreciat cu 8,27%, la 27,5 lei, în urma unui puseu ascendent manifestat în primele zile ale lunii. În aprilie, acţionarii companiei ce va distribui un dividend cu randament de 5,7% (faţă de ultimul preţ al cotaţiei SNN de luna trecută), au aprobat o nouă strategie pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, la a căror construcţie vor participa mai multe firme din Statele Unite şi Canada.

Cu dividende aprobate mai mari decât profitul anului trecut (randamentul brut fiind de aproape 7%), acţiunile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 3,14%, în aprilie, până la 0,4435 lei, într-o lună în care cotaţia contractelor futures ale ţiţeiului Brent (relevant pentru piaţa europeană) cu scadenţa în iulie, au urcat cu 4,9%. Producătorul de petrol şi gaze şi-a publicat rezultatele aferente primului trimestru, OMV Petrom obţinând un profit net de 573 milioane lei, cu 12% sub cel din primele trei luni ale lui 2020.

Instituţiile de credit au avut evoluţii divergente, acţiunile Banca Transilvania (TLV) încheind luna la preţul de 2,49 lei, echivalentul unei creşteri de 3,75%, în aprilie, în timp ce titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au depreciat cu 0,38%, la 15,8 lei, în ambele cazuri volumele fiind reduse. Banca din Cluj va opera o majorare de capital cu alocarea unei acţiuni gratuite la zece deţinute, în timp ce BRD va acorda un dividend cu randament brut de numai 0,5%, în ton cu cerinţele Băncii Central Europene (BCE) privind limitarea distribuţiilor instituţiilor de credit. În ultima zi bursieră a lunii trecute, Banca Transilvania şi-a publicat rezultatele primului trimestru ale acestui an, instituţia raportând un profit net de 581,26 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel din ianuarie-martie 2020.

La capitolul scăderi, în afară de BRD, titlurile a patru alte companii din BET au încheiat luna trecută sub nivelul din martie. Cel mai mare declin, de 3,25%, a fost înregistrat de acţiunile Digi Communications (DIGI), care au încheiat luna la preţul de 35,7 lei, în timp ce acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,81%, până la 1,696 lei, în aprilie.

Discount-uri de tranzacţionare între 35% pentru Evergent Investments şi 58,9% în cazul SIF Banat-Crişana

SIF-urile au avut evoluţii diferite luna trecută, variaţiile fiind cuprinse între o creştere de 4,89%, până la 0,986 lei în cazul SIF Muntenia (SIF4) şi o scădere de 1,2%, la 2,46 lei, pentru SIF Banat-Crişana (SIF1).

La adunarea de bilanţ a SIF Muntenia, grupul de acţionari condus de Ben Madadi a cerut atragerea răspunderii SAI Muntenia, administratorul SIF-ului, pe motivul dobândirii indirecte de către societate a acţiunilor proprii. Propunerea a fost respinsă însă investitorul ne-a spus că cei care au votat împotrivă s-au aflat într-un vădit conflict de interese, iar conform articolului 127 al legii 31/1990 acestea ar fi trebuit să se abţină de la vot.

În ceea ce priveşte discount-urile, la finele lunii trecute, Evergent Investments (EVER) şi SIF Transilvania (SIF3) se tranzacţionau la diferenţe relative între VUAN şi preţ de 35,1%, respectiv 37,4%. În cazul SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5), discount-urile erau de 58,9%, 56% şi 52,9%. Pentru Fondul Proprietatea, la finele lunii aprilie, discount-ul de tranzacţionare se situa la 6,6%, în ton cu obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul fondului, de sub 15%.

În piaţa AeRO, acţiunile producătorului de sisteme pluviale Raiko Transilvania au intrat la tranzacţioare sub simbolul RKOT, în data de 8 aprilie. Titlurile companiei au încheiat luna la preţul de 4,04 lei, cu circa 18% sub cel de la finele primei zi bursiere, de 4,84 lei, dar cu mult peste cel la care s-a încheiat cea de-a doua rundă de finanţare realizată de companie în februarie, de 1,05 lei.

Tranzacţii de 829,3 milioane lei, cu mult sub cele din martie, când a fost listată ultima emisiune Fidelis

Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti a fost de 829,3 milioane de lei, în aprilie, cu mult sub cea consemnată în martie, de 2,412 miliarde lei, când a fost listată ultima emisiune de titluri de stat Fidelis, după cum reiese din datele prezentate în Buletinul Lunar al BVB.

În luna tocmai încheiată, au avut loc 71.335 de tranzacţii cu titluri de la bursa noastră, cu 39,5% mai puţine decât în martie, prin transferurile din aprilie fiind schimbate 630,96 milioane de instrumente financiare, cu 19,7% sub cele transferate în luna anterioară.

Cu tranzacţii în valoare de 120,42 milioane de lei, acţiunile FP ocupă prima poziţie în topul rulajului lunii aprilie, fiind urmate de acţiunile TLV, care au cumulat tranzacţii de 116,95 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile SNP, care s-au ridicat la 71,95 milioane de lei.

La data de 29 aprilie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate la Bursa de Valori Bucureşti (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 183,5 miliarde de lei, în creştere cu 2,2% faţă de cea consemnată la finele lunii martie.

Condiţiile fundamentale sunt de natură să susţină piaţa bull din Statele Unite, este de părere Angelo Kourkafas, strateg la Edward Jones Investments

Am intrat în luna mai, iar majoritatea companiilor de la BVB îşi vor publica rezultatele financiare aferente primelor trei luni ale acestui an. Este elementul care, alături de datele ex-dividend, are potenţialul de a influenţa preţul acţiunilor emitenţilor în perioada imediat următoare.

În plan extern, bursele navigheză la maxime istorice, iar conform lui Angelo Kourkafas, CFA, strateg de investiţii la Edward Jones Investments, condiţiile fundamentale sunt de natură să susţină în continuare piaţa bull din Statele Unite.

În ultimul său raport, publicat la finele lunii trecute, analistul arată că economia americană este pe un trend de creştere puternică, PIB-ul Statelor Unite fiind aproape de a atinge şi depăşi maximul dinaintea pandemiei, iar 87% din companiile care îşi publicaseră până săptămâna trecută situaţiile aferente primului trimestru au avut raportări peste aşteptări. De asemenea, Rezerva Federală îşi va continua politica monetară relaxată, iar autorităţile din Statele Unite vor continua să susţină economia, numai cheltuielile publice directe fiind estimate la peste 25% din PIB, între 2020 şi 2021. În ceea ce priveşte perspectiva taxării superioare a câştigurilor de capital şi a celor corporative, Angelo Kourkafas este de părere că nu ar trebui să surprindă piaţa, fiind în mare măsură în concordanţă cu programul preşedintelui Biden, anunţat înainte de alegeri.

Totuşi, analistul atrage atenţia asupra faptului că este posibil ca ratele de creştere ale indicatorilor raportaţi de companii să înceapă să se plafoneze, în acest trimestru.

"În mod normal, pe măsură ce ciclul economic se maturizează, şi în opinia noastră faza de recuperare timpurie începe să fie lăsată în urmă, ritmul îmbunătăţirii fundamentelor economice şi corporative încetineşte", spune analistul, adăugând: "Totuşi, credem că scăderea ratelor câştigurilor şi a creşterii economice nu va marca sfârşitul ciclului, ci mai degrabă tranziţia către o economie mai stabilă".

Ieri, după primele ore de tranzacţionare, indicii din Statele Unite erau în scădere după ce Janet Yellen, secretarul Trezoreriei, a spus că este posibil ca ratele dobânzii să crească uşor pentru a preveni supraîncălzirea economiei americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb