Bursa de Valori din Abu Dhabi (ADX) s-a asociat cu gigantul bancar britanic HSBC Holdings Plc ca să dezvolte împreună titluri cu venit fix digitale susţinute de blockchain, care vor fi listate la ADX, anunţă zawya.com.
Cele două părţi vor explora un cadru care permite ca activele digitale să fie disponibile pe platforma băncii, HSBC Orion, şi să fie listate la bursă. Activele digitale includ instrumente financiare precum obligaţiunile digitale, care sunt create şi gestionate folosind tehnologia blockchain şi a contractelor inteligente.
Parteneriatul dintre ADX şi HSBC este o primă colaborare regională de acest gen şi va deschide calea pentru introducerea unei game mai largi de produse destinate pieţei de capital din regiune.
"HSBC se digitalizează la scară largă, prin adoptarea de noi tehnologii precum blockchain, ca să permită emiterea de active digitale", a afirmat Mohamed Al Marzouqi, CEO al HSBC Emiratele Arabe Unite.
La rândul său, Abdulla Salem Alnuaimi, CEO al ADX, a declarat: "Credem că activele digitale vor creşte în importanţă, în viitor, iar ADX intenţionează să fie în fruntea acestei inovaţii. Proiectul nostru reafirmă angajamentul pe care îl avem faţă de călătoria de transformare digitală a ADX şi completează eforturile noastre de a continua să oferim produse inovatoare bazei noastre de investitori în expansiune".
Cu tehnologia blockchain, active precum acţiuni, titluri cu venit fix, imobiliare şi private equity pot fi tokenizate, făcând astfel valorile mobiliare mai accesibile pentru o bază mai largă de investitori, potrivit ADX şi HSBC.
Fondului Monetar Arab susţine că pieţele financiare ale Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Arabiei Saudite au ocupat primul loc în rândul burselor arabe, în al treilea trimestru al anului curent, după ce au obţinut profituri de aproape 167 de miliarde de dolari. Conform sursei citate, pieţele din Emiratele Arabe Unite au realizat câştiguri de aproximativ 32,5 miliarde de dolari în trimestrul al treilea, din care 20,7 miliarde de dolari revin Abu Dhabi Securities Exchange (ADX) şi 11,8 miliarde de dolari - Dubai Financial Market (DFM). În cazul ADX, capitalizarea bursieră a crescut de la 755,9 miliarde dolari la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului curent, la 776,7 miliarde dolari la finele trimestrului al treilea, în timp ce capitalizarea bursieră a DFM a urcat de la 177,8 miliarde dolari la 189,7 miliarde dolari. Piaţa financiară saudită a obţinut câştiguri de aproximativ 134,1 miliarde dolari, cu o creştere a capitalizării de la 2,908 trilioane de dolari la 3,04 trilioane de dolari, în timp ce capitalizarea Bursei din Qatar a crescut de la 162,6 miliarde dolari la 165,8 miliarde dolari, câştigând peste 3,2 miliarde de dolari.
• Profitul după impozitare al HSBC a crescut cu peste 135%
Profitul după impozitare al HSBC a fost de 6,26 miliarde de dolari în trimestrul încheiat în septembrie 2023, în creştere cu 135% faţă de cel de 2,66 miliarde de dolari obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut, anunţă CNBC.
Cea mai mare bancă din Europa după active a înregistrat, de asemenea, un profit înainte de impozitare în creştere cu 4,5 miliarde de dolari, la 7,7 miliarde de dolari, în principal datorită dobânzilor mai mari.
Cu toate acestea, cifrele raportate săptămâna trecută de HSBC au fost sub aşteptările economiştilor, care prognozau un profit după impozitare de 6,42 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2023 şi un profit înainte de impozitare de 8,1 miliarde de dolari.
HSBC a informat că creşterea rezultatelor sale s-a datorat parţial unei deprecieri de 2,3 miliarde de dolari în al treilea trimestru din 2022, legată de vânzarea planificată a operaţiunilor sale bancare retail din Franţa. Din această sumă, 2,1 miliarde de dolari au fost inversate în primul trimestru al anului 2023, deoarece a devenit mai puţin sigur că tranzacţia va fi finalizată.
Veniturile băncii au crescut la 7,71 miliarde dolari în al treilea trimestru din 2023, de la 3,23 miliarde dolari în urmă cu un an. HSBC a atribuit acest lucru, de asemenea, mediului cu rate mai ridicate ale dobânzii.
Marja netă a dobânzii - măsură a profitabilităţii creditării - a fost de 1,7%, în creştere cu 19 puncte de bază faţă de anul precedent şi depăşind estimările de 1,68%.
Pentru cele nouă luni încheiate în septembrie, profitul HSBC după impozitare a fost de 24,33 miliarde de dolari, comparativ cu 11,59 miliarde dolari în primele nouă luni ale anului 2022.
Banca a aprobat un al treilea dividend interimar de 10 cenţi pe acţiune.
HSBC a mai anunţat că va lansa o nouă răscumpărare de acţiuni de până la 3 miliarde de dolari, care este aşteptată să "înceapă în curând" şi să fie finalizată până la anunţarea rezultatelor pentru întregul an, pe 21 februarie 2024.