Creşterea economică din zona euro încetineşte în aprilie; sectorul serviciilor, aproape de stagnare, arată datele PMI

M.P.
Miscellanea / 7 mai

Creşterea economică din zona euro încetineşte în aprilie; sectorul serviciilor, aproape de stagnare, arată datele PMI

Economia zonei euro a continuat să se extindă în luna aprilie, dar într-un ritm mai lent, pe fondul unei cereri în scădere şi al stagnării aproape complete a sectorului serviciilor, potrivit indicelui compozit PMI publicat de S&P Global şi Hamburg Commercial Bank (HCOB), relatează CNBC, de la care transmitem următoarele informaţii.

Indicele HCOB Eurozone Composite PMI a scăzut la 50,4 în aprilie, de la 50,9 în martie, situându-se doar uşor peste pragul de 50 care separă creşterea de contracţie.

"Creşterea economică a zonei euro a încetinit la începutul trimestrului doi, după o revenire modestă în primele trei luni ale anului. Sectorul serviciilor, care este un motor esenţial al economiei, a stagnat practic în aprilie", a declarat Cyrus de la Rubia, economist-şef al Hamburg Commercial Bank.

Indicele PMI pentru servicii a coborât la 50,1, de la 51,0 în martie, cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni şi foarte aproape de pragul neutru.

Optimismul firmelor din servicii s-a diminuat, iar indicele privind aşteptările de afaceri a scăzut la 55,1 de la 57,8 - cel mai redus nivel din ultimele 18 luni.

Cererea generală a înregistrat o scădere pentru a 11-a lună consecutiv, într-un ritm uşor mai accentuat decât în martie. Atât producătorii, cât şi furnizorii de servicii au raportat o scădere a vânzărilor. Indicele noilor comenzi a coborât la 49,1 de la 49,5.

Comenzile pentru export au continuat să scadă, deşi într-un ritm mai lent - cel mai lent din ultimii trei ani.

Companiile s-au bazat pe reducerea stocurilor restante pentru a-şi menţine activitatea, în condiţiile în care comenzile neexecutate au scăzut pentru a 25-a lună la rând.

În ciuda ritmului lent de creştere, angajările în blocul euro au crescut pentru a doua lună consecutiv, deşi într-un ritm modest şi doar în sectorul serviciilor. În schimb, companiile din industrie au continuat să reducă locurile de muncă pentru a 23-a lună consecutiv.

La nivel naţional, datele arată variaţii semnificative. Irlanda a condus creşterea, cu un PMI de 54,0, urmată de Spania (52,5) şi Italia (52,1 - maxim al ultimelor 11 luni). Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere marginală, cu un indice de 50,1, în timp ce Franţa a rămas în teritoriu de contracţie, la 47,8.

În ceea ce priveşte inflaţia, datele din aprilie arată o nouă temperare a presiunilor atât asupra costurilor de producţie, cât şi asupra preţurilor finale, acestea atingând cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni.

"Inflaţia a continuat să scadă, iar tot mai mulţi membri ai Băncii Centrale Europene indică posibilitatea unei noi reduceri a dobânzii de referinţă în iunie. Aceste date par să le susţină poziţia", a concluzionat de la Rubia, potrivit CNBC.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “România – Strategia dezvoltării 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0991
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4898
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4466
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9866
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.1276

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb