Prim-ministrul Ilie Bolojan a fost întrebat la B1 TV, de Cristian Tudor Popescu despre planul autorităţilor de a folosi drone pentru a identifica imobile construite fără autorizaţie sau nedeclarate.
Cristian Tudor Popescu a spus: „Am văzut că Guvernul Bolojan intenţionează să achiziţioneze drone pentru a depista evazionişti fiscali imobiliari, adică case şi terenuri din diverse zone intravilane, oraşe ş.a.m.d. Mă întreb dacă Guvernul sau ANAF nu ar putea să meargă direct în localităţi, să întrebe oamenii «Care sunt castelele acelea fără autorizaţie unde nu se plăteşte nimic la stat?». Oare nu ar obţine astfel informaţiile mai repede? Ah, dar aşteptaţi, e vorba de informaţii, deci să trimită SRI-ul, că tot Nicuşor Dan voia să folosească SRI în domeniul fiscal. Să trimită SRI-ul să afle cine sunt cei care fac evaziune fiscală pe terenuri şi cine construieşte fără autorizaţie şi fără să plătească impozite. Eu cred că astfel s-ar rezolva mai repede problema decât cu dronele, dar poate premierul Ilie Bolojan are alte date şi mă va contrazice.”
În replică, premierul Ilie Bolojan a explicat că este vorba atât despre corecta impozitare a proprietăţilor, cât şi despre verificarea construcţiilor realizate fără autorizaţie.
„Referitor la impozitarea corectă, există multe situaţii în care cetăţenii nu declară suprafaţa reală a locuinţei pe care o deţin. În acest context, au fost realizate studii cadastrale pentru multe unităţi administrativ-teritoriale din România, bazate pe fotografii satelitare sau drone, care, dacă sunt utilizate de primării - lucru necesar - pot indica cu o precizie de 2-3 centimetri dimensiunea exactă a proprietăţii, în funcţie de sistemul satelitar şi de distanţa la care s-a realizat fotografia”, a spus Ilie Bolojan.
El a adăugat că, în comunele în care s-au colectat astfel de date, veniturile au crescut cu 20-30%.
„În toate comunele în care am experimentat această metodă, de exemplu în judeţul Bihor, fără a creşte impozitele, veniturile au crescut cu 20-30%, datorită a două aspecte: dimensiunea exactă a proprietăţii, care nu mai poate fi contestată - de aceea există această prevedere - şi obligaţia primarului de a constata dacă o casă este construită fără autorizaţie”, a continuat premierul.
Ilie Bolojan a explicat că o altă observaţie a lui CTP se referă la faptul că există multe construcţii fără autorizaţie.
„Atâta timp cât se permite ridicarea acestor construcţii în localităţi şi proprietarii nu plătesc impozitele corespunzătoare sau nu respectă regulile urbanistice, nu este doar un minus de încasări pentru bugetul local, care ulterior se reflectă în bugetul naţional, ci şi o problemă de inechitate faţă de cetăţenii care îşi plătesc impozitele corect. Mai mult, este o siluire urbanistică a localităţii, pentru că aceste construcţii pot încălca aliniamentele stradale, adâncimea de construire, regimul de înălţime şi alte reguli urbanistice”, a subliniat premierul.
El a avertizat că această nerespectare a legii, tolerată de autorităţi, afectează toţi locuitorii.
„Acest sistem rezolvă ambele probleme, însă este adevărat că într-o comunitate mică aproape toată lumea ştie cine are şi cine nu are autorizaţie, dar pentru asta trebuie să existe responsabilitatea primarului de a aplica legea”, a conchis Ilie Bolojan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 23:01)
Aflăm că o întreagă clădire din București nu produce nimic pentru proprietarul aparent-statul. Cam asta e situația ce nu se potrivește cu ce vrea premierul; imobile întregi sunt posedate samavolnic după Revoluție. Era de întrebat premierul ce se întâmplă cu certificatele "de bună purtare" eliberate în fals de autorități.