Abonament gratuit
Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”Videoconferinţa “Antreprenoriat fără gen”

COMBATEREA SPĂLĂRII BANILORAmendă de 3 milioane euro solicitată pentru neimplementarea directivei europene

Ziarul BURSA #Anticorupţie /

România ar trebui să fie obligată să plătească 3 milioane de euro pentru că nu a transpus în legislaţia naţională Directiva UE adoptată în 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, arată Avocatul General al Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în poziţia făcută publică ieri.

Poziţia Avocatului General în dosarele aflate la CJUE este consultativă, dar este luată în considerare când instanţa decide - şi-şi argumentează decizia - în dosarele pe care le judecă.

România a fost chemată în judecată în faţa CJUE de către Comisia Europeană, care a cerut plata unei sume forfetare de 4,5 milioane de euro pentru neîndeplinirea obligaţiei de a comunica măsurile de transpunere a Directivei 2015/849. Comisia a solicitat iniţial şi aplicarea unei penalităţi cu titlu cominatoriu de 21 974,40 euro pe zi, dar a renunţat la această solicitare pe parcursul procedurii.

Avocatul General al CJUE propune Curţii să constate că România nu şi-a îndeplinit obligaţiile, să oblige România la plata unei sume forfetare de 3 milioane de euro şi să oblige România la plata cheltuielilor de judecată.

De obicei, decizia Curţii vine la distanţă de o lună după prezentarea concluziilor Avocatului General.

Amintim că, deşi fostul guvern Dăncilă a iniţiat, în 2018, un proiect de implementare a directivei europene, proiect scris de specialiştii Ministerului Finanţelor Publice, majoritatea PSD din Parlament a evitat timp de doi ani să voteze respectivul act normativ, iar Executivul a refuzat să adopte legislaţia necesară prin ordonanţă de urgenţă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatTMPS