China este tot mai aproape de tehnologia de litografiere EUV

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 septembrie

China este tot mai aproape de tehnologia de litografiere EUV
Călin Rechea

Date recente preluate de Bloomberg de la Semiconductor Industry Association arată că investiţiile Chinei pentru cercetare în domeniul semiconductorilor au ajuns la circa 142 de miliarde de dolari, semnificativ peste investiţiile cumulate din Statele Unite şi Uniunea Europeană.

În acest context au început să apară ştirile cu privire la progresul semnificativ înregistrat de companiile chineze în ceea ce priveşte dezvoltarea unor maşini proprii pentru litografierea cipurilor.

Guvernul de la Beijing a anunţat recent că două companii au prezentat maşini de litografie pentru procesoare avansate în tehnologie DUV (Deep Ultraviolet), conform unei ştiri din South China Morning Post.

Una dintre maşini operează la o lungime de undă de 193 nm, cu o rezoluţie sub 65 nm şi o precizie de 8 nm. Cealaltă maşină are o rezoluţie de 110 nm şi o precizie de 25 nm.

După cum se arată în ştirea de la SCMP, cele două maşini de litografiat din China se află încă departe de performanţele echipamentelor companiei olandeze ASML, care operează la o rezoluţie sub 38 nm, cu o precizie de 1,3 nm.

Maşinile DUV se află, de asemenea, în urma maşinilor EUV (Extrem ultraviolet), care utilizează lumină cu o lungime de undă de doar 13,5 nm, de aproape 14 ori mai precisă decât cea de 195 nm din tehnologia DUV.

Dar şi această tehnologie este dezvoltată agresiv în China. Compania SMEE (Shanghai Micro Electronics Equipment) a înaintat dosarul pentru un patent EUV către Administraţia Proprietăţii Intelectuale din China, conform unei ştiri de pe site-ul Huawei Central.

SMEE se află pe lista companiilor sancţionate de Statele Unite şi nu poate utiliza echipamente străine, însă progresul din ultimii ani oferă speranţe, mai ales pe fondul restricţionării regimului sancţiunilor, care nu mai permite nici asigurarea operaţiunilor de întreţinere prevăzute în contractele cu ASML.

Deoarece Ţările de Jos, sub presiunea Statelor Unite, intenţionează să împiedice ASML să furnizeze instrumentele sale de fabricare a cipurilor în China, cererile de eliberare a brevetelor EUV arată că sancţiunile nu au blocat progresul fabricării cipurilor în China.

O ştire recentă de la Nikkei Asia arată că tehnologia fabricării semiconductorilor din China a avansat puternic în ultima perioadă, iar acum se află la doar trei ani de performanţa liderului de piaţă, compania TSMC din Taiwan.

Compania japoneză TechanaLye, care dezasamblează semiconductori pentru a le determina performanţa, arată că producătorul chinez SMIC a realizat cipuri de 7 nm, cu o dimensiune de 118,4 mm2, care sunt comparabile, din punct de vedere al performanţei, cu cipurile de 5 nm realizate de TSMC, cu o dimensiune de 107,8 mm2.

"Sancţiunile americane au provocat doar întârzieri minore pentru inovaţiile din China, în timp ce au stimulat eforturile industriei locale de a spori producţia internă", a declarat directorul executiv al companiei TechanaLye pentru Nikkei Asia.

În urmă cu câteva luni, publicaţia Nikkei Asia scria că SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corp.) şi CXMT (ChangXin Memory Technologies), principalii producători de semiconductori din China, derulează programe agresive de reducere a dependenţei de furnizorii externi şi mutarea completă a lanţurilor de aprovizionare în interiorul ţării.

Sunt vizate nu doar tehnologiile de litografiere sau substanţele chimice şi materialele necesare procesului de producţie, ci şi serviciile conexe de asamblare sau testare.

Concurenţa dură de pe piaţa internă a determinat cel puţin cinci companii străine să-şi vândă operaţiunile din China, după cum scrie Nikkei Asia.

"Este crud faptul că, odată ce China reuşeşte să aibă soluţii locale, îi împinge imediat către ieşire pe furnizorii străini, mai ales acum când aceştia iau în considerare securitatea aprovizionării", a declarat un director din domeniul ambalării cipurilor, a cărui companie şi-a vândut fabricile din China.

În aceste condiţii, prelungirea regimului sancţiunilor pentru companiile din China, care şi-a dovedit ineficienţa de mai mulţi ani, nu va face decât să reducă competitivitatea companiilor occidentale, deoarece China are nu doar resurse financiare, ci mai ales are timp, pe care îl va folosi cu o eficienţa nemiloasă.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Parca Tiriac a spus odată că aproape oricine poate deveni sportiv de performanta după 10 000 de ore de antrenament. China este un stat comunist deci daca conducerea a decis să facă local chipuri performante, atunci va finanța industria până cand reușesc, și nota de plata v-a plati toată populația Chinei și îl v-a finanța toată lumea cine cumpără produsele lor . Exact cum a fost când Ceaușescu a decis că se va construi Palatul Parlamentului sau Portile de fier sau metroul in București. Au trecut 40-60 de ani de atunci și tehnologia, utilajele moderne sunt mult mai avansate dar in romanica nu s-au făcut investiții de asemenea avengura. Conducătorii noștrii fac planuri numai pe termen foarte scurt și de aceea suntem unde suntem.

    1. Foarte corect dar avem soluții ?!

      Avem oarece la vot să schimbăm hotii 

      Pana una alta este singura tara care a scos din sărăcie lucie 800 de milioane de oameni . Cine a mai facut asta ? Nivelul de viata din China a crescut extraordinar . E fabulos ce am putut vedea acolo ! Dezvoltarea asta in doar 40 de ani . Ce am facut noi din 89 pana acum ? Aproape nimic.

      "V-a" luat mintile tiktoku si conspiratiile. Mai puneti mana pe o carte. Romania este numele tarii.

      Nu Ceausescu a decis sa se construiasca Portile de fier. Decizia a fost luata in 63, iar lucrarile au inceput in 64. Ceausescu a venit in 65 cand lucrarile erau deja pornite si a inaugurat hidrocentrala impreuna cu Tito in 72.

      Dar a continuat lucrarile pana a fost inlaturat. Acum cum se schimba conducerea se schimba sí directia investitiilor.

      Iar porțile de fier 2 pe timpul cui a fost construită,și de cine?

      Cum nu am făcut aproape nimic???

      Am făcut foarte multe!!! 

      Am distrus toate ramurile economice! 

      Adică liderii noștri, și de stânga dar și de dreapta!!!  

      Eram chiar lideri internaționali, mondiali în domenii de cercetare de vârf!!! 

      Dezbină și stăpânește!  

      Acest dicton și l-au însușit perfect liderii noștri actuali, deveniți internaționali!!!  

      Ai noștri ca brazii, cu decoratiile... pe piept!!!  

      Doamne Ajută să ne fie mai bine!!!  

      Oricum dragilor nu vă faceți probleme, țara nu ne-am vândut-o!!!

      Am vandut tara intreaga, bucata cu bucata, pas cu pas pe 2 bani.

      Am lasat hotii sa ne taie padurile, lasand salbataciunile fara spatiu locativ sa umble prin statiuni. 

      Ce asta este putin lucru? 

      Nu mai avem invatamantn nu mai este stiinta, a disparut industria si medicii au devenit vanzatori de suflete pe mai putin de 30 de arginti.

      Dar cel mai trist este ca nici nu am invatat nimic din toata aceasta nenorocire. Pacat. 

    ma tem ca tov scriitor, doar face niste copy paste din niste publicatii pro china, el neavand habar de domeniul semiconductors

    1. Ar trebui sa fie producător de semiconductori că să scrie despre ele?

      Ar trebui să nu mai facă propagandă. Credeam că e un principiu în jurnalism, dar....

      Este un principiu, dar se aplica sel ectiv, asa cum se aplica doar la casele mari.

    Foarte bine, diversificarea soluțiilor este esențială, monopolul fiind toxic.

    1. Nu sunt cu religia , opinia mea e ca folosesc același marketing promit și nu rezolvă adică mint sunt excroci

      Dar tataia spunea ca rasa galbenă va stăpâni lumea ca așa scrie în biblie

      Se pare ca se întrezăresc motivele să fim îngrijorați 

    Intel care numai asta face, nu poate sa produca la scara in tehnologie 5nm, si chinezii doar ce au ceva rezultate in 8nm:-)...sunt doar cu 10 ani in urma, TNSC si Samsung produc curent cu 3 nm

    1. Sunt acu in urma cu 5 //10 ani

      La anul o sa fie un anunț bombă că China a egalat occidentul și peste 2 3 ani o sa fie cu mult peste ei!! 

      Deci asa, fac chinezii 2 cincinale intr-un an:-)...Good Luck...Ajunge Musk pe Marte inainte sa-i prinda chinezii din urma pe TSMC si Samsung:-)

      Oare conteaza ca e 8 si nu 3 cand esti in controlul productiei de chipuri propri?

    Nu știu ce face China în tehnologie dar dacă pui preț pe școală poți să reușești orice !

    Și tare mă tem că doar în Asia se mai face școală! 

    1. Bravos dle

      Cred totuși ca sunt mai multe ingrediente în rețeta succesului 

      Noi ne confruntăm cu alte probleme și ca să ți dai seama de nivelul romanașilor vezi câteva parcări pe Transfagarasan ,pline de gunoaie

      Societatea Apă canal Pitești face apel la aceiași românași să nu confunde canalizarea cu coșul de gunoi ; exemplele pot continua 

      Am vizitat/locuit in Asia in multe tari. Este continentul in care se pune preț pe școală cel mai mult din tot ce am văzut în lumea asta. Se va vedea cel mai bine în câțiva ani...

    China pare sa recupereze pentru ca sunt canalizati pe tipul asta de tehnologie, bazata pe nm.

    Cand se va schimba tehnologia, adica fara nm ci accent pe altceva gen quantum.. etc), vor fi iarasi in aer.

    1. asa este china este unde este datorita increderiiacordate de occident si in buna parte de lacomia lorpoate sau invatat mintesi la schimbarea la esalonul superior in tehnologie nu le mai pune la dispozitie tehnologii sensibile nemai construind fabrici de genul asta pe teritoriul lor

    In ultimii 15 ani din 10 brevete de mare insemnatate,

    care produce valoare adaugata insemnata, 

    7 a fost chinezesc, 1 american si 2 din restul lumii,

    foarte nasol de acceptat  

    1. Si cate brevete "a fost" din hungaristan, sau voi "munciti nu ganditi":-)

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb