BVB Acţiunile OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, în declin

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 martie 2015

Acţiunile OMV Petrom, BRD şi Banca Transilvania, în declin

Rulajul de pe bursa de la Bucureşti a crescut în a doua parte a zilei de vineri, însă titlurile cu cele mai ridicate schimburi, OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD), au tras în jos piaţa, cu scăderi de aproximativ 1%, apropiate de cea a cotaţiei Banca Transilvania (TLV).

Indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, au închis în scădere cu 0,3%, la fel ca în şedinţa de joi. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 26,6 milioane de lei (6 milioane de euro).

Titlurile OMV Petrom (SNP) au înregistrat cel mai ridicat rulaj, de 9,75 milioane de lei, din care aproape 6 milioane de lei prin şase operaţiuni de tip deal. Cotaţia companiei de petrol şi gaze a închis în scădere cu 1,1%, deşi s-a aflat în teritoriu negativ cu până la 2,5% în a doua parte a zilei, când au fost perfectate şi cele mai multe tranzacţii cu acţiunile companiei.

Cele şase dealuri au avut loc la un preţ cu 2,4% mai mic decât cel din închiderea şedinţei de joi.

Un rulaj ridicat au consemnat şi titlurile BRD, cu schimburi în valoare de 5,5 milioane de lei, sumă în care sunt incluse şi două operaţiuni deal de 1,6 milioane de lei. Preţul la care au avut loc ultimele tranzacţii a scăzut cu 0,8% faţă de joi, potrivit Mediafax.

Printre acţiunile lichide s-au numărat şi Fondul Proprietatea (FP), cu transferuri de 2,5 milioane de lei, şi Electrica (EL), cu 1,7 milioane de lei. Cotaţiile celor două companii au închis la acelaşi nivel la care au terminat şi şedinţa de joi.

Peste pragul de 1 milion de lei în privinţa rulajului au trecut şi Transelectrica (TEL), Conpet Ploieşti (COTE) şi Banca Transilvania (TLV). Toate cele trei companii au închis în scădere - Transelectrica, cu 0,4%, Conpet cu 0,6%, iar Banca Transilvania cu 0,9%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,5%, iar BET NG, al sectorului energetic a cobnorât cu 0,1%. Evoluţia BET FI a fost susţinută de cotaţiile SIF-urilor, în rândul cărora se remarcă acţiunile SIF Banat-Crişana (SIF1), cu un avans de 2,6%.

Indicele BET XT a scăzut cu 0,2%, iar BET BK a urcat cu 0,3%, susţinut şi de o creştere de 2,45 a titlurilor Erste Bank, proprietarul BCR.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb