Atomico: "Investiţiile de capital de risc în tehnologia europeană s-au înjumătăţit"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 noiembrie 2023

Atomico: "Investiţiile de capital de risc în tehnologia europeană s-au înjumătăţit"

English Version

Inteligenţa artificială a menţinut totuşi ştacheta sus, unsprezece companii având runde de finanţare de cel puţin 100 milioane de dolari, conform raportului Atomico

Investiţiile provenite din zona capitalurilor de risc în industria tehnologică din Europa s-au redus la redus la jumătate în acest an, faţă de nivelul din 2022, pe măsură ce investitorii digeră efectele ratelor ridicate ale dobânzilor, conform datelor furnizate de compania de capital de risc Atomico, scrie Business Insider.

Notă discordantă face inteligenţa artificială, domeniu ce a cunoscut câteva runde masive de finanţare, potrivit sursei menţionate.

Estimările din raportul "Starea tehnologiei europene" publicat de Atomico în această săptămână arată că, finanţarea companiilor europene din surse de capital de risc va scădea cu 45% în 2023, faţă de nivelul din anul anterior. Atomico se aşteaptă ca finanţarea companiile de tehnologie europene să ajungă la 45 miliarde de dolari, în acest an, faţă de 82 de miliarde de dolari cu un an în urmă. În 2021, valoarea finanţărilor provenite din zona capitalului de risc s-a ridicat la 100 miliarde de dolari.

Tom Wehmeier, şeful departamentului de date la Atomico, a spus la CNBC că, totuşi, în ultimii trei ani, Europa a câştigat teren în comparaţie cu Statele Unite sau China.

"A existat o resetare după o perioadă de creştere nesustenabilă în 2021 şi începutul anului 2022", a afirmat Wehmeier. "Acum vedem cum se integrează o nouă realitate şi încep să apară semne de revenire".

Investiţiile unor instituţionali din Statele Unite şi Asia în tehnologia europeană au dispărut în mare parte, în condiţiile în care fonduri "turistice" precum Tiger Global şi Coatue, care au inundat piaţa în 2020 şi 2021, s-au retras în ultimul an, în condiţiile unui mediu macroeconomic dificil, conform şefului departamentului de date al Atomico.

Potrivit raportului, din 2020 şi până în prezent, finanţările din surse de capital de risc au scăzut cu 8% în Statele Unite şi cu 9% în China, în vreme ce în Europa au crescut cu 19%, semn de robusteţe pentru regiune.

Tehnologiile legate de mediu - printre domeniile preferate de investitori

Conform raportului, domeniul tehnologic a beneficiat de interesul sporit pentru inteligenţa artificială. Companii precum Aleph Alpha, Mistral şi DeepL au strâns sume de sute de milioane de dolari de la investitori la evaluări ridicate, datorită entuziasmului din jurul OpenAI, entitatea ce se află în spatele popularului chatbot ChatGPT.

Potrivit Atomico, unsprezece companii legate de inteligenţa artificială au avut runde de finanţare de cel puţin 100 milioane de dolari. De asemenea, în ceea ce priveşte finanţarea iniţială (engl. seed stage), inteligenţa artificială a ţinut capul de afiş, atrăgând 11% din toate rundele de finanţare în valoare de cinci milioane de dolari sau mai puţin.

Tehnologiile legate de mediu reprezintă un alt sector care s-a remarcat, potrivit raportului, finanţările companiilor din zona energiilor nepoluante reprezentând 27% din tot capitalului investit în tehnologia europeană în 2023, de trei ori mai mult decât în 2021.

Conform Atomico, valoarea totală a companiilor tehnologice listate şi private din Europa a depăşit trei trilioane de dolari în 2023, după ce anul trecut sectorul pierduse 400 de miliarde de dolari din evaluare.

Fereastra IPO-urilor rămâne închisă

Nu au existat IPO-uri (oferte publice) de amploare semnificativă în Europa în acest an, conform Atomico, cu referire la domeniul tehnologic.

Arm, designerul britanic de cipuri, s-a listat în Statele Unite, dar evoluţia sa a dezamăgit. Acţiunile companiei au crescut faţă de preţul de debut, dar performanţa sa şi a altor firme tehnologice listate recent, cum ar fi Instacart şi Klaviyo, nu au convins alte companii de tehnologie de top să devină publice.

Totuşi, Wehmeier spune că există un bazin semnificativ de companii care doresc să se listeze, iar nume precum Klarna, Revolut şi Monzo se află mai aproape de IPO decât au fost vreodată.

În zona de fuziuni şi achiziţii activitatea a fost mai redusă comparativ cu anii anteriori, valoarea tranzacţiilor (n.r. din Europa) ridicâdu-se la 36 miliarde de dolari în 2023, majoritatea "deal-urilor" fiind de dimensiuni reduse, cu valori de sub 100 milioane de dolari, conform Atomico, scrie CNBC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb