Banca Rusiei, cu activele blocate de UE, îşi caută noi aliaţi

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2023

Elvira Nabiullina. Sursa foto: facebook / cbrru

Elvira Nabiullina. Sursa foto: facebook / cbrru

Guvernatorul Elvira Nabiullina, în vizită în Iran

Şeful băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a vizitat pentru prima dată Iranul, săptămâna aceasta, purtând discuţii privind extinderea legăturilor economice dintre cele două ţări, informează agenţia de ştiri Mehr, conform themoscowtimes.com.

Elvira Nabiullina s-a întâlnit cu omologul său iranian, Mohammad Reza Farzin, în condiţiile în care Moscova, care a fost sancţionată aspru din cauza invaziei Ucrainei, îşi caută noi aliaţi. Cei doi şefi de bănci centrale au discutat despre utilizarea monedelor naţionale în comerţul bilateral, cooperarea bancară şi extinderea tranzacţiilor valutare între ţări.

Moscova şi Teheranul, care se află, de asemenea, sub sancţiuni internaţionale de ani de zile, încearcă să construiască o alternativă la sistemul de plăţi american SWIFT. La începutul acestui an, guvernul iranian a anunţat că sistemele interne de plată ale celor două ţări au fost conectate între ele.

De la invazia Ucrainei, în februarie 2022, Rusia a devenit cel mai mare investitor străin în economia iraniană, depăşind chiar şi China, scria Financial Times în martie. La rândul său, Iranul i-a furnizat Rusiei drone Shahed, pe care Moscova le-a folosit activ în atacurile asupra oraşelor ucrainene.

UE a blocat active de peste 200 de miliarde de euro ale Băncii Rusiei

De la debutul invadării Ucrainei, Uniunea Europeană a imobilizat active ale Băncii Rusiei cu o valoare de peste 200 de miliarde de euro, potrivit unor date publicate ieri, care scot în evidenţă cât de importante sunt discuţiile cu privire la cum pot fi utilizate aceste fonduri pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei, transmite Bloomberg.

Statele membre UE au dat publicităţii noi cifre cu privire la activele blocate, după cel de-al zecelea pachet de sancţiuni, care obligă băncile să dezvăluie informaţii cu privire la mărimea deţinerilor lor.

"Uniunea Europeană este hotărâtă să se asigure că Rusia plăteşte pentru pagubele provocate Ucrainei", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, care a confirmat noile cifre, într-un interviu pentru Bloomberg. Acesta este motivul pentru care UE "analizează modalităţile prin care poate utiliza activele ruseşti îngheţate şi imobilizate pentru acest scop", a adăugat Christian Wigand, notează Agerpres.

De asemenea, UE a îngheţat şi active private ruseşti în valoare de 24,1 miliarde de euro, aparţinând unor persoane fizice şi entităţi vizate de sancţiuni, de la debutul invadării Ucrainei. Blocul comunitar a sancţionat aproape 1.500 de persoane fizice, a restricţionat exporturile pentru sute de bunuri şi tehnologii şi a luat în vizor multe din sursele importante de venituri ale Moscovei, dar a avut dificultăţi în a descoperi şi îngheţa activele miliardarilor ruşi vizaţi de sancţiuni.

Comisia lucrează îndeaproape cu Suedia, ţara care deţine preşedinţia rotativă a UE, "pentru a avansa discuţiile" cu privire la opţiunile propuse referitoare la modul cum pot fi utilizate activele îngheţate ale Băncii Rusiei, a spus Wigand. În plus, UE continuă discuţiile cu aliaţii internaţionali "pentru a asigura coordonarea necesară la nivel internaţional", însă "aceste discuţii sunt complexe atât din punct vedere legal, cât şi tehnic", a menţionat Wigand. Liderii UE ar urma să discute aceste subiect la următoarea lor reuniune din luna iunie.

Noile obligaţii de raportare cu privire la activele băncilor centrale, care au intrat în vigoare în UE la data de 12 mai, îi oferă blocului comunitar o mai mare claritate cu privire la ce active deţin.

Separat, UE vrea să obţină puterea de a sechestra activele private ale ruşilor sancţionaţi, în eventualitatea unor infracţiuni, prin extinderea listei infracţiunilor, care include spălarea de bani şi corupţia, prin adăugarea ocolirii sancţiunilor UE.

Uniunea Europeană şi aliaţii săi au spus în repetate rânduri că Rusia trebuie să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei. Principiul a fost reafirmat recent la summitul G7 din Japonia.

Congresmeni din SUA îi cer lui Biden să transfere în Ucraina activele îngheţate ale Băncii Rusiei

Democratul Adam Schiff şi republicanul Brian Fitzpatrick, membri ai Camerei Reprezentanţilor din SUA, i-au trimis o scrisoare preşedintelui Joe Biden prin care cer transferul activelor îngheţate ale băncii centrale a Rusiei pentru ajutor militar şi umanitar către Ucraina, anunţă Ukrainska Pravda.

Congresmenii cred că preşedintele SUA are autoritatea să confişte activele Băncii Federaţiei Ruse, invocând precedentele în acest sens, în special alocarea de către George Bush a 1,7 miliarde de dolari din fonduri de stat către Irak pentru a despăgubi victimele terorismului.

"În acest moment critic, deşi fiecare dolar ar putea contribui la schimbarea rezultatului războiului, vă îndemnăm să vă folosiţi autoritatea pentru a transfera miliardele de dolari din activele băncii centrale ruse îngheţate în temeiul sancţiunilor SUA pentru a acoperi nevoile militare şi umanitare urgente din Ucraina", se arată în scrisoare.

Autorii scrisorii consideră că un astfel de pas nu este doar justificat din punct de vedere legal, ci ar fi şi "un lucru corect de făcut".

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. FT Apr 19, 2022 — Russia plans to take legal steps to recover $300bn

     

    Dupa ce acum un an NATO discuta despre 300 de miliarde, si timp de multe luni nu erau in stare sa gaseasca mai mult de cateva zeci de miliarde.... 

     

    Feb 9, 2023 — To date, EU countries have reported the whereabouts of $36.4 billion of the frozen assets of the Russian central bank, the news service said. 

    Acum, dintr-o data, au gasit nu cele 300 de miliarde, ci vreo 200 dintre ele. Asta daca este sa credem minciunile ce vin de la Comisia Europeana. 

    1. Ne putem baza pe minciunile propagandei sovietice.

      O valoare de peste 200 miliarde nu înseamnă 200 miliarde.

      Active private de 24,1 miliarde cred că reprezintă o estimare din condei, care se adaugă la PESTE 200 miliarde. 

      Ba sunt exact 210 miliarde, mincinosule.

      Presa ucrainiana scria:

      "Feb 21, 2023 — EU have not yet found €300 billion worth of assets of Russian Central Bank that must be used for Ukraine's benefit." 

      Citate sovietice cu relevanță zero. Și Bakhmut e ocupat de ruși, deși nu mai există așa cum nu mai există nici 100 000 wagneriști uciși în Bakhmut.

    Politicul înlocuiește legislatia internațională,

    un drum care duce spre conflicte militare grave 

    1. Spatiul economic euro-atlantic este in prabusire internationala. Ei nu mai pot decat tipari, incercand in disperare sa tipareasca hartie igienica euro , 600 de miliarde, ca sa concureze banii reali ai chinezilor obtinuti din activitati comerciale si export.

      Consumul de pufoaică nu influențează pozitiv IQ-ul. Din contră.

      Numai atat poti,rusofobule

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb