BCC propune acţionarilor reluarea discuţiilor de fuziune cu Nextebank

Elena Deacu
Bănci-Asigurări / 26 martie 2015

CA propune reducerea capitalului social, pentru acoperirea pierderilor

Acţiunile BCC scad cu 15%

Acţionarii Banca Carpatica (BCC) sunt convocaţi pentru a aproba reluarea discuţiilor cu reprezentanţii Nextebank în vederea stabilirii condiţiilor unei potenţiale fuziuni între banca sibiană şi Nextebank, după ce în decembrie aceştia au respins oferta de fuziune.

Nextebank înaintase în luna noiembrie a anului trecut o ofertă fermă revizuită pentru fuziunea prin absorbţie cu banca din Sibiu, controlată de Ilie Carabulea, însă acţionarii nu au acceptat-o, împuternicind în schimb directoratul instituţiei de credit să majoreze capitalul cu cel mult 155 de milioane lei pe o perioadă de un an, prin emisiune de acţiuni legate de împrumuturi subordonate convertibile în acţiuni.

Totodată, directoratul băncii controlate de omul de afaceri Ilie Carabulea a convocat acţionarii pentru a aproba iniţial reducerea capitalului social, pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate înregistrate în 2014, respectiv pentru aprobarea unei majorări a capitalului, vizând asigurarea implementării planurilor de dezvoltare ale Băncii.

Titlurile Banca Carpatica (BCC) au scăzut cu 14,88% după ce banca a cerut acţionarilor să susţină o reducere de capital pentru acoperirea pierderilor din 2014, precum şi o recapitalizare ulterioară.

Astfel, pe 28 aprilie, acţionarii vor discuta propunerea de reducere a capitalului social cu 204,5 milioane lei (46,3 milioane euro), de la 314,6 milioane lei la 110,13 milioane lei, prin anularea a 2,04 miliarde acţiuni, pentru acoperirea parţială a pierderilor cumulate ale băncii întregistrate la finele anului trecut.

Operaţiunea ar urma să fie efectuată la jumătatea lunii iulie, iar anularea acţiunilor se va face proporţional cu cota de participare a fiecărui acţionar.

Directoratul propune ca, ulterior, capitalul social să fie majorat cu 135 milioane lei (30,5 milioane euro), la maxim 245,13 milioane lei, pentru a putea implementa planurile de dezvoltare a băncii.

Majorarea se va realiza în luna octombrie, prin emisiune de acţiuni cu valoare nominală de 0,1 lei, oferite acţionarilor spre cumpărare la preţul nominal, în baza exercitării dreptului de preferinţă. Titlurile rămase nesubscrise vor fi scoase la vânzare prin ofertă publică sau plasament privat, la preţul de 0,11 lei/acţiune.

Acţionarii vor mai aproba pe 28 aprilie bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, vor alege un membru al Consiliului de Supraveghere şi vor stabili remuneraţia pentru membrii acestuia aferentă anului 2015.

Carpatica a trecut anul trecut pe pierderi, înregistrând un rezultat negativ de circa 170 milioane lei (38,2 milioane euro), de la un câştig de 38,4 milioane lei în 2013, după ce a constituit provizioane suplimentare de 231,6 milioane lei pentru creditele neperformante.

Banca avea la finele anului trecut o pierdere acumulată de 224,98 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
Electromagnetica
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Iun. 2022
Euro (EUR)Euro4.9457
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6715
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.8931
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7258
Gram de aur (XAU)Gram de aur274.0955

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Centro
romaniansmartcity.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro