Comisia Europeană a trimis statelor membre, spre consultare, un proiect de propunere vizând extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar privind ajutoarele de stat adoptat la 19 martie 2020 pentru a sprijini economia în contextul epidemiei de coronavirus, conform unui comunicat remis Redacţiei noastre.
Cadrul temporar a fost modificat pentru prima dată la 3 aprilie 2020, sporindu-se posibilităţile de a oferi sprijin public pentru cercetarea, testarea şi producerea de produse relevante pentru combaterea epidemiei de coronavirus, pentru a proteja locurile de muncă şi pentru a sprijini în continuare economia.
În total, Comisia a adoptat 43 de decizii prin care aprobă un număr de 53 de măsuri naţionale având legătură cu pandemia cauzată de coronavirus. De la adoptarea cadrului temporar, la 19 martie 2020, Comisia a luat, în temeiul acestuia, 39 de decizii în materie de ajutoare de stat, prin care a aprobat 49 de măsuri naţionale care oferă întreprinderilor europene lichidităţile atât de necesare în această perioadă dificilă. De asemenea, Comisia a adoptat 4 decizii referitoare la 4 măsuri naţionale luate în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene în ceea ce priveşte ajutoare destinate reparării prejudiciilor cauzate de evenimente extraordinare, precum pandemia de COVID-19.
Comisia propune în prezent extinderea domeniului de aplicare al cadrului temporar, astfel încât statele membre să poată să ofere recapitalizări întreprinderilor aflate în dificultate. Întrucât astfel de intervenţii publice pot avea un impact semnificativ asupra concurenţei pe piaţa unică, acestea ar trebui să rămână măsuri de ultimă instanţă. De asemenea, intervenţiile vor fi supuse unor condiţii clare în ceea ce priveşte intrarea, remunerarea şi ieşirea statului din întreprinderile în cauză, unor dispoziţii stricte privind guvernanţa şi unor măsuri adecvate de limitare a denaturărilor potenţiale ale concurenţei.