BNR a majorat dobânda de referinţă la 4,75%

S.B.
Bănci-Asigurări / 6 iulie 2022

BNR a majorat dobânda de referinţă la 4,75%

Actualizare Isărescu: "Represiune financiară ca în ultimul deceniu nu a mai fost decât în anii 1930"

Mugur Isărescu a mai spus că o represiune financiară ca în ultimul deceniu nu a mai fost decât în anii 1930.

"Represiune financiară de această tipologie (ca în ultimul deceniu - n.r.) nu a mai fost decât în anii 30, după Marea Depresiune. Deci dobânzi real-negative pe o perioadă de câţiva ani buni. S-a încercat, faţă de anii 1930, (ieşirea din această situaţie) printr-o emisiune monetară mondială, mai ales la băncile mari, de amploare. Asta a fost realitatea. Ea va fi resorbită foarte greu. După ce introduci atâta emisiune monetară în piaţă, în lume, să o iei înapoi va fi mult mai dificil. A fost complicată de un război, de o criză energetică, de o suprapunere aş spune puţin fericită, ca să nu spun nefericită, a unui efort de decarbonizare, deci de la o trecere de la combustibili fosili spre alte tipuri de energie şi de un şantaj care este clar. A prins momentul de slăbiciune pentru Europa cel puţin, Moscova, şi a şantajat. Asta este realitatea. Am intrat într-o perioadă de inflaţie (ridicată) şi dorim să fie foarte scurtă. Mai mult decât atât, am spus care este cel mai mare risc: stagflaţia, pentru că ştiu ce s-a întâmplat în anii 70 şi a durat aproape 10 ani să ieşim din acea situaţie. Nu noi, lumea. Şi atunci s-a dat vina ba pe unul, ba pe altul, ba pe politica monetară... Un asemenea şoc, o creştere de o asemenea amploare a preţului la un produs de bază, care este ţiţeiul... Dar acum avem (un şoc cumulat) şi ţiţei, şi gaze naturale, şi electricitate şi alte materii prime. Este în acelaşi timp şi inflaţionist şi recesionist. Politicile keynisiste spun aşa: combaţi cu recesiunea cu ceva mai multă inflaţie, ieşi din recesiune. Sau accepţi ceva recesiune ca să combaţi inflaţia. Când le ai pe amândouă este greu. Este nevoie de reforme structurale şi astea cer timp. Vom ieşi greu din această situaţie şi cu ceva răbdare", a mai declarat Mugur Isărescu.

(M.G.)

---

Actualizare Isărescu: "Rata anuală va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei din acest an"

Rata anuală va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei din acest an, însă într-un ritm mai lent, a mai spus Isărescu.

"Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să crească până la mijlocul trimestrului trei, anul curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, urcând astfel moderat peste valorile prognozate în luna mai, pe orizontul scurt de timp. Determinante pentru această înrăutăţire a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în următoarele luni de preţurilor combustibililor, gazelor naturale şi energiei electrice, chiar şi în contextul aplicării schemelor de sprijin şi a manifestării unor efecte de bază, precum şi de preţurile alimentelor procesate, în principal sub influenţa ascensiunii mai puternice a cotaţiilor ţiţeiului, produselor energetice şi ale mărfurilor agro-alimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate. Efecte inflaţioniste suplimentare sunt aşteptate şi pe segmentul preţurilor administrate inclusiv ca urmare a scumpirii biletelor CFR, precum şi pe cel al produselor din tutun, pe fondul majorării accizei specifice", a mai declarat guvernatorul BNR.

Isărescu a adăugat: "Prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei generează incertitudini şi riscuri considerabile la adresa perspectivei activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu al inflaţiei, prin efectele posibil mai mari exercitate pe multiple căi asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene, ca şi a celei globale, şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare".

(M.G.)

---

Actualizare Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Accelerarea creşterii ratei anuale a inflaţiei în primele luni din trimestrul doi a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei"

Accelerarea creşterii ratei anuale a inflaţiei în primele luni din trimestrul doi a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, a afirmat, astăzi, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Declaraţiile guvernatorului:

"Rata anuală a inflaţiei şi-a accelerat creşterea în primele două luni ale trimestrului doi 2022 mai mult decât s-a anticipat, consemnând un salt în aprilie până la 13,76% de la 10,15% în martie, urmat de o majorare moderată în luna mai, la 14,49%. Cea mai mare parte a creşterii a fost determinată din nou de componentele exogene ale IPC-ului, indicele preţurilor de consum, mai cu seamă de scumpirea consistentă şi peste aşteptări a energiei electrice şi gazelor naturale, pe fondul modificării în aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a preţurilor şi într-o mică măsură de majorarea preţului combustibililor sub influenţa ascensiunii cotaţiei ţiţeiului în contextul războiului din Ucraina şi a sancţiunilor asociate".

"Rata anuală a inflaţiei CORE 2 ajustat şi-a accentuat trendul ascendent în prima lună a trimestrului doi, inclusiv în raport cu previziunile, dar şi le-a temperat apoi ajungând la 9,1% în luna mai, de la 7,1% în martie, în principal sub influenţa unor noi creşteri consistente ale preţurilor alimentelor procesate. Astfel, evoluţia componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotaţiilor materiilor prime, prioritar cele agro-alimentare şi ale costurilor crescute cu energia şi transportul, alături de influenţele blocajelor în lanţurile de producţie, potenţate de cotele înalte ale aşteptărilor inflaţioniste pe termen scurt, de rezilienţa cererii pe anumite segmente, precum şi de ponderea însemnată deţinută în coşul de consum de produsele alimentare şi de cele importate".

"Accelerarea creşterii ratei anuale a inflaţiei în primele luni din trimestrul doi a continuat să fie determinată de şocurile globale pe partea ofertei, amplificate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile instituite care au antrenat şi impulsionat ascensiunea puternică a inflaţiei pe plan mondial, la valori fără precedent în ultimele decenii în statele dezvoltate, inclusiv în numeroase ţări europene".

"Activitatea economică s-a intensificat în trimestrul întâi 2022 mai puternic decât s-a anticipat. Evoluţia face probabilă o reamplificare vizibil peste aşteptări a excedentului de cerere agregată în acest interval, dar ea este relativ modestă. (...) Evoluţiile recente ale indicatorilor cu frecvenţă ridicată sugerează o cvasi-stagnare a activităţii economice în trimestrul doi, sub impactul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor asociate, implicând o scădere considerabile a dinamicii anuale a PIB în acest interval".

"Pe piaţa financiară, principalele cotaţii ale segmentului monetar-interbancar şi-au accelerat creşterea în perioada recentă sub impactul majorării ratei dobânzii de politică monetară din luna mai şi al controlului ferm exercitat de banca centrală asupra lichidităţii de pe piaţă, dar şi pe fondul aşteptărilor privind creşterea ratei dobânzii cheie, potenţate de mesajele BNR şi de deciziile băncilor centrale din regiune. La rândul lor, randamentele titlurilor de stat şi-au accentuat traiectoria ascendentă, îndeosebi pe scadenţele scurte şi medii, inclusiv în contextul unui episode de sell-off, de vânzări, pe pieţele de obligaţiuni, antrenat de expectaţiile privind normalizarea mai rapidă a conduitei politicii monetare de către Fed şi Banca Centrală Europeană precum şi pe fondul continuării deteriorării sentimentului investitorilor financiari faţă de unele pieţe din regiune".

(M.G.)

---

Banca Naţională a României anunţă majorarea dobânzii de politică monetară la 4,75%, în urma şedinţei de astăzi a Consiliul de administraţie.

"Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 6 iulie 2022, a hotărât următoarele:

- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75 la sută pe an, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;

- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 5,75 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 3,75 la sută, de la 2,75 la sută pe an, începând cu data de 7 iulie 2022;

- păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară;

- menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit" se arată într-un comunicat al BNR.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dobânda este real negativa. Asa ca este indicat la luam credite.

    1. Dl. Vasilescu ar avea mai multa credibilitate citind textele astea de pe o foaie (în caz ca d. Vasilescu e încă printre noi). Și un președinte actor care e condiționat de meserie sa creadă ce citește de pe script

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb