Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, atrage atenţia asupra unor comportamente suspecte din partea furnizorilor de energie, la doar trei săptămâni de la liberalizarea pieţei. Într-un interviu acordat Economedia, Chiriţoiu a declarat că anumite contraoferte făcute clienţilor care vor să schimbe furnizorul ar putea fi considerate anticoncurenţiale, fiindcă blochează migrarea în piaţă.
„Am observat deja comportamente ale marilor furnizori pe care le putem considera anticoncurenţiale. Este vorba de acele oferte pe care le fac clienţilor care vor să migreze. Dacă un consumator vrea să plece, a găsit un furnizor cu o ofertă mai bună, ei fac o contraofertă”, a spus Chiriţoiu, potrivit sursei.
În opinia sa, furnizorii care oferă un preţ mai mic unui client ar trebui să îl extindă şi celorlalţi consumatori din aceeaşi categorie. În caz contrar, practica poate afecta concurenţa, în special în defavoarea furnizorilor mai mici, care nu au capacitatea de a susţine asemenea oferte punctuale.
„Le-am atras atenţia că s-ar putea să considerăm aceste contraoferte ca fiind o practică anticoncurenţială prin care blochează migrarea clienţilor. Dacă îţi permiţi să oferi un preţ mai bun, nu-l da doar celui care vrea să plece, oferă-l tuturor”, a precizat şeful autorităţii de concurenţă, transmite Economedia.
Comparaţie cu alte pieţe: „Ce e acceptabil în telecom nu e neapărat acceptabil în energie”
Întrebat dacă asemenea comportamente există şi în alte domenii, precum telecomunicaţiile, Chiriţoiu a explicat că piaţa de energie este într-o etapă diferită:
„Telecom este o piaţă matură... În piaţa de energie, pe de altă parte, oamenii nu sunt încă obişnuiţi să se mişte de la un furnizor la altul... aici, unde abia liberalizezi piaţa, tind să cred că nu este ok să procedezi aşa.”
Hidroelectrica, factor de presiune pe piaţă
Chiriţoiu a mai remarcat că, în ciuda speculaţiilor, există o competiţie reală între furnizori, iar preţurile au început să varieze, în special sub presiunea Hidroelectrica - companie care oferă tarife mai mici.
„Diferenţele sunt de circa 10% între ofertele cele mai scumpe şi cele mai ieftine. În ultima vreme am văzut şi că preţurile au mai scăzut”, a explicat el.
Marii consumatori au nevoie de sprijin
Pe lângă schema de sprijin pentru consumatorii vulnerabili, preşedintele Consiliului Concurenţei consideră că este urgentă şi susţinerea marilor consumatori industriali, pentru protejarea locurilor de muncă şi competitivitatea economică:
„Mereu, de ani de zile, suntem preocupaţi doar de consumatorii casnici... dar nu ne preocupăm şi de marii consumatori, de locurile de muncă pe care aceştia le asigură.”
Chiriţoiu a dat exemplul companiei Alro, care îşi construieşte o centrală proprie pentru a-şi asigura energia necesară. Alte soluţii, precum contractele pe termen lung, ar putea fi discutate, însă cu condiţia să nu se repete practicile abuzive din trecut.
„Nu vreau să ajungem din nou la contracte precum cele cu băieţii deştepţi”, a punctat el.
Măsuri împotriva speculei şi stabilizarea pieţei
Preşedintele instituţiei consideră că noile reguli introduse în piaţa angro şi pe segmentul de echilibrare reduc riscurile de comportamente speculative, cum ar fi denunţarea contractelor de către traderi în perioade de criză.
„Cred că aceste două lucruri sunt foarte importante: rezolvarea situaţiei din piaţa de echilibrare şi introducerea avansului... conduc la scăderea riscului apariţiei de comportamente speculative.”
Europa, energie scumpă cât timp depinde de gaze
Chiriţoiu subliniază că, în ciuda reglementării pieţei, energia în Europa nu va deveni ieftină atâta timp cât se bazează pe gaze şi pe taxe care susţin tranziţia ecologică.
„O piaţă care funcţionează bine nu este neapărat o piaţă ieftină. Preţul energiei în Europa va rămâne ridicat câtă vreme depindem de gaz.”
În plus, el susţine necesitatea extinderii infrastructurii de conectare energetică cu restul Europei, pentru a evita izolarea regiunii sud-est europene:
„Suntem legaţi de restul Europei numai prin culoarul Austria-Ungaria. Ar trebui să găsim o alternativă - de exemplu, o rută spre Polonia, conectată cu Germania şi ţările baltice.”
Opinia Cititorului