CRISTIAN POPA, BNR: 15% din creditele acordate de băncile din România sunt pentru companii intensive în generarea de carbon

D.F.
Bănci-Asigurări / 24 februarie 2020

15% din creditele acordate de băncile din România sunt pentru companii intensive în generarea de carbon

Creditele acordate de băncile din România sunt direcţionate în proporţie de 15% către companii intensive în generarea de carbon, potrivit datelor din Raportul de stabilitate pe anul 2019, prezentate, luni, într-o dezbatere de specialitate, de către Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Oficialul BNR a menţionat:"Dacă ne uităm din perspectivă de stabilitate financiară, colegii mei au luat primele zece bănci care împrumută cel mai mult sectoare care generează mult carbon. 15% din total credite acordate de băncile din România sunt pentru companii care sunt intensive în generarea de carbon. Prima bancă din cele zece are undeva la 15% din creditele poluante. Analiza indicatorilor financiari arată că, de trei ori mai puţin profitabile, sunt companiile care generează mai mult carbon decât cele cu impact mic în generarea de carbon. În acelaşi timp, acestea sunt mai puţin capitalizate şi din cauza faptului că sunt mai puţin solvabile, se împrumută mai puţin. Companiile cu impact ridicat de generare de carbon sunt undeva de două ori mai puţine".

Acesta a punctat faptul că ponderea de 25% a industriei româneşti în total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani, dar nu înseamnă că "este puţin".

"Conform Eurobarometru, 93% dintre europeni văd "climate change" ca pe o datorie a politicienilor să trateze problemele ridicate de cetăţeni. În acelaşi timp, băncile centrale pot fi parte din acest proces, dar nu pot fi protagoniste, nu pot să-şi asume ca obiectiv schimbarea climatică. Deci, o bancă centrală nu poate veni să spună: 'Voi limita încălzirea globală'. Treaba ei este să lupte cu inflaţia şi asumarea mai multor obiective. Ponderea industriei româneşti în total PIB este la un minim al ultimilor 25 de ani. Asta nu înseamnă că 25% din PIB, cât reprezintă industria în prezent, este puţin. Această cifră influenţează normal şi intensitatea de carbon. Colegii mei care au realizat studiul au împărţit industriile în patru categorii: industriile care nu generează sau generează foarte puţin carbon, industrii cu impact scăzut, industrii cu impact mediu şi industrii cu impact ridicat. Dacă adunăm industriile care generează carbon, putem observa că ele reprezintă 50% din valoarea adăugată brută, undeva la 40% din numărul de salariaţi din România şi peste 50% din numărul de active", a subliniat Popa.

Luni, a avut loc la Bucureşti dezbaterea cu tema "Bugetul european pentru perioada 2021 - 2027 şi strategia României în procesul de negociere".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. asa...si ? Sa dea credite in continuare.... incepeti si voi sa va luati dupa dileala nebuneasca ecologista din centrul UE ? Lasati-i pe ei sa se distreze cu distrugerea de valoare in urma unor investitii cretine in proiecte ecologice... ce are asta a face cu Romania ? Noi avem petrol gaze si carbune si MERGEM INAINTE!

    Lasati-ma cu vrajelile ecologiste, va rog! Ca eu nu sunt decerebrat ca cei din Comisia UE!  

    numai cretinii renunta la carbune, oamenii cu cap diversifica intr-o paleta cat mai larga sursele de energie... si ecologistii sunt invitati sa se incalzeasca iarna la focul sufletului daca au o problema cu carbunele  

    Sa le zic eu o vorba ecologistilor (care nu sunt altceva decat comunisti undercover!) : AMPRENTA DE CARBON A OMULUI DIN 1850 PANA IN PREZENT INSEAMNA SUB 0.01 % DIN TOTALUL EMISIILOR DE CO2 DE LA IISUS INCOACE IN URMA ACTIVITATII VULCANICE! Asa ca gura mica idioti ecologisti!  

    Ecologisti manipuleaza pentru a institui o conducere autoritara care sub umbrela protejarii planetei sa va f8*e cu taxe pana o sa va uitati cum va numiti !

    Amprenta CO2 a umanitatii e infinitezimala SI COMPLET IMATERIALA fata de activitate proprie a pamantului (vulcani, emisie gaze)! Ecologistii se bazeaza pe date referitoare la CO2 masurate din 1850 incoace (perioada industriala) nu de-a lungul istoriei pamantului ! In vremea lui Iisus sau mai inainte, fiind masurate nivelele CO2 in permafrost au fost perioade RECI cu nivel CO2 de 2,5-3 ori mai mare! Ce mai ziceti de asa "grozavie"? Ecologismul actual e O MARE MINCIUNA pentru a va jumuli de taxe!  

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3345
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4451
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8926
Gram de aur (XAU)Gram de aur458.4241

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb