Actualizare - 20:11 - Ordonanţa de Urgenţă a fost trimisă spre publicare în Monitorul Oficial, după cum a anunţat, în urmă cu câteva momente, ministrul Cîţu. Acesta a menţionat că actul normativ a fost aprobat cu modificările anunţate înaintea şedinţei de Guvern.
Actualizare - 17:40 - Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a anunţat, acum câteva momente, că li se dă posibilitatea debitorilor cu restanţe la plată să îşi aducă împrumutul la zi şi că pentru creditele ipotecare nu va mai fi capitalizată dobânda.
Totodată, s-a prelungit termenul de depunere a cererilor cu până la 45 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care urmează să fie din nou aprobată în şedinţa de Guvern ce urmează să înceapă.
---
Autorităţile par să bâjbâie încă pe marginea textului Ordonanţei de Urgenţă care prevede amânarea ratelor bancare. În urmă cu puţin timp, mai multe televiziuni anunţau, citând surse guvernamentale, că actul normativ a fost retras de la publicarea în Monitorul Oficial (MO), de către Secretariatul General al Guvernului.
Ulterior, ministrul Finanţelor Florin Cîţu a postat precizări pe pagina sa de Facebook: "Ordonanţa care amână plata ratelor românilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasă! Câteva observaţii ale MFP care clarificau mai multe discuţii apărute în spaţiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în şedinţa de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare. Varianta cu toate observatiile incluse se va publica după şedinta de guvern de astăzi".
Textul Ordonanţei a produs controverse aprinse, atât în rândul consumatorilor, cât şi pe piaţa întreprinzătorilor, în contextul în care prevede amânarea ratelor cu până la nouă luni doar pentru debitorii fără restanţe, afectaţi direct sau indirect de efectele crizei Coronavirus, cu capitalizarea dobânzii aferente sumelor amânate la plată.
Tot weekendul a fost aşteptată publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei, iar pentru astăzi sau, cel târziu joi, a fost anunţată de ministrul Finanţelor Florin Cîţu dezbaterea în şedinţa de Guvern a Normelor de aplicare.
1. Catzu e sclavul bancilor
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.03.2020, 16:33)
PNLu, ca sa nu se faca de ras in fata poporului, trebuia sa adopte imediat masura "banilor din elicopter", adoptata si de alte state, in aceasta criza. Pentru asta, lui Vasile Catzu nu-i trebuia multa scoala ci doar sa se uite peste gard la unguri. Prin aceasta balbaiala, PNL s-a compromis definitiv in ochii electoratului aratand ca nu are vointa sa acorde un ajutor real celor loviti de criza, ci implementeaza aceleasi masuri birocratice, stufoase de care ne-am saturat de 30j de ani incoace.
Revolutia trebuie sa inceapa cu reformarea radicala a sistemelor statului astfel incat banii sa ajunga in cel mult 24 de ore la cetatenii care sunt in nevoie. Iar, in momentul de fatza, peste 90% din cetateni sunt in nevoie.
1.1. Da (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Da în data de 30.03.2020, 16:39)
Aia da bani din elicopter “ helicopter money” pentru ca nu au hartie igienica la magazine din cauza asta ai nostri sunt de plastic si putem sa ii spalam si reutiliza iar si iar :))
2. Oamenii nu mai au bani de mancare
(mesaj trimis de Cris în data de 30.03.2020, 17:04)
Catzu are o tona de scoala si nu a inteles un lucru simplu: oamenii nu mai au bani de mancare decat maxim inca o saptamana, dupa care Dumnezeu cu mila.. deci nici vorba sa aiba vreun ban de rate, taxe, utilitati sau alte aberatii. Avem cca 1.000.000 de oameni cu contractele suspendate care termina banii pana pe 10 aprilie iar alti bani nu mai au si nici nu vor putea face rost. Acesti oameni vor iesi in strada si se vor confrunta cu armata, pentru ei au fost scoase, la intimidare, tab-urile pe strazi.
Ordonanta Catzu va fi modificata si se va acorda o perioada de gratie de 6-9 luni tuturor celor care completeaza o simpla cerere deci nici nu poate fi vorba de dobanda la dobanda sau alte aberatii ale lu Catzu.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 17:47)
Cu cat esti platit pentru tampeniile debitate?
2.2. Răspuns la 2.1. (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Geprge în data de 30.03.2020, 17:57)
Bai deșteptule. Asa este. Dacă ne mai tin ăștia mult în case o sa rămânem fără bani în primul rând cei care au venituri mici si nu au reușit să pună ceva deoparte. Cat crezi ca o sa tina traba cu șomajul tehnic?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 18:48)
catu reloaded!!...hai cu alegerile la anu', si pnt-ul ii asteapta pe liberali.....
4. PNL o rusine
(mesaj trimis de Cristian în data de 30.03.2020, 20:45)
PNL e o rușine națională că nu a ieșit din prima cu aceasta varianta de amânare a ratelor, cu zero dobândă. Va deconta electoral.
4.1. E (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Ireal în data de 30.03.2020, 22:10)
In doar 2 luni sa intors lumea de la + la - da pana acum nimeni nu sa gandit la asta cand era lapte si miere
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.03.2020, 22:38)
Pnl și-a dat arama pe față că nu sunt în interesul cetățenilor, ei apără interesele băncilor și a companiilor străine.
5.1. Se știa dinainte (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Cristian în data de 31.03.2020, 07:09)
Se știa din timp că Vasile Catzu e sclavu băncilor, dar acum s-a dovedit odată în plus.
În orice tara din lume, când un guvern baga oamenii forțat în case, trebuie să sară cu banul (vezi Ungaria, care nu a pus în prim plan profitul băncilor în această perioadă)