Un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, sugerează că sfârşitul Universului se va produce cu mult mai devreme decât indicau estimările anterioare.
Dacă până acum scenariul final era plasat într-un viitor aproape inimaginabil - în jurul lui 10 la puterea 1100 de ani, adică un 1 urmat de 1.100 de zerouri - cercetătorii olandezi propun acum o revizuire semnificativă: Universul ar putea "muri" în doar 10 la puterea 78 ani, informează AFP. Asta înseamnă un 1 urmat de 78 de zerouri - tot un viitor îndepărtat, dar considerabil mai aproape în termeni cosmici. "Sfârşitul Universului se va petrece mult mai repede decât se prevedea, dar, din fericire, este încă departe", a declarat Heino Falcke, autorul principal al studiului.
• De unde vine această estimare?
Punctul de plecare al studiului este fenomenul cunoscut sub numele de radiaţie Hawking - teoretizat de celebrul fizician Stephen Hawking în anii "70. Acesta susţine că găurile negre pierd energie şi masă în timp, prin emisie de radiaţii, ceea ce înseamnă că, în cele din urmă, se vor evapora complet. Cercetătorii olandezi au extrapolat acest mecanism teoretic la alte tipuri de corpuri cereşti - în special la piticele albe, rămăşiţe dense ale stelelor de masă mică şi medie, considerate cele mai longevive obiecte din Univers. Calculul lor a arătat că şi aceste obiecte pot "evapora", deşi la o scară temporală extrem de extinsă. "Punând astfel de întrebări şi examinând cazuri extreme, dorim să înţelegem mai bine teoria şi poate că, într-o bună zi, vom fi capabili să dezlegăm misterul radiaţiei Hawking", a explicat Walter van Suijlekom, coautor al studiului.
• Ce înseamnă acest lucru pentru omenire?
Deşi este o veste ştiinţific interesantă, nu este una care ar trebui să îngrijoreze umanitatea. Soarta planetei Pământ este mult mai apropiată şi deja bine conturată: în circa 1 miliard de ani, Soarele va deveni atât de fierbinte încât oceanele planetei vor începe să fiarbă, punând capăt vieţii aşa cum o cunoaştem. Peste aproximativ 8 miliarde de ani, Soarele va înghiţi Pământul, deja steril şi nelocuibil. Aceste cercetări oferă perspective fascinante asupra naturii cosmosului şi limitele înţelegerii noastre despre timp, materie şi entropie.
Opinia Cititorului