CONFERINŢA "CODUL INSOLVENŢEI" / DIANA DELEANU, CASA DE AVOCATURĂ DELEANU ŞI GRIGORESCU:"Insolvenţa primăriilor, o ramă frumoasă lipsită de conţinut"

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Insolvenţa / 1 aprilie 2015

"Insolvenţa primăriilor, o ramă frumoasă lipsită de conţinut"

Insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale a fost reglementată în 2012, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar legislaţia în domeniu nu se aplică, a declarat Diana Deleanu, avocat şi practician în insolvenţă în cadrul "Deleanu şi Grigorescu". "Este ca şi cum avem o ramă frumoasă, dar care este lipsită de conţinut", a continuat domnia sa explicând că multe comune sunt în insolvenţă "de facto", dar ordonanţa nu le ajută să-şi rezolve problemele, motiv pentru care nu apelează la acest instrument.

Potrivit avocatului, multe unităţi administrativ-teritoriale au încercat să evite insolvenţa şi au apelat la solicitări de alocări bugetare suplimentare. "Culmea, Guvernul continuă să aloce fonduri din bani publici pentru a susţine aceste primării, dar ignoră faptul că unele au utilizat incorect fonduri europene şi a trebuit să returneze banii, ajungând la un grad de îndatorare de 1000%", a continuat Diana Deleanu.

Domnia sa susţine că o lege a insolvenţei dedicată primăriilor este o soluţie corectă, dar care trebuie să asigure şi instrumente eficiente de redresare: "Administratorul judiciar preia doar atribuţiile financiar-fiscale ale primarului şi trebuie să gestioneze fondurile mult mai eficient. Se întocmeşte un plan de redresare, care, dacă este respectat, procedura se încheie cu succes. Legea actuală nu precizează, însă, ce se întâmplă în cazul în care acest plan eşuează. O soluţie ar fi dispariţia acelei unităţi-teritoriale şi alipirea ei la o altă unitate eficientă. Dar acest lucru nu se poate face fără referendum".

Doamna Deleanu a atras atenţia că multe din problemele financiare ale primăriilor au drept cauză o colectare insuficientă a creanţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

România - Strategia dezvoltării
mk-airport.ro
Electromagnetica
BTPay
danescu.ro
ccib.ro
arsc.ro

Curs valutar BNR

09 Iun. 2023
Euro (EUR)Euro4.9560
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6047
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.1085
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7745
Gram de aur (XAU)Gram de aur290.6090

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro