CREDITORII CONVOCAŢI PENTRU APROBAREA PLANULUI DE REORGANIZARE Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 25 februarie 2015

Administratorii judiciari speră să vândă Oltchim până la finalul anului

Bogdan Stănescu: "Evoluţia pozitivă a combinatului din ultimele luni a stârnit interesul investitorilor"

Administratorii judiciari ai Oltchim (RomInsolv şi BDO Business Restructuring) au anunţat ieri că planul de reorganizare a societăţii aflată în insolvenţă de aproape doi ani presupune vânzarea către un investitor privat, soluţie pe care au mai încercat-o, fără succes.

Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul RomInsolv, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă: "Acum vânzarea Oltchim nu mai stă sub presiunea timpului. În plus, combinatul vâlcean nu mai este un pacient în comă, ci s-a stabilizat şi se află în convalescenţă. Din acest motiv, putem spune că reorganizarea a devenit posibilitatea valorificării unei oportunităţi şi nu o metodă de salvare de la faliment. Excludem în continuare posibilitatea falimentului".

Domnia sa susţine că Oltchim a înregistrat o evoluţie bună în ultimele luni şi şi-a recâştigat credibilitatea ca partener de afaceri. "Varianta vânzării am mai încercat-o şi a fost un eşec. Am preferat să nu mă duc cu mârţoaga la iarmaroc şi să o vând pe trei gâşte şi am decis să continuăm restructurarea şi eficientizarea pentru a face societatea mult mai atractivă. Acum putem vinde Oltchim prin planul de reorganizare, cu alte premise, pornind de la îmbunătăţirea situaţiei financiare".

Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim a depus pe 5 februarie, la Tribunalul Vâlcea, planul de reorganizare a activităţii combinatului. Pentru aprobarea acestuia, creditorii au fost convocaţi pe data de 9 martie 2015.

La rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim, a spus că evoluţia pozitivă a combinatului din ultimele luni a atras mai mulţi investitori, dar şi fonduri de investiţii dispuse să finanţeze combinatul. Domnia sa a precizat: "Dacă vom avea o ofertă concretă, o vom prezenta creditorilor. Reorganizarea durează trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, dacă va fi nevoie. Teoretic, putem vinde Oltchim şi în anul III al reorganizării. Noi sperăm să se întâmple în acest an sau anul viitor. Planul de reorganizare are ca scop obţinerea celui mai bun preţ pentru vânzarea Oltchim SPV, o societate viabilă, restructurată profund, capabilă de a se autofinanţa şi de a face performanţă pe piaţă produselor petrochimice".

Administratorii au încredere că vor obţine acordul creditorilor şi susţin că s-au consultat cu principalii creditori înainte de întocmirea planului. Gheorghe Piperea a mai spus că planul este susţinut şi de Ministerul Economiei.

Conform proiectului de reorganizare, începând cu luna octombrie 2014, EBITDA (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) Oltchim a crescut de la o medie lunară de 300.000 euro în trimestrul IV 2014, la 700.000 euro în luna ianuarie 2015.

Administratorii afirmă: "Oltchim este exportator net. La nivel anual, unul din indicatorii care au contat în decizia reorganizării a fost balanţa comercială netă de 88 de milioane de euro în favoarea Oltchim. Altfel spus, din cifra de afaceri de 141 de milioane de euro, 100 de milioane euro au reprezentat exporturi, pentru care am utilizat importuri de numai 12 milioane de euro. Societatea a ajuns la un punct de echilibru".

Ei susţin că rezultatele bune au fost realizate în principal prin managementul foarte eficient al resurselor proprii, societatea necontractând credite pentru a finanţa capitalul de lucru.

Recâştigarea pieţelor externe a fost dificilă, în opinia administratorilor: "În primele trei luni ulterioare intrării în procedura insolvenţei, combinatul livra lunar aproximativ 2.300 tone polioli - polieteri (principalul produs fabricat de societate, cu o pondere de aproximativ 71% în cifra de afaceri). Treptat, la acest produs s-a ajuns la o medie de 4.000 tone livrări lunare în semestrul I 2014 şi, începând cu luna octombrie 2014, se livrează, în medie, 6.000 tone lunar".

Conducerea Oltchim a declarat, în conferinţa de ieri, că şi-a recâştigat, anul trecut, vechii parteneri şi a reuşit să contracteze pe termen lung (un an) 80% din producţia acestui an. În prezent, Oltchim funcţionează la 30% din capacitate, iar administratorii propun şi redeschiderea altor secţii pe parcurs ce fac rost de fonduri.

Investiţii realizate de 2,4 milioane de euro

Conform sursei citate, în perioada iunie 2014 - februarie 2015, Oltchim a investit suma de 2,45 milioane euro în lucrări majore de revizii şi reparaţii. Astfel, a fost schimbat integral un electrolizor în cadrul principalei instalaţii de producţie, respectiv instalaţia de electroliză cu membrană. Valoarea totală a reabilitării a fost de aproximativ 800.000 euro.

În prezent, este în derulare efectuarea reviziei capitale la o linie de fabricaţie la instalaţia de var industrial. Contravaloarea lucrărilor care vor fi efectuate este de 450.000 euro, iar lucrarea care a fost demarată în noiembrie 2014 va fi finalizată în martie 2015.

Administratorii susţin că au demarat şi procedura pentru schimbarea a încă unui electrolizor în cadrul instalaţiei de electroliză cu membrane, echipamentele în valoare de aproximativ 800.000 euro fiind deja contractate (achitarea acestora va fi efectuată până la finele lunii februarie 2015).

De asemenea, parcul propriu de vagoane specializate prin intermediul cărora se comercializează produsele finite (sodă caustică lichidă) şi se aprovizionează materiile prime (propilenă, clor), a fost parţial reparat.

În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele 5 trimestre, noi investiţii în suma totală de aproximativ 4,2 milioane de euro, toate având efect de levier în rezultatele economico-financiare prin creşterea randamentului instalaţiilor, scăderea consumurilor unitare şi creşterea productivităţii, după cum previzionează RomInsolv şi BDO Business Restructuring. Nu trebuie să omitem creşterea calităţii produselor finite, respectiv consolidarea şi creşterea potenţialului, prin acest rezultat, a relaţiilor comerciale.

Noi măsuri de eficientizare

Alte măsuri de eficientizare invocate de administratorii Oltchim se referă la optimizarea suplimentară a structurii organizatorice şi diminuarea cheltuielilor fixe cu aproximativ 450.000 euro lunar, prin creşterea productivităţii totale a muncii: "În plan ne referim la măsuri cantitative de reducere a organigramei cu aproximativ 500 de locuri de muncă neproductive (din locaţii şi instalaţii fără perspectivă de activitate, personal din pavilionul central) şi măsuri calitative de evaluare corectă a activităţii desfăşurate de fiecare salariat şi de aplicare corectă a prevederilor contractului colectiv de muncă. Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă".

Astfel, în funcţie de rezultatele economice ale societăţii debitoare, există premisele că aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a Oltchim către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masă credală urmând să fie plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare).

Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015, a anunţat Gheorghe Piperea. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele permit alocarea unor fonduri în acest sens de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, administratorii Oltchim să redimensioneze acest fond.

Datorii de circa 50 milioane de euro cumulate în perioada insolvenţei

În cei doi ani de insolvenţă, Oltchim a cumulat datorii de circa 50 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring a explicat: "Estimăm că aceste datorii pot fi achitate în aproximativ doi ani. Circa 9-10 milioane de euro sunt creanţele salariaţilor, respectiv plăţile compensatorii către disponibilizaţi şi cele două salarii şi jumătate per salariat rămase restante din perioada în care Oltchim nu a funcţionat deloc, înainte de intrarea în insolvenţă. Compania mai are datorii către furnizori interni şi externi şi o sumă importantă - 62 milioane de lei către CET Govora pentru furnizarea de abur tehnologic".

La rândul său, Gheorghe Piperea a subliniat că Oltchim a agreat cu CET Govora un plan de plată eşalonată a datoriei, care a început deja şi a subliniat că societatea vâlceană a plătit mereu factura pentru electricitatea livrată de CET.

Anul trecut, Oltchim a continuat să înregistreze o pierdere netă, în scădere faţă de cea raportată în 2013. Administratorii speră ca 2015 să vină cu un profit net pentru societate.

Planul B

RomInsolv şi BDO Business Restructuring au şi un plan B pentru Oltchim, în cazul în care investitorul întârzie să apară: societatea îşi continuă activitatea aşa cum este acum, cu identificarea de soluţii de finanţare pentru majorarea producţiei.

Administratorii Oltchim susţin: "Presupunând că Oltchim rămâne cu condiţiile actuale de 30% utilizare a capacităţii de producţie, din simularea noastră reiese că, pe următorii 5 ani, există posibilitatea realizării unei cifre de afaceri cumulate de 1,5 miliarde euro, din care exporturi de 1,1 miliarde euro şi numai 200 milioane euro importuri. În următorii 5 ani, putem face plăţi către bugetul consolidat al statului provenite din TVA, impozite, taxe aferente salariilor de aproximativ 390 milioane euro, la care se adaugă plăţi către bugetul local pentru următorii 5 ani de aproximativ 4,1 milioane euro".

Ei au mai spus că aprobarea planului de reorganizare propus mai înseamnă păstrarea unui număr de aproximativ 5.500 de locuri de muncă din Oltchim şi din industria orizontală direct dependentă de societate.

Salariaţii Direcţiei Petrochimice Bradu a Oltchim SA au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta şi ministrului Economiei Mihai Tudose, în care protestează împotriva transformării rafinăriei Arpechim, deţinută de Petrom, în depozit şi împotriva planului de reorganizare a Oltchim.

Ei arată, în scrisoare: "A fost elaborat planul de reorganizare. Nu am citit despre o strategie: de unde se aduce materia primă, ce investiţii se vor face pentru a putea porni instalaţiile Oxo-Alcooli şi, ulterior AF-DOF. Planul de reorganizare este o prezentare (istoric+bilanţ contabil), iar reorganizarea este bazată pe ipoteze şi scenarii".

Slariaţii Oltchim reproşează administratorilor companiei că nu au luat în calcul posibilitatea repornirii Petrochimiei, care poate asigura materia primă pentru instalaţiile Propenoxid şi OXO, de pe platforma de la Vâlcea, la un preţ scăzut. "Din păcate, conductele special prevăzute, pe o lungime de 82 Km, pentru a aproviziona Oltchim-ul cu etilenă şi propilenă vor ajunge tot la fier vechi sau vor fi mâncate de rugină. Într-adevăr, este nevoie de investiţii pentru repornire, dar, apoi, situaţia contabilă va arăta pe plus", se arată în documentul citat, prin care angajaţii combinatului fac apel la autorităţi pentru salvarea petrochimiei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce perspective, ce mari planuri de viitor, dragi avocati si juristi! Oltchimul daca este pe profit de ce nu-l scoateti din insolventa devastatoare? Dati oameni afara si il faceti atractiv? Pacat de cei care va cred!

    1. Mistocareala de doi lei nu tine loc de creier. Tabloul, mai vast, descris in articol este greu de inteles pentru multa lume. Pentru cei ce nu au capacitatea de a intelege tabloul, o prezentare succinta ar fi ca pentru a iesi din insolventa, profitul cumulat trebuie sa acopere pierderile acumulate in ultimii 10 ani inainte de intrarea in insolventa. Raspunsul este pentru toti cei ce se raporteaza acum la un singur indicator, profitul desi am dubii ca au generat vreodata asa ceva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
digi.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2024
Euro (EUR)Euro4.9700
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5550
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.0961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9149
Gram de aur (XAU)Gram de aur352.8944

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapebytourdefrance.com
roenergy.eu
rommedica.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb