CCR a admis sesizarea PSD în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier

C.B.
Politică / 24 februarie 2020

CCR a admis sesizarea PSD în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier

CCR a decis că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier

CCR a admis sesizarea PSD şi a decis luni că există un conflict juridic între Parlament şi preşedinte în ceea ce priveşte nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier.

Curtea Constituţională a admis sesizarea făcută de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Seantului ca urmare a desemnării lui Ludovic Orban ca premier, după ce acesta a fost demis prin moţiune de cenzură, afirmă surse din cadrul Curţii.

Aceleaşi surse afirmă că decizia Curţii este determinată de faptul că Orban nu este susţinut de o majoritate în Parlament.

Curtea Constituţională a fost sesizată, în 10 februarie, de către preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului cu privire la conflictul juridic Parlament - Preşedinte legat de nominalizarea lui Ludovic Orban pentru a doua oară ca premier. Conform textului sesizării conflictul de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor preşedintelui.

"Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a", se arăta în textul sesizării.

În opinia PSD, prin acest demers, Preşedintele României a nesocotit şi a deturnat de la scopul prevăzut de legiuitorul constituant dispoziţiile imperative înscrise în art. 114 alin. (2) din legea fundamentală, potrivit cărora Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, a fost votată în condiţiile art. 113.

"Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la "alegeri anticipate"", se arăta în sesizare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bravo. Ticalosia puroiului galben a fost sanctionata.

    1. Bravo !

      Judecatorii au ajuns sa conduca romania ! 

      Hotaresc ce sa facem , ce salarii sa ia , ce drepturi , la ce varsta sa se pensioneze , sa dea ce termene vor , sa judece cum vor , fara sa raspunda daca gresesc , etc

      Judecatorii fac parte din singura profesie care nu raspund ,orice greseala ar face ! 

      Bravo celor care nu vad directia corecta. Ca tine.

      Ei sunt dumnezeii lor pe pamant.

    Maret, corect , pozitiv. Asa da!

    De groaza sunt insa cei doi fosti judecatori, din care unul ce a fost mare sef la aceast pilon al statului democratic roman.  

    Nu mai departe decat astazi unul sustinea sus si tare ca da, Presedintele poate desemna daca doreste iarasi pe fostul premier, chiar daca tocmai a fost demis prin motiune de cenzura. Desigur, domnul judecator cunostea finalitatea actiunii, dealtfel, fatis marturisita si dorita de Presedinte, astfel ca, din pozitia lui de fost judecator fata de aceasta problema, se intelegea ca Presedintele nu trebuie sa-si respecte locul si rolul, conform prevederilor Constitutiei Romaniei si poate daca vrea sa genereze alegeri anticipate  

    Deasemenea, fostul sef, vedea mai zilele trecute in felul lui problema. Se muncea sa ne lamureasca : da Presedintele poate desemna pe cine doreste, de cate ori doreste. Si in mod cert si domnul sef stia cu siguranta ce se vrea cu desemnarea aceasta, dar se facea ca nu vede. Poate poate o sa ne mai prosteasca odata. Ca la referendum.  

    Si amandoi fostii judecatori stiau desigur, ca doar 10 ani au stat cu nasul in Constitutia Romaniei, ca nu se poate asa ceva. Ar trebuii sa radem, dar nu, nu este de ras, este tragic.  

    Asa am vazut si noi cine a asigurat respectarea Constitutiei Romaniei timp de 10 ani.  

    Acum putem sa vedem de ce a facut ce a facut iluzionistul ce a facut sa dispara flota Romaniei si apoi s-a facut Presedinte.  

    Acum vedem de ce nu au contat voturile noastre la referendum.  

    Decizia de astazi a CCR, pune punct amestecului Presedintelui, oricare ar fi el, in activitatea partidelor, a Parlamentului in ce priveste investirea premierului. Poate ca decizia de astazi va fi un inceput.  

    Constitutia nu este embigua, nu este neclara si nu trebuie sa-i fie nimanui permis sa o ocoleasca.  

    CCR trebuie prin deciziile sale da determine ca totii romanii sa respecte cu sfintenie, intocmai, prevederile Constitutiei si atunci Romania va fii cu adevarat "stat de drept" Exemplul Americii nu mai mult.

    Maret, corect, pozitiv.  

    1. Voturile la referendum nu au contat pentru ca cei care trebuiau sa respecte Constitutia nu o fac, adica CCR.

      La mometul acela trebuia sa desfiinteze parlamentul nou ales pentru nerespectarea referendumului. 

      Mai ai tupeu sa sustii respectarea Constitutiei cind a fost incalcata chiar de gasca de magistrati fosti securisti ce stiu ei cum se conduce tara ? 

    CAUZĂ vs EFECT : constituția întortochiată în care se prind,, șobolanie" din CASA POPULIMII...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0774
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3275
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4484
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8916
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.6381

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb