Centrul pentru Incluziune Digitală, deschis de Asociaţia Română pentru Smart City la Snagov

G.B
Miscellanea / 25 noiembrie 2021

Centrul pentru Incluziune Digitală, deschis de Asociaţia Română pentru Smart City la Snagov

Asociaţia Română Pentru Smart City şi Primăria localităţii Snagov au inaugurat Centrul pentru Incluziune Digitală Snagov, aflat în incinta Casei de Cultură Antim Ivireanul, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, centrul pentru Incluziune Digitală este un proiect conceput de Asociaţia Română Pentru Smart City, implementat alături de Primăria Snagov şi realizat exclusiv prin finanţare privată cu sprijinul partenerilor de tehnologie. Centrul este un exemplu de implicare civică şi se adresează întregii comunităţi locale pentru dobândirea de competenţe digitale de bază şi avansate, care pot fi certificate. Centrul asigură integrare digitală pentru tineri, seniori, şomeri, antreprenori locali sau reprezentanţi ai administraţiei locale.

Domnul Eduard Dumitraşcu, Preşedintele Asociaţiei Române Pentru Smart City: Pornim astăzi dezvoltarea Centrelor pentru Incluziune Digitală la nivel naţional. Peste 90% din cele peste 860 de proiecte Smart City din România au pornit fără a avea competenţe digitale în comunitate. La Snagov am pornit corect - de la educaţie, de la dezvoltarea de competenţe digitale. Educaţia va fi fundamentul proiectului Snagov Green&Clean. Ne adresăm celor care se află în risc de excluziune, ne adresăm tinerilor, deoarece în România, peste 52% dintre tinerii cu vârsta între 15-24 de ani nu au competenţe digitale de bază. Snagov Green&Clean înseamnă transparenţă, implicare civică şi incluziune.

Lansarea Centrului pentru Incluziune Digitală deschide seria de acţiuni din cadrul programului Snagov Green&Clean, un program ce îşi propune să pregătească locuitorii pentru etapa de digitalizare vizată în următorii ani, în scopul unei mai bune adopţii a soluţiilor dedicate cetăţenilor pe care Primăria intenţionează să le acceseze prin finanţare europeană şi nu numai.

Primarul localităţii, domnul Mihai Anghel: Snagov Green & Clean va fi un reper pentru toate comunităţile rurale, de aceea dorim să vă ştim aproape de noi, aproape de proiectul nostru. Redefinim priorităţile şi investiţiile, înţelegem tehnologiile şi, mai ales, priorităţile Uniunii Europene. Lansarea de azi este doar primul pas al transformării Snagov-ului.

Cu ocazia deschiderii Centrului, domnul Hubert Thuma, Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, a subliniat importanţa pregătirii competenţelor digitale ale autorităţilor locale şi ale comunităţii pentru adopţia proiectelor mari de digitalizare: Digitalizarea este un proces pe care nu îl putem evita. Nu avem voie, mai ales în contextul actual, să nu avem în instituţiile publice personal calificat în domeniul digitalizării. Trebuie să învăţăm să conectăm populaţia cu instituţiile publice într-un mod eficient. (...) O localitate care stă bine la capitolul digitalizare atrage investitori, cu tehnologii moderne şi asta înseamnă bani, locuri de muncă şi modernizare.

Despre proiectele de digitalizare a judeţului Ilfov, Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov a mai adăugat: Mă bucur că primul centru de incluziune digitală din ţară se află în Ilfov, îmi doresc să avem un judeţ complet digitalizat, un model de bună practică pentru celelalte judeţe din ţară.

Doamna Mihaela Toader, County manager al Judeţului Ilfov a subliniat în cadrul intervenţiei sale, nevoia dobândirii de competenţe digitale, în contextul în care România este şi anul acesta pe ultimul loc în categoria competenţe digitale de bază.

Din perspectiva utilizării serviciilor guvernamentale de eguvernare, România este tot pe ultimul loc, doar 16% din populaţia României utilizează aceste servicii.

Nu ştim dacă e mai bine să avem servicii digitale, pe care populaţia să nu le poată accesa din lipsa competenţelor, sau să construim competenţele şi pe baza acestora să creştem cererea şi să punem presiune pe administraţie să furnizeze servicii publice. Aţi făcut primul pas, sperăm să vedem cât mai mulţi dintre cetăţenii Snagov-ului să îşi îmbunătăţească competenţele, să vedem şi la nivelul strategiei judeţului Ilfov şi la nivelul Comunei Snagov, această abordare privind creşterea calităţii serviciilor publice, utilizând inclusiv digitalizarea, dar nu numai, să încercăm să ne corelăm serviciile publice, astfel încât exemplul de azi de la Snagov, să îl popularizăm şi să atingă toate comunităţile din Ilfov.

Domnul Dan Nicula, Director General Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov a amintit nevoia de digitalizare a regiunii Bucureşti-Ilfov, precum şi faptul că începând cu luna decembrie vor avea loc o serie de evenimente la nivelul ADR-BI pentru prezentarea priorităţilor Programului Operaţional Regional Bucureşti-Ilfov 2021-2027.

Agenţiei Regionale Bucureşti Ilfov i s-a încredinţat sarcina de Autoritate de Management pentru POR BI 2021-2027. Un program care are deja alocat un buget important de peste peste 500 milioane de euro din partea Comisiei Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi cel puţin tot atât, sperăm, din partea bugetului de stat, ceea ce va face ca în final bugetul programului să depăşească 1 miliard de euro. Cu siguranţă, peste 100 milioane euro vor fi alocaţi digitalizării serviciilor publice şi intervenţiilor smart city.

Acesta a mai adăugat referitor la tipurile de proiecte finanţate prin POR B-I: Fiind un proiect public cu finanţare privată, vom avea măsuri şi pentru digitalizarea companiilor. (...) Cu certitudine, tipul acesta de proiect îl vom utiliza ca exemplu în tipurile de proiecte pe care comunităţile locale din Ilfov, şi bineînţeles la nivel de Bucureşti, le pot dezvolta pentru cetăţeni. Scopul finanţărilor europene prin POR BI, va fi digitalizarea acelor servicii publice care merg direct către cetăţeni. Nu vor fi alocări pentru procesele interne ale primăriei, fiind şi ele importante, dar care vor fi finanţate prin PNRR.

Domnul Dragoş Preda, directorul general Radiocom a subliniat importanţa înţelegerii soluţiilor deja accesibile, într-o manieră inteligentă, acest lucru presupunând în primul rând cunoaşterea acestor soluţii: Soluţiile smart sunt doar mijloace prin care eficientizăm resursele de care dispunem. Printre infrastructurile de care dispune societatea Naţională de Radiocomunicaţii, singura care dispune de 126 de antene în ţară, este infrastructura de WiMAX care, în contextul dezvoltării comunităţilor inteligente poate să asigure servicii de surveillance de tip 4k. Trebuie să ştim să folosim inteligent acest tip de infrastructuri, pentru ceea ce avem nevoie. Pentru dezvoltarea oraşelor şi comunităţilor inteligente, inclusiv la nivel mondial este implementată zona de LoRaWAN, ca şi nouă tehnologie, în proporţie de 75% pentru soluţii de comunităţi inteligente, faţă de soluţiile 5G, mai degrabă industriale, care reprezintă 25%.

Domnul Radu Mărginean, City Manager Snagov a amintit importanţa poziţionării cetăţeanului în centrul atenţiei administraţiei: Ne dorim ca Snagov-ul să devină un reper în ceea ce înseamnă o comunitate smart. Achiziţia de softuri şi dispozitive implementate insular nu înseamnă digitalizare. Ceea ce noi am vizat de la început a fost cetăţeanul, iar serviciile oferite acestuia trebuie să se transforme în mulţumire. Şi chiar în uimire. Am muncit enorm pentru a aduce oameni care au reuşit în zona privată cu succes.

Domnul Andrei Militaru, CEO Network One Distribution a menţionat importanţa proiectelor care aduc un grad de inovare în comunitate, prin capacitatea de a oferi un ajutor în mod special tinerilor, beneficiari ai unor proiecte şi soluţii la care altfel nu ar avea acces: Se vorbeşte mult despre finanţare, digitalizare, soluţii, dar mai puţin despre oameni. Ei sunt cei care trebuie incluşi în această dezvoltare. O localitate digitală va fi mai atractivă, self esteem-ul local va creşte. Cu eforturi susţinute din partea tuturor, Snagov-ul poate deveni un exemplu pentru toată România, există infrastructură, există finanţare şi viziune. Suntem alături pentru a vă oferi know-how, service, soluţii IT.

Domnul Bogdan Niţulescu, small, medium and corporate lead, Microsoft România: Dacă ne uităm la viitorul dezvoltării comunităţilor locale din România totul stă sub două mari componente Verde şi Digital. Mă bucur să văd cum acest proiect se aşează foarte bine pe ambele zone.(..) Mă bucur să poziţionăm acest proiect reuşit pentru comunitate, într-un pilot cu care să mergem mai departe şi să reuşim prin intermediul programelor de finanţare de care România beneficiază, prin care vedem posibilitatea de a finanţa astfel de transformări ale competenţelor digitale.

Doamna Marilena Ionaşcu, Director Educaţional Microsoft România a subliniat cele două mari direcţii ale Comisiei Europene la nivel de educaţie: La nivelul Uniunii Europene, din punct de vedere al priorităţilor strategice în ceea ce priveşte educaţia, s-au stabilit foarte clar două direcţii mari. Prima este dezvoltarea unui ecosistem digital educaţional de înaltă performanţă, aici vorbim de investiţii în infrastructură hardware şi software şi a doua prioritate este creşterea continuă a abilităţilor şi a competenţelor pe drumul transformării digitale. Fie că vorbim de profesori, fie că vorbim de elevi, fie că vorbim de oameni care vor să dobândească competenţe, la Snagov vorbim despre a doua categorie.

Evenimentul a continuat cu prezentarea realizată de domnul Robert Pufan, Arhitect tehnic Microsoft România, a Surface hub-ului, un sistem de videoconferinţă performant pus la dispoziţie în cadrul CID Snagov, ce permite ca toţi cei aflaţi online să aibă parte de aceleaşi experienţe ca şi cei prezenţi fizic în sală. Spre exemplu, sistemul integrează tehnologii ce permit vizualizarea întregii informaţii chiar şi atunci când lectorul acoperă tabla.

Domnul Mădălin Neculăesei, Director general ELTEK Multimedia - Avem o istorie de peste 20 de ani şi cred că ne putem mândri cu faptul că suntem prima companie care a adus videoconferinţă în România. Cele mai mari reţele de videoconferinţă care sunt folosite azi, chiar şi în cazuri de maximă urgenţă sunt livrate de către noi. Astăzi, împreună cu partenerii de la Microsoft şi Logitech, furnizăm tehnologii care în urmă cu 10 ani păreau inaccesibile. Cred foarte mult că viitorul comunicării cu instituţiile publice se va putea realiza stând acasă, având încă un echipament la dispoziţie, aşa cum avem acum smartphone-ul pentru a accesa servicii publice (...) Astăzi, mai mult ca oricând este nevoie să îmbrăţişăm tehnologia, şi să o considerăm utilă şi necesară pentru a evolua.

Un alt demo a fost realizat de domnul Laurenţiu Bunescu, Director Programe de educaţie digitală, Fundaţia EOS România, pentru primul nivel al cursului de competenţe digitale de bază, destinat viitorilor cursanţi de la Snagov. Centrul pentru Incluziune Digitală (CID) vine în ajutorul comunităţilor, asigurând acces la educaţie şi la dezvoltarea competenţelor minime necesare în actuala etapă de digitalizare a instituţiilor publice.

Programul Snagov Green&Clean va continua cu formarea primei serii de instruire în vederea obţinerii unor competenţe digitale avansate pentru administraţia locală, dar şi cu proiecte adresate tinerilor, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9747
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5814
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2774
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9156
Gram de aur (XAU)Gram de aur404.9928

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb