Avertisment BCE: Profitabilitatea companiilor din zona euro, afectată de tensiunile comerciale provocate de administraţa americană

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie

Avertisment BCE: Profitabilitatea companiilor din zona euro, afectată de tensiunile comerciale provocate de administraţa americană

English Version

Companiile din zona euro rămân optimiste cu privire la perspectivele lor de creştere, dar se confruntă cu presiuni asupra profiturilor lor, parţial din cauza tensiunilor comerciale, conform unui studiu publicat săptămâna aceasta de Banca Centrală Europeană (BCE), citat de Reuters.

În ultimii ani, creşterea economiei zonei euro a fost redusă, îndelung aşteptata redresare fiind lentă, dar companiile continuă să aibă un număr ridicat de angajaţi, pe fondul încrederii privind o conjunctură favorabilă.

Conform sondajului BCE, 8% dintre firmele din zona euro au raportat o creştere a cifrei de afaceri în ultimele trei luni, iar 23% sunt optimiste cu privire la perspectivele în viitorul trimestru. Totuşi, companiile continuă să vadă o deteriorare a profiturilor lor, declinul fiind mai extins în rândul IMM-urilor.

”Majoritatea firmelor au raportat că au fost afectate la un anumit nivel de tensiunile comerciale, cele care exportă în Statele Unite şi cele din sectorul industrial fiind cele mai expuse”, a subliniat BCE.

Aproximativ 30% dintre companii şi-au exprimat temerile privind întârzierile sau deficitul în lanţurile de aprovizionare, fiind nevoite să caute furnizori alternativi, informează BCE.

”Principalele strategii pentru adaptarea la un mediu comercial în schimbare includ redirecţionarea vânzărilor către pieţele din UE şi cele interne, şi restructurarea lanţurilor de aprovizionare”, conform sursei citate.

În schimb, aşteptările inflaţioniste pe termen mai lung nu s-au modificat, firmele reducându-şi aşteptările privind creşterea preţurilor în următorul an la 2,5%, de la 2,9%, a precizat BCE.

Datele Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat la 2% în iunie (ţinta BCE), de la 1,9% în mai.

Băncile din zona euro înregistrează o creştere a cererii de credite

Cererea de credite din partea firmelor din zona euro a crescut în ultimul trimestru, în ciuda tensiunilor geopolitice şi comerciale, iar un nou avans este probabilă în acest trimestru, a anunţat BCE, în baza unui sondaj realizat în rândul celor mai mari creditori din blocul comunitar, conform Reuters.

Împrumuturile bancare, principala sursă de finanţare pentru întreprinderi, şi-au revenit lent în ultimul an, deoarece BCE a redus rapid ratele dobânzilor, iar firmele au rămas relativ optimiste în ceea ce priveşte perspectivele lor, în ciuda impasului comercial cu Statele Unite.

”Cererea de credite a fost susţinută de scăderea ratelor dobânzilor, dar a fost temperată de incertitudinea globală şi de tensiunile comerciale”, a menţionat BCE pe baza sondajului trimestrial realizat în rândul a 155 de creditori.

BCE este aşteptată să menţină ratele dobânzilor în reuniunea de politică monetară de săptămâna aceasta, dar va păstra ”uşa deschisă” pentru o relaxare suplimentară în cursul anului 2025.

Standardele de creditare au rămas neschimbate pentru firme în trimestrul trecut, în ciuda aşteptărilor anterioare privind o înăsprire modestă, iar creditorii văd puţine schimbări în trimestrul curent, notează sursa citată.

Deşi riscurile legate de perspectivele economice sunt în atenţie, băncile nu au raportat o înăsprire suplimentară specifică legată de incertitudinea geopolitică şi tensiunile comerciale, a adăugat BCE.

Standardele de creditare s-au înăsprit în domeniul imobiliar comercial, al industriei prelucrătoare, al comerţului cu ridicata şi cu amănuntul şi al construcţiilor, în timp ce s-au relaxat uşor pentru majoritatea serviciilor.

Cererea de credite pentru locuinţe a continuat să crească substanţial în ultimul trimestru, iar băncile înregistrează un avans rapid suplimentar în al treilea trimestru, a precizat BCE, menţionând: ”Standardele pentru credite ipotecare s-au înăsprit uşor, dar băncile înregistrează o relaxare modestă în trimestrul curent”.

În ceea ce priveşte creditele de consum, a existat o înăsprire mai pronunţată a standardelor în ultimul trimestru, iar băncile anticipează o înăsprire suplimentară în viitor.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Germania "motorul economic al Europei",

    de 3 ani in criza economica, 

    ce sa mai povestim de celelalte tari din UE, 

    tensiunile comerciale,un mizilic,

    pe langa cauzele "serioase". 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0705
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3334
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4340
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8453
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.7572

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
targulnationalimobiliar.ro
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb