BP va plăti Rosneft 750 milioane dolari pentru o participaţie la un producător de petrol în Siberia

Alexandru Costea
Internaţional / 21 iunie 2015

British Petroleum (BP) va plăti companiei ruse Rosneft 750 de milioane de dolari pentru o participaţie de 20% la producătorul de petrol Taas-Yuriakh Neftegazodobicia din estul Siberiei, după ce şi Royal Dutch Shell a încheiat un acord pentru extinderea relaţiilor cu Gazprom, potrivit Bloomberg.

Totodată, BP şi Rosneft vor efectua activităţi de explorare în Siberia şi, dacă rezultatele vor fi pozitive, vor forma o companie mixtă la care Rosneft va deţine o participaţie de 51%, au anunţat cele două companii, care intenţionează şi să reorganizeze deţinerile la rafinării din Germania.

Cele două mari companii petroliere au în vedere un acces mai mare la rezervele de hidrocarburi ale Rusiei şi pe pieţele din China şi Japonia, chiar dacă Rusia, al doilea mare producător mondial de petrol şi gaze, vrea să menţină nivelul vânzărilor în Europa pe fondul sancţiunilor occidentale introduse din cauza rolului autorităţilor ruse în criza din Ucraina.

BP şi-a modificat strategia în Rusia în urmă cu doi ani, când a schimbat participaţia de 50% la compania mixtă TNK-BP pentru numerar şi o participaţie de 20% la Rosneft, la care statul rus este acţionarul majoritar.

"BP va continua să caute oportunităţi de investiţii în exploatarea resurselor substanţiale ale Rusiei, respecând în acelaşi timp sancţiunile internaţionale", afirmă într-un comunicat preşedintele BP în Rusia, David Campbell.

Sancţiunile impuse Rusiei de SUA şi UE împiedică Rosneft şi alte mari companii din Rusia să se împrumute în străinătate, precum şi accesul lor la tehnologie occidentală, dar nu le împiedică să vândă active.

Pe de altă parte, grupul rus Gazprom va construi două noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltică, în colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON şi OMV, pentru creşterea cantităţii de gaze livrate Europei.

Directorul general al producătorului rus de gaze, Alexei Miller, a spus şi că Gazprom construieşte o alianţă strategică cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active şi va permite producătorului rus de gaze să intre pe noi pieţe. Acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum şi schimbul de active în domeniul explorării şi producţiei.

În afară de colaborarea la noile gazoducte Nord Stream, Gazprom şi OMV intenţionează să colaboreze la proiecte pe termen lung în domeniul exploatării unor zăcăminte petroliere.

Acordurile dintre companiile ruse de petrol şi gaze cu companiile occidentale au fost încheiate la forumul economic anual de la Sankt Petersuburg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

GALA BURSA 2022
Avocat Ianul Alexandra
Apanova
BTPay
Electromagnetica
DIGI
arsc.ro
roovi.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Dec. 2022
Euro (EUR)Euro4.9126
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6804
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.9667
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.6911
Gram de aur (XAU)Gram de aur266.7598

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro