Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

A.B.
Internaţional / 14 mai

Comisia Europeană simplifică politica agricolă comună pentru a sprijini fermierii şi a spori competitivitatea

Comisia Europeană (CE) a lansat un pachet amplu de măsuri care vizează sarcina administrativă, controalele, punerea în aplicare, răspunsul în situaţii de criză şi nevoile de investiţii ale sectorului, pentru a simplifica politica agricolă comună (PAC) şi a stimula competitivitatea fermierilor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Modificările ar putea genera economii de până la 1,58 miliarde de euro anual pentru fermieri şi de 210 milioane de euro pentru administraţiile naţionale, făcând în acelaşi timp plăţile, anumite cerinţe şi instrumentele de criză mai flexibile şi mai uşor de gestionat. Această iniţiativă face parte dintr-un efort mai amplu de simplificare aliniat la Busola pentru competitivitate a UE şi sprijină competitivitatea, rezilienţa şi digitalizarea sectorului agricol, precum şi, în special, a tinerilor fermieri şi a fermierilor ecologici, se arată în comunicat.

Fermierii din întreaga UE sunt supuşi unor obligaţii administrative împovărătoare, care adesea nu reflectă realităţile de pe teren. Această sarcină de reglementare necesită mult timp şi generează costuri pentru fermieri şi administraţiile naţionale. Aceasta conduce la o acceptare mai scăzută a obligaţiilor şi poate, de asemenea, să descurajeze investiţiile, apreciază Executivul comunitar.

Pentru a aborda aceste provocări, CE propune în prezent soluţii specifice printr-un set de modificări legislative concrete bazate pe experienţa operaţională şi pe feedbackul amplu din partea părţilor interesate şi a statelor membre.

Pentru a o face mai atractivă, plata forfetară anuală - şi anume o plată unică anuală - pentru micii fermieri va fi majorată de la 1.250 euro la 2.500 euro. Scopul acestor plăţi pentru micii fermieri este de a promova o distribuţie mai echilibrată a sprijinului, de a consolida vitalitatea zonelor rurale în care fermele mici joacă un rol economic esenţial şi de a reduce sarcinile administrative atât pentru fermieri, cât şi pentru autorităţi. Aceşti fermieri vor fi, de asemenea, scutiţi de anumite norme de mediu (condiţionalitate), deşi pot beneficia de plăţi care recompensează agricultura ecologică (programe ecologice), informează Executivul comunitar.

Pachetul de simplificare vizează o mai bună adaptare la diversele practici agricole şi condiţii locale, reducând în acelaşi timp suprapunerea cu normele naţionale existente. De exemplu, fermele ecologice certificate vor fi considerate în mod automat ca îndeplinind unele dintre cerinţele de mediu ale UE pentru finanţare.

Pentru unele dintre cerinţele mai stricte, fermierii pot beneficia de stimulente pentru protejarea turbăriilor şi a zonelor umede, astfel cum se prevede în cadrul bunelor condiţii agricole şi de mediu 2 (GAEC 2). Acest sprijin le va ajuta, de asemenea, să respecte normele naţionale care depăşesc standardele UE, asigurând o compensaţie echitabilă pentru eforturile lor, se arată în comunicat.

Pentru a reduce sarcina administrativă a controalelor, acestea vor fi raţionalizate prin utilizarea sateliţilor şi a tehnologiei. În plus, va fi introdus un nou principiu: un singur control la faţa locului pe an pentru fiecare exploataţie.

Fermierii din UE afectaţi de dezastre naturale sau de boli ale animalelor vor fi mai bine sprijiniţi datorită noilor plăţi de criză disponibile în cadrul planurilor strategice PAC şi datorită unor instrumente mai flexibile şi mai accesibile de gestionare a riscurilor.

Statele membre vor beneficia de o mai mare flexibilitate în adaptarea planurilor lor strategice PAC, aprobarea prealabilă din partea Comisiei fiind necesară numai pentru modificările strategice. Acest lucru va avea un impact pozitiv asupra fermierilor, care vor beneficia mai rapid de modificările introduse.

Potrivit CE, micilor fermieri le va fi mai uşor să obţină sprijin financiar printr-o nouă opţiune simplă de finanţare care oferă până la 50.000 de euro sub formă de sumă forfetară pentru a contribui la îmbunătăţirea competitivităţii fermelor lor.

Administraţiile naţionale vor fi încurajate în continuare să dezvolte sisteme digitale interoperabile. Urmând principiul 'raportează o dată, utilizează de mai multe ori', scopul este ca fermierii să fie nevoiţi să îşi prezinte datele o singură dată, printr-un sistem unic, economisind timp, reducând costurile administrative şi îmbunătăţind gestionarea fermelor, precizează Executivul comunitar.

Pe lângă modificările aduse principalelor norme ale PAC, Comisia va propune, de asemenea, în cursul acestui an, măsuri suplimentare de simplificare, inclusiv din domenii din afara agriculturii, menite să reducă sarcina de raportare şi de control şi să faciliteze adoptarea noilor flexibilităţi oferite de omnibusul simplificării PAC.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Totul de pomana cat timp din Ucraina santem indopati cu produse agricole necontrolate si fara indeplinirea normelor UE,

    ca au "regim special liber" 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1036
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5335
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4412
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0523
Gram de aur (XAU)Gram de aur471.3738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
aicps.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb