Valoarea globală a turismului de agrement este estimată să se tripleze până în 2040, atingând 15 trilioane de dolari, faţă de aproximativ 5 trilioane în prezent, potrivit unui nou raport Boston Consulting Group (BCG) emis redacţiei. Motorul principal al acestei creşteri spectaculoase nu este turismul internaţional, ci excursiile interne şi regionale, alături de ascensiunea unor pieţe emergente precum China, India, Arabia Saudită şi Vietnam.
Studiul, intitulat Dezvăluind oportunitatea de 15 trilioane de dolari din turismul de agrement, are la bază un sondaj realizat pe aproape 5.000 de turişti din 11 ţări şi o analiză a comportamentului de călătorie din 68 de pieţe. Concluziile arată că, până în 2040, călătoriile interne vor genera aproape 12 trilioane de dolari, cele regionale vor depăşi 2 trilioane, iar turismul internaţional va atinge 1,4 trilioane.
„Asistăm la o transformare profundă a modului în care oamenii călătoresc şi îşi aleg experienţele”, a declarat Christina Muhlenbein, partener BCG. „Noile generaţii, influenţate de mediul digital şi de valori sociale, rescriu regulile industriei turistice.”
Millennialii şi Generaţia Z domină peisajul turistic, planificând mai multe vacanţe şi alocând bugete mai mari decât generaţiile anterioare. În acelaşi timp, se observă o creştere semnificativă a călătoriilor solo, a retreaturilor de wellness şi a turismului spiritual, în detrimentul vacanţelor clasice la plajă.
Fenomenul „bleisure” - combinarea călătoriilor de afaceri cu cele de agrement - câştigă teren în Asia şi Africa, cu procente de peste 70% în India, China, Nigeria şi Arabia Saudită, comparativ cu doar 15-30% în pieţele occidentale.
Relaxarea şi timpul petrecut cu cei dragi rămân principalele motive pentru vacanţă, însă interesul pentru turismul cultural, culinar şi spiritual este în creştere accelerată. De exemplu, turiştii din Vietnam, China şi Indonezia aleg tot mai des destinaţii în funcţie de specificul gastronomic local.
În pieţele emergente, turiştii apelează în mod activ la inteligenţa artificială pentru a-şi organiza vacanţele. Potrivit raportului, 65% dintre respondenţii din China şi 59% din India folosesc instrumente AI pentru rezervări şi planificări, însă majoritatea încă apreciază interacţiunile umane directe ca esenţiale în experienţa turistică.
„Companiile care activează în domeniul turismului trebuie să se adapteze rapid noilor comportamente. Cine nu ţine pasul cu schimbarea riscă să fie exclus din itinerariile viitorului”, avertizează Lara Koslow, partener senior BCG.
Opinia Cititorului