CONFERINŢA ENERGIA ÎN PRIZĂ, EDIŢIA A III-A Contracurent "electric" în conferinţa BURSA pe energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 septembrie 2015

Sediul Electrica s-a transformat, ieri, într-un câmp de luptă între reprezentanţii Ministerului Energiei şi administratorii Electrica SA.

Deşi conferinţa BURSA "Energia în priză" a avut loc în incinta Electrica SA, singurul reprezentant al companiei care a avut curajul să îl înfrunte pe secretarul de stat Bogdan Badea a fost preşedintele CA al Electrica, Victor Cionga.

Însă atacurile au fost lansate indirect, iar Victor Cionga a preferat să dea replica oficialului Ministerului Energiei la finalul conferinţei, în lipsa domnului Badea, într-un context în care participanţii dezbăteau modul în care statul administrează companiile.

Conflictul a răbufnit, în urmă cu două zile, când AGA Electrica a respins planul de administrare al companiei şi sistemul de remunerare a membrilor CA, votul statului, prin Ministerul Energiei, fiind decisiv. Membrii CA-ului Electrica au contracarat publicând o scrisoare adresată ministrului Energiei Andrei Gerea, în care se plâng de ingerinţe politice în activitatea companiei, cu referire la numirile directorilor din Electrica şi filialele sale.

Ieri, Bogdan Badea, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, a deschis lucrările conferinţei BURSA cu un discurs dur, fără să nominalizeze companiile la care se referă: "În sectorul energetic există derapaje, presiuni şi grupuri de interese. Nu ne vom lăsa intimidaţi de tot felul de presiuni ca să închidem ochii la partea de performanţă în companiile unde statul deţine acţiuni. Eu nu sunt printre cei care se lasă cumpărat de diverse grupuri de interese care căpuşează domeniul energetic. Ne vom lupta cu ele până la capăt pentru a curăţa sistemul energetic".

Oficialul a arătat că distribuitorii de energie electrică trebuie să-şi rezolve problemele existente la reţele şi să investească în linii noi, menţionând că mulţi consumatori rămân fără electricitate şi că sunt încă zone neelectrificate în ţara noastră. Bogdan Badea a afirmat că distribuitorii de energie nu au investit suficient de mult în sistem şi a adăugat că unele companii energetice fac profit din inerţie, indiferent de calitatea managementului.

Domnia sa a ţinut să precizeze: "Este nevoie de investiţii pentru securitatea aprovizionării cu energie şi siguranţa funcţionării sistemului energetic naţional. Am sesizat un derapaj şi încercăm să îl corectăm până nu este prea târziu. Ce s-ar întâmpla dacă ar crăpa un baraj, din lipsă de investiţii? Ar fi un mod extrem de periculos de a ne trezi la realitate".

Secretarul de stat a specificat că nu urmăreşte să fie directorul general al companiei Electrica, menţionând că doreşte, astfel, să dezmintă "informaţiile apărute în ultima vreme în presă" legate de acest subiect.

În piaţă, în ultimele zile, au circulat intens informaţii potrivit cărora ţinta Ministerului Energiei este să îi determine pe administratorii Electrica SA să plece pentru că au refuzat, în vară, să numească 20 de membri ALDE (partid condus de Călin Popescu Tăriceanu, din care face parte şi Andrei Gerea - ministrul Energiei) în conducerea Electrica şi a filialelor sale. Voci din piaţă au susţinut că secretarul de stat Bogdan Badea s-a autopropus director general al Electrica, dar a fost refuzat.

Bogdan Badea a spus, ieri: "Urmărim criteriile de performanţă ale administratorilor. Nu putem acorda remuneraţii dacă nu există performanţă. Nu doresc eu, personal, să fiu director general la Electrica. Doresc să fiu exigent. Eu doar vreau să apăr interesele statului român în mod legitim".

Domnia sa a ţinut să precizeze că analizează toate companiile din portofoliul ministerului şi că unde nu există performanţă nu vor fi date remuneraţii mari.

Victor Cionga a declarat, la finalul conferinţei, că a constatat că există o problemă de înţelegere a termenului uzual de bună guvernanţă corporativă: "Vă dau un exemplu în care o persoană spunea că este în CA-ul unei companii din energie, dar că nu consideră că se află în conflict de interese deşi societatea la care este director are un litigiu cu respectiva firmă pe motiv că reprezintă interesele statului. În momentul în care esti numit în CA-ul unei companii, nu mai reprezinţi interesele acţionarilor, ci interesul respectivei societăţi. Este o chetiune de bază a guvernanţei corporative".

Domnia sa consideră că această înţelegere greşită a guvernanţei corporative generează, în unele cazuri, conflicte între administratori şi acţionari.

Bogdan Badea a mai semnalat că, în multe situaţii, sistemul energetic funcţionează "la Doamne-ajută!", explicând: "Dacă plouă e bine pentru Hidroelectrica, dacă nu plouă e bine pentru cărbune. Trebuie să găsim un mecanism coerent care să ţină cont de specificul fiecărui segment. Analizăm o regândire a întregului cadru legislativ astfel încât distorsiunile care afectează astăzi piaţa să poată fi corectate".

Bogdan Badea a mai spus că, în această perioadă, se discută şi strategia energetică, subliniind că, în cazul producţiei de energie regenerabilă, preţul este "unul disperat de mic" din cauza unor disfuncţionalităţi ale sistemului.

Dacă nu vom rezolva problemele existe în piaţă şi dacă nu vom oferi un preţ al energiei electrice cât mai competitiv faţă de cel din alte state europene, investitorii nu vor veni să dezvolte afaceri la noi, a conchis domnul Badea, precizând: "Întotdeauna ne-am dorit o companie naţională puternică, capabilă să intre într-o competiţie reală cu jucătorii mari de la nivel mondial. Am fost la un pas să facem proiectul, dar nu s-a reuşit. Trebuie să reluăm discuţiipe pe acest subiect".

În opinia oficialului, sectorul energetic este unul dintre principalii piloni de dezvoltare a ţării noastre, independenţa energetică fiind foarte importantă.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. daca politicienii au tupeu sa incerce sa-si impuna directori intr-o companie privata precum electrica, atunci e grav ...

    1. nu cred...poate este doar o pozitionare pentru negociere

      se prea poate

    Dl Cionga este elegant atinci cand o da cu guvernanta corporatista. Lucrurile sunt clare, vor sa le fure banii. Vin alegerile in 2016 si este nevoie de bani pentru campanie, vilute, conturi goale prin Elvetia, Maserati si alte acareturi.

    Acum ne dam seama ce important este da avem un acord cu FMI. 

    Membrii Consiliului de Administratie Victor Cionga, Arielle Malard de Rothschild, Michael Boersma, Cristian Busu si Victor Vlad Grigorescu vor bani. Multi bani! Iar treaba s-o faca cum o da Domnul, si toata lumea sa fie

    multumita! 

    “Boardul Electrica (simbol bursier EL) cere pentru a treia oară acţionarilor să aprobe schema de remunerare cu o sumă fixă, plus un bonus pentru participarea la şedinţe. Pe baza acestui sistem, veniturile individuale ale administratorilor neexecutivi s-ar ridica la cel puţin 50.000 de euro brut pe an. 

    Nivelul de recompensare a administratorilor ar fi astfel comparabil cu cel oferit de companii mult mai mari din Franţa şi Olanda şi depăşeşte chiar şi remuneraţia oferită de cea mai bogată companie locală, OMV Petrom, care îşi plăteşte membrii boardului cu doar 20.000 de euro net pe an, plus o primă pentru şedinţe.” 

    Marile societati nationale, facute cu mari sacrificii de poporul roman, regiile si agentiile nationale au devenit suree nesecate de bani, mai mult sau mai putin munciti, pentru fel si fel de arvuniti. Guvernantii au scapat cu totul din mina salarizarea in aceste organizatii, fapt care duce la distorsiuni grave in sistemul de salarizare national. Rar se intimpla sa vezi o actiune puternica din partea guvernantilor pentru corectarea acestor anomalitati. Si cind o au, de obicei, pierd. Cazul recent de la ROMATSA este ilustrativ. 

    Mai mult, actiunile aiurite din ultima perioada a porcului Ponta, secondat de porcul Oprea, a dus la o brambureala totala in sistemul de salarizare a bugetarilor. Va fi interesant de vazut cum vor incadra acesti porci in bugetul pe 2016 toate prostiile pe care le fac. 

    Porcii cei mai agresivi par a fi parlamentarii, care vor nici mai mult, nici mai putin decit pensii speciale. De ce oare? Fiind ca pot si li se da! Cum ramine cu ceilalti, salariati si pensionari, care nu pot? Nu li se da!

    1. Si ce facem la ELECTRICA ii dam jos pe cei 5 care iau 50.000 euro/an adica 250.000 in total si ii inlocuim cu altii care au ca scop furtul a 600.000.000 euro in cel mai scurt timp posibil ??

      Ceva salarii pentru CA-ul de la electrica tot trebuie platite, adica un 100-150.000 euro/an. Inca 100.000 in plus eu zic ca merita, daca-i tin pe politicieni deoparte de companie, sa n-o jefuiasca.  

      Nu-i cazul sa fie dati jos, mai ales daca-si fac treaba cit de cit rezonabil. Cind au fost instalati, noiembrie anul trecut parca, au acceptat si anii si altii 2500 euro/luna. Acum administratorii vor o "Schema de remunerare propusă de cei cinci administratori prevede plata a 3.000 de euro brut pe lună de persoană, plus un bonus de 1.000 de euro brut pentru participarea la şedinţele de board şi încă 1.000 de euro brut pentru fiecare participare la şedinţele comitetelor din cadrul Consiliului de Administraţie." De ce vor stimabilii acest salt, dupa un timp atit de scurt? Pe de alta parte, de ce vor guvernantii sa le impuna nu stiu ce conditii, care inteleg ca nu figurau initial?

      Sa speram ca-i vorba doar de o negociere.

      Eu am cautat sa scot bulibaseala generala a salarizarii din Romania. In mod normal, salariile in orice domeniu trebuie sa tina cont de salarizarea generala existenta in tara. 

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5085
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2942
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9133
Gram de aur (XAU)Gram de aur383.6722

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb