BET ÎNCHEIE SĂPTĂMÂNA DE TRANZACŢIONARE CU O PIERDERE DE 100 DE PUNCTE Ovidiu Şerdean, "IFB Finwest": "Afirmaţiile venite dinspre mediul politic autohton dăunează pieţei de capital"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 23 octombrie 2017

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Săptămâna trecută de tranzacţionare a fost nefastă pentru BET, indicele reprezentativ al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), cotaţia acestuia scăzând în patru din cele cinci şedinţe de tranzacţionare, încheind, din nou, sub pragul psihologic de 8.000 de puncte. Practic, în săptămâna anterioară, BET scăzut cu 1,26%, pierzând circa 100 de puncte.

    Totuşi, de la începutul anului şi până în prezent, principalul indice al pieţei româneşti a crescut cu circa 12%, după ce, în prima parte a anului, aprecierea fusese de aproape 23%.

    În acest context, utilizând o combinaţie de elemente tehnice şi fundamentale, Ovidiu Şerdean, broker în cadrul IFB Finwest, ne-a furnizat o analiză a evoluţiei indicelui BET în special, şi a situaţiei pieţei de capital româneşti în general.

    Astfel, din punct de vedere tehnic, brokerul îşi bazează studiul plecând de la imaginea indicelui pe graficul lunar şi terminând cu cea aferentă graficului zilnic (abordare top-down), oferindu-ne atât situaţia în care se găseşte BET pe mai multe orizonturi de timp, cât şi repere importante ale cotaţiei acestuia, unde există probabilităţi mari ca indicele să îşi schimbe comportamentul.

    Analistul a punctat că, în momentul de faţă, asistăm la o corecţie a tendinţei ascendente pe care se află coşul de acţiuni începând cu anul 2009, indicându-ne drept principal suport (nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) pragul de 7.760 de puncte.

    Ovidiu Şerdean ne-a transmis: "Privind graficul lunar se observă că, odată cu debutul anului 2009, indicele BET a început să evolueze într-un canal ascendent şi, conform teoriei Dow, putem spune că, până în prezent, tendinţa de creştere se păstrează. Asistăm, în această perioadă, la o retragere a pieţei, existând o mare probabilitate ca aceasta să testeze suportul de 7.760 de puncte.

    Pe graficul săptămânal vedem că, după maximul din iunie, când indicele a atins cea mai mare valoare de după criza din perioada 2007 - 2008, ajungând aproape de 8.800 de puncte, acesta s-a retras, testând, de câteva ori, nivelul de 7.760 de puncte. Astfel, putem afirma că BET se află, în acest moment, într-un triunghi descendent (n.r. configuraţie grafică de scădere), existând o mare probabilitate de retestare a suportului şi chiar de spargere a acestuia, în anumite condiţii".

    Trecând la graficul zilnic, domnul Şerdean a evidenţiat poziţia indicelui faţă de media mobilă simplă de 200 de zile (instrument tehnic de identificare a trendului). Totodată, brokerul a punctat că, în cazul în care mediile mobile ale indicatorului MACD (media mobilă de convergenţă/divergenţă reprezintă un indicator tehnic ce arată relaţia dintre două medii mobile exponenţiale, numite linia MACD şi linia de semnal) vor avea un rateu la zero (ceea ce înseamnă că cele două medii nu reuşesc să intre în teritoriul pozitiv) apare un semnal nefavorabil din punct de vedere tehnic pentru evoluţia viitoare a pieţei (vezi grafic).

    Brokerul de la IFB Finwest a explicat: "În analiza tehnică se spune că media mobilă de 200 de zile desparte zona de creştere de cea de scădere. În acest caz, observăm cum indicele testează media de 200 de zile, de jos în sus, iar aceasta funcţionează ca rezistenţă (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii cotaţiei). Un alt lucru pe care ar trebui să-l urmărim cu atenţie ar fi un rateu al indicatorului MACD la zero, lucru care ar fi extrem de negativ. Primul suport pe graficul zilnic este cel de 7.850 de puncte, urmat apoi de cel situat la 7.760 de puncte".

    Marcel Murgoci, "Estinvest": "Nu avem o indicaţie clară asupra evoluţiei viitoare a indicelui, pentru că BET se tranzacţionează într-un canal lateral"

    Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, a evidenţiat că, din punct de vedere tehnic, principalul indice al BVB se găseşte într-un canal lateral, motiv pentru care, în acest moment, nu există indicii clare legate de evoluţia viitoare a coşului de acţiuni. De asemenea, analistul a subliniat că, ţinând cont de faptul că indicele se tranzacţionează sub repere tehnice relevante, în prezent, importantă este reacţia pe care BET o va avea la suport.

    Domnul Murgoci ne-a precizat: "Indicele a mai avut deprecieri sub pragul de 8.000 de puncte. Acum, suportul se găseşte undeva în jurul nivelului de 7.850 de puncte, în timp ce rezistenţa este la peste 8.000 de puncte. Practic, BET oscilează într-un canal lateral.

    Un aspect nefavorabil este că indicele a coborât sub media mobilă de 40 de săptămâni (n.r. echivalentul mediei mobile de 200 de zile). Ţinând cont că se situează şi sub alte medii mobile importante, tendinţa pare negativă, motiv pentru care trebuie să ne concentrăm, îndeosebi, asupra suportului. Din punct de vedere tehnic există două scenarii.

    Unul ar fi cel în care BET închide sub suport, după care se reuşeşte să se întoarcă şi să testeze rezistenţa.

    În cel de-al doilea caz, în funcţie de evoluţia indicelui, suportul se va transforma în rezistenţă, situaţie în care BET ar putea să coboare chiar până la zona de 7.200-7.000 de puncte.

    Deocamdată nu avem o indicaţie clară asupra evoluţiei viitoare a indicelui, tocmai pentru că acesta se tranzacţionează într-un canal lateral".

    Trecând la partea de analiză fundamentală, Ovidiu Şerdean de la IFB Finwest, a subliniat că istoria ultimilor 20 de ani a pieţelor de capital a arătat că acestea se află, la un moment dat, în diferite stadii de corelare între ele. Din păcate, evoluţia pieţei de capital româneşti nu este corelată cu cea avută de pieţele mature, brokerul găsind mediul politic autohton drept una dintre cauzele pentru apariţia acestei situaţii.

    Analistul a explicat: "Observăm că pieţele mature de capital par, cel puţin pentru moment, să uite şi de Brexit şi de Coreea de Nord, unele dintre ele înregistrând topuri istorice. Astfel, indicele pieţei americane Dow Jones merge din maxime în maxime, depăşind, deja, valoarea de 23.000 de puncte.

    Situaţia se păstrează la fel şi cu indicele pieţei germane, DAX, care a atins topul istoric de peste 13.000 de puncte".

    Acest lucru ne arată clar că motivele pentru evoluţia slabă din ultima perioadă a pieţei autohtone de capital trebuie căutate în propria ogradă şi ne aparţin în totalitate, spune Şerdean, care a adăugat: "Dacă vrem să înţelegem, în amănunt, ce se întâmplă cu BET, este suficient să vedem care sunt companiile cu cea mai mare pondere în indice şi ce se întâmplă cu acestea. Cea mai ridicată pondere o are Banca Transilvania (TLV) cu o valoare de 20%, pe locul al cincilea fiind BRD - Groupe Societe Generale (BRD) cu o importanţă de 10%. Ambele bănci au închis ultima zi de tranzacţionare (n.r. a săptămânii trecute) cu scăderi semnificative, de 2,8% pentru TLV şi de 2,36% pentru BRD. Asupra băncilor încă planează ameninţarea acelei taxe unice de 0,5% din active. Următoarele companii cu pondere importantă în BET sunt cele din sectorul energetic, care testează experimentul acordării dividendelor anticipate, lucru nemaiîntâlnit până acum în piaţa de capital. Povestea Pilonului II de pensii este un alt motiv marca «politica românească» care creează o stare de incertitudine, printre investitori, lucru ce se observa şi prin volumele mici din piaţă. Se ştie că fondurile de pensii şi, în general, fondurile de investiţii, sunt cele care aduc lichiditate şi bineînţeles, mişcă piaţa. Să nu uităm de taxa de solidaritate, ultima noutate a săptămânii (n.r. trecute). Toate acestea sunt realităţi pe care un antreprenor le vede într-un fel, un investitor într-un alt fel şi un politician, cu siguranţă, în alt fel".

    Atât timp cât aceste discuţii/afirmaţii apărute dinspre mediul politic (taxa unică de 0,5% din active, Pilonul II de pensii) rămân nefinalizate într-un fel sau altul, ele nu vor atrage investitori şi vor continua să facă rău pieţei de capital şi economiei în general, a conchis brokerul.

    Recent, piaţa de capital din România a ratat promovarea de la statutul de piaţă de frontieră la cel de emergentă, FTSE Russell, agenţia de rating a London Stock Exchange, arătând că BVB mai are de îndeplinit patru condiţii pentru ca să poată primi calificativul de piaţă emergentă. Potrivit FTSE Russell, încă nu avem o piaţă a acţiunilor liberă şi bine dezvoltată, nu îndeplinim condiţiile privind operaţiunile de custodie, cele privind lichiditatea şi tranzacţiile în afara pieţei.

    Spre deosebire, piaţa din Polonia a trecut de la stadiul de piaţă emergentă la cel de piaţă dezvoltată.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Cand avem evolutie laterala,semnalele date de medii mobile si MACD,in general, nu trebuiesc luate in considerare ,ca sunt false.Sunt multe astfel de semnale intr-un range sau evolutie laterala si mai mult incurca decat ne edifica .Ele functioneaza foarte bine in trenduri .Mai eficiente sunt Benzile Bollinger ,folosite ca suport si ca rezistenta ,in piete laterale,adica banda de sus e rezistenta si cand o atinge ,e semnal de sell si cand o testeaza pe cea de jos ,e semnal de buy... .Sau chiar graficul ,pur si simplu,fara alti indicatori,unde trasam zonele de rezistenta si de suport,asa cum vedem acum testat suportul din 7800 de puncte,adica fosta rezistenta din 2015.

    Comanda carte
    rpia.ro
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    08 Oct. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9771
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
    Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    citiesoftomorrow.ro
    energyexpo.ro
    cnipmmr.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb