Cele mai performante pieţe de acţiuni în 2025: Polonia, Austria, Grecia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai

Cele mai performante pieţe de acţiuni în 2025: Polonia, Austria, Grecia

< linkroentilu Best-performing stock markets in 2025: Poland, Austria, Greece linkroentilu >

Pieţele globale de acţiuni au înregistrat performanţe mixte de la începutul lui 2025, titlurile americane înregistrând vânzări majore în aprilie, timp în care pieţele europene au crescut datorită relaxării politicii monetare din partea Băncii Centrale Europene (BCE), precum şi a unei reveniri a activităţii industriale în regiune.

O analiză visualcapitalist.com arată că acţiunile americane (măsurate de indicele S&P 500) au avut printre cele mai slabe performanţe din lume în 2025, conform cifrelor colectate până la data de 13 mai 2025, în baza randamentelor ETF-urilor (fonduri tranzacţionate la bursă) pe ţări. Datele utilizate în analiză provin de la Ycharts, iar conform acestora, multe dintre pieţele bursiere cu cele mai bune performanţe din lume se află în Europa, susţinute de recenta decizie a BCE de reducere a ratei dobânzii şi de creşterea activităţii economice în zona euro, impulsionată de producţia germană.

Conform sursei, piaţa cu cea mai bună evoluţie, anul acesta, este Polonia (+47,6%), urmată de Austria (+34,3%), Grecia (+32,7%), Spania (+32,5%), Chile (+30%), Columbia (+29,8%), Italia (+27,9%), Germania (+26,2%), Mexic (+26%), Brazilia (+25,9%), Finlanda (+22,6%), Suedia (+21,2%), Africa de Sud (+20,9%), Franţa (+17,3%), Olanda (+17%), Norvegia (+16,9%), China (+16,7%), Elveţia (+15,7%), Singapore (+15,4%), Belgia (+14,1%).

Acţiunile europene ale companiilor de apărare, în creştere majoră

Acţiunile europene din domeniul apărării au avut performanţe deosebit de bune în ultimele luni datorită agresiunii continue a Rusiei şi a angajamentului şovăitor al Americii faţă de NATO, notează sursa citată.

Spre exemplu, acţiunile Rheinmetall AG, cea mai mare companie de apărare din Germania, au crescut cu aproape 200% de la începutul anului.

Cheltuielile pentru apărare în Europa au crescut cu 17%, ajungând la 693 de milioane de dolari în 2024, conform datelor Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

"Cred cu tărie că vom vedea creşteri suplimentare în anii următori", declară, în acest context, Seth Krummrich, vicepreşedintele Global Guardian, menţionând: "Europa recunoaşte nevoia de a se descurca pe cont propriu şi de a nu se baza la fel de mult pe Statele Unite".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0564
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9985
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.1060

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb