Bitcoin marchează noi recorduri istorice; ce se ascunde în spatele raliului criptomonedei?

A.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 mai

Bitcoin marchează noi recorduri istorice; ce se ascunde în spatele raliului criptomonedei?

BTC Markets: Noul maxim atins de Bitcoin reflectă un interes matur pentru activele digitale la nivel mondial, nu valul speculativ observat în ciclurile anterioare

Nexo: Obiectivul de 150.000 de dolari pentru Bitcoin în acest an este foarte plauzibil

Bitcoin a atins recent un nou record istoric, depăşind maximul de circa 109.230 de dolari din luna ianuarie a acestui an, ascensiunea celei mai vestite criptomonede a lumii fiind alimentată de un cumul de factori, între care relaxarea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China, precum şi retrogradarea datoriei suverane a SUA de către agenţia Moody's, ceea ce i-a determinat pe investitori să caute surse alternative de investiţii în locul dolarului, scrie Reuters.

Interesul tot mai mare al instituţionalilor, percepţia că Bitcoin reprezintă un refugiu în faţa instabilităţii economice şi implicarea marilor grupuri financiare, care au sugerează o anumită legitimitate pieţei cripto, sunt alte motive care pot explica evoluţia Bitcoin, potrivit presei internaţionale.

CoinShares: Raliul Bitcoin a fost susţinut de îngrijorările privind climatul macroeconomic, inclusiv de retrogradarea recentă a datoriei suverane a Statelor Unite de către Moody's

James Butterfill, şeful departamentului de analiză al administratorului de active dedicat zonei cripto, CoinShares, susţine că evoluţia Bitcoin a fost "determinată de o combinaţie între un impuls pozitiv, creşterea optimismului privind reglementările cripto din Statele Unite şi interesul continuu din partea investitorilor instituţionali", scrie CNBC.

Analistul a adăugat că, raliul a fost susţinut şi de îngrijorările privind climatul macroeconomic în ansamblu, inclusiv de retrogradarea recentă a datoriei suverane a Statelor Unite de către Moody's, ceea ce a contribuit la consolidarea naraţiunii conform căreia Bitcoin reprezintă o formă de protecţie faţă de instabilitatea monedelor fiat, a menţionat Butterfill.

Potrivit CNBC, au existat şi câteva mişcări pozitive pentru sectorul cripto în ceea ce priveşte reglementările din SUA. Legea GENIUS - un proiect legislativ pentru reglementarea stablecoin-urilor - a primit un vot procedural important în Senat. De asemenea, preşedintele SUA, Donald Trump, împreună cu responsabilul său pentru Inteligenţă Artificială şi criptomonede, David Sacks, promovează o agendă pro-cripto în Statele Unite, ceea sprijină piaţa.

BTC Markets: Sentimentul investitorilor s-a schimbat decisiv, reflectând alocări în stil instituţional

Caroline Bowler, CEO-ul platformei cripto australiene BTC Markets, spune că noul noul maxim atins de Bitcoin "reflectă un interes matur pentru activele digitale la nivel mondial, nu valul speculativ observat în ciclurile anterioare", potrivit Cointelegraph.

"Cererea din prezent este determinată de o infrastructură de nivel instituţional şi de o claritate mai mare în ceea ce priveşte reglementarea. Sentimentul investitorilor s-a schimbat decisiv, reflectând alocări în stil instituţional," a spus Bowler.

Byron Trading System Exchange: Credem că instituţiile mari sunt cele care alimentează creşterea Bitcoin

Cererea pentru Bitcoin nu provine doar din partea fondurilor cripto-native sau a traderilor de retail, ci tot mai multe companii listate public tratează BTC ca pe un activ de trezorerie, folosind pieţele de capital pentru a strânge fonduri şi a cumpăra mai mult Bitcoin, scrie CoinDesk.

"Credem că instituţiile mari sunt cele care alimentează creşterea Bitcoin," a spus Jeff Mei, directorul operaţional al Byron Trading System Exchange. "Această tendinţă va continua, cel mai probabil, mai ales pe măsură ce tot mai multe companii accesează pieţele publice, iar intrările în ETF-uri se menţin robuste. Doar în luna mai, cererea netă prin ETF-uri a fost de 3,6 miliarde de dolari".

Nu în ultimul rând, după ani de scepticism public, JPMorgan Chase oferă, potrivit rapoartelor, acces la Bitcoin clienţilor săi, semnalând o schimbare profundă în modul în care finanţele tradiţionale percep expunerea la criptomonede.

"Fiind cea mai mare bancă din Statele Unite, decizia sa adaugă un nou strat de legitimitate pentru Bitcoin, ceea ce poate determina şi alte instituţii financiare tradiţionale să ofere produse similare pentru a nu rămâne în urmă," a declarat Ryan Lee, analist-şef la Bitget Research, mai scrie CoinDesk.

Ce perspective văd analiştii pentru cea mai importantă criptomonedă a lumii?

Edward Carroll, şeful departamentului de pieţe globale şi al finanţelor corporative la MHC Digital Group, crede că cererea în creştere, care determină o majorare a preţului pe termen mediu, poate împinge Bitcoin la cel puţin 160.000 de dolari până în trimestrul al patrulea al acestui an şi la un milion de dolari până în 2030, potrivit Cointelegraph.

"Suntem încă în al patrulea an al ciclului de preţ al Bitcoin - anul de după înjumătăţirea recompenselor pentru mineri - ceea ce, din punct de vedere istoric, înseamnă că cele mai bune zile ale Bitcoin sunt încă înainte şi - deşi incertitudinea macroeconomică şi ameninţarea unei volatilităţi suplimentare persistă, un obiectiv de 150.000 de dolari în 2025 este în continuare foarte plauzibil", a declarat Antoni Trenchev, cofondator al platformei de tranzacţionare a activelor digitale Nexo, citat de Cointelegraph.

Ieri, la ora 14:30, Bitcoin se tranzacţiona la circa 110.700 dolari, potrivit datelor furnizate de Investing.com.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0564
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9985
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.1060

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb