Comisia Europeană a propus o modificare a Legii europene a climei, stabilind un obiectiv climatic al UE pentru 2040 de reducere cu 90% a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES) faţă de nivelurile din 1990, cum se solicită în Orientările politice ale CE pentru perioada 2024-2029, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, relatează Agerpres.
Aceasta va oferi certitudine investitorilor, inovării, va consolida poziţia de lider industrial a întreprinderilor din blocul comunitar şi va spori securitatea energetică a Europei. Chiar săptămâna aceasta, cel mai recent Eurobarometru a arătat un sprijin puternic din partea cetăţenilor pentru acţiunile UE în domeniul climei, oferind un mandat solid pentru a menţine cursul agendei Uniunii privind tranziţia curată.
UE este pe drumul cel bun în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivului de 55% pentru 2030, apreciază Comisia Europeană. Propunerea de miercuri se bazează pe obiectivul obligatoriu din punct de vedere juridic existent al UE, de reducere a emisiilor nete de GES cu cel puţin 55% până în 2030, şi stabileşte o modalitate mai pragmatică şi mai flexibilă de a atinge obiectivul, în vederea unei economii europene decarbonizate până în 2050.
Alinierea la Busola pentru competitivitate a UE, la Pactul pentru o industrie curată şi la Planul de acţiune privind energia la preţuri accesibile, obiectivul climatic propus pentru 2040 ţine seama pe deplin de peisajul economic, de securitate şi de contextul geopolitic actual, oferind investitorilor şi întreprinderilor previzibilitatea şi stabilitatea de care au nevoie în tranziţia UE către o energie curată. Menţinând direcţia de decarbonizare, UE va stimula investiţiile în inovare, va crea mai multe locuri de muncă şi creştere economică, va spori rezilienţa la impactul schimbărilor climatice şi va deveni mai independentă din punct de vedere energetic.
Propunerea de miercuri se bazează pe o evaluare aprofundată a impactului şi pe avizul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice şi al Consiliului ştiinţific consultativ european privind schimbările climatice. Adoptarea urmează unui angajament substanţial cu statele-membre, cu Parlamentul European, cu părţile interesate, cu societatea civilă şi cu cetăţenii, lansat odată cu recomandarea Comisiei privind obiectivul în februarie 2024.
Pe baza acestor consultări, propunerea stabileşte o modalitate de a atinge obiectivul pentru 2040 într-un mod diferit faţă de cel din trecut.
Potrivit sursei, un element central îl reprezintă flexibilităţile pe care Comisia le va lua în considerare la elaborarea viitoarelor instrumente legislative pentru atingerea acestui obiectiv climatic pentru 2040. Printre acestea se află: un rol limitat pentru creditele internaţionale de înaltă calitate începând cu 2036, utilizarea absorbţiilor interne permanente în sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) şi o mai mare flexibilitate între sectoare pentru a contribui la atingerea obiectivelor într-un mod eficient din punctul de vedere al costurilor şi echitabil din punct de vedere social.
Concret, acest lucru ar putea oferi unui stat-membru posibilitatea de a compensa sectorul care se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte utilizarea terenurilor printr-o depăşire a obiectivului de reducere a emisiilor generate de deşeuri şi de transporturi, a precizat Comisia Europeană.
Propunerea subliniază importanţa accelerării şi consolidării condiţiilor favorizante adecvate pentru a sprijini acest obiectiv, de 90%. Printre acestea se numără o industrie europeană competitivă, o tranziţie echitabilă care nu lasă pe nimeni în urmă şi condiţii de concurenţă echitabile cu partenerii noştri internaţionali.
În plus, propunerea stabileşte un cadru clar pentru legislaţia noastră post-2030 privind clima şi energia. Vor fi luate în considerare particularităţile naţionale. Raportul cost-eficacitate, simplitatea şi eficienţa vor fi principii directoare, împreună cu asigurarea neutralităţii tehnologice şi a unei tranziţii echitabile şi juste pentru toţi.
Comisia a publicat, miercuri, o comunicare privind punerea în aplicare a primelor propuneri referitoare la Pactul pentru o industrie curată, la doar câteva luni de la prezentarea acesteia. Întrucât Busola UE pentru asigurarea competitivităţii şi a decarbonizării merge 'mână în mână', punerea sa în aplicare este esenţială pentru atingerea obiectivului climatic pentru 2040. Comunicarea oferă o imagine de ansamblu a primului val de acţiuni realizate, a progreselor înregistrate şi a măsurilor restante care vor urma.
Una dintre principalele realizări este Cadrul privind ajutoarele de stat din cadrul Pactului pentru o industrie curată, adoptat săptămâna trecută, pentru a sprijini în continuare investiţiile în tranziţia către o energie curată. S-a convenit, de asemenea, asupra simplificării mecanismului de ajustare la frontieră în funcţie de carbon (CBAM), scutind 90% dintre importatori, reducând astfel birocraţia şi asigurând punerea în aplicare fără probleme. Această simplificare este primul pas înainte de o revizuire mai generală a CBAM la sfârşitul anului, însoţită de propuneri legislative de consolidare a mecanismului. Comunicarea de astăzi prezintă rezultatele analizei Comisiei cu privire la modul de a oferi o soluţie la relocarea emisiilor de dioxid de carbon la export.
În completarea cadrului privind ajutoarele de stat şi a comunicării de miercuri, Comisia a mai emis Recomandarea privind stimulentele fiscale pentru a încuraja investiţiile în tehnologii curate şi decarbonizarea industrială, prin măsuri precum amortizarea accelerată şi creditele fiscale. Totodată, forul european a prezentat o recomandare şi documente de orientare pentru optimizarea utilizării noilor norme ale UE privind sursele regenerabile de energie, care vizează extinderea surselor regenerabile de energie şi reducerea costurilor energiei.
Măsurile privind energia la preţuri accesibile pentru extinderea producţiei de componente de reţea şi sprijinirea contractelor de achiziţie de energie electrică, proiectul-pilot pentru viitoarea Bancă pentru decarbonizarea industrială, viitorul Plan de acţiune privind industria chimică şi dialogurile sectoriale cu părţile interesate se regăsesc printre acţiunile care vor contribui la realizarea Pactului pentru o industrie curată. Aşteptate la sfârşitul acestei luni, propunerile pentru următorul cadru financiar multianual vor stabili modul în care viitorul buget al UE va sprijini tranziţia către o economie curată.
Având în vedere obiectivul propus, de 90%, UE transmite un semnal comunităţii mondiale:, că va menţine cursul privind schimbările climatice, va pune în aplicare Acordul de la Paris şi va continua să colaboreze cu ţările partenere pentru a reduce emisiile globale.
Înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP30) de la Belem (Brazilia) din noiembrie, Comisia Europeană va colabora cu Preşedinţia Consiliului European pentru a finaliza comunicarea privind contribuţia stabilită la nivel naţional (CSN) a UE.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 14:22)
Lasa astea, ce facem cu Rusia in faliment care va lua Europa pana in 2029 ca pana atunci se va redresa
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 14:50)
Dusi cu capu'
3. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 02.07.2025, 17:17)
...
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 23:29)
Căldura vine din Africa...wtf