Ministerul Dezvoltării a publicat, în consultare, un proiect de act normativ necesar prioritizării investiţiilor finanţate din bugetul naţional, pentru a eficientiza utilizarea fondurilor. „Aceste măsuri sunt necesare pentru reevaluarea priorităţilor investiţionale la nivel central şi local şi ca o măsură de ajustare strategică, utilă pentru menţinerea echilibrului bugetar şi asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice”, a anunţat ministrul Cseke Attila.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că, prin modificări legislative, se vor concentra resursele financiare către programe prioritare, cu un grad de execuţie ridicat şi impact semnificativ, fără a compromite obiectivele majore de dezvoltare naţională.
Propunerea prevede posibilitatea încheierii contractelor de execuţie până la finalul anului viitor, pentru a putea fi sprijinite investiţiile în reţeaua de apă, canalizare şi gaz, finanţate prin Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, iar, în vederea verificării lucrărilor la cât mai multe investiţii, se creează cadrul juridic şi financiar ca Ministerul Dezvoltării să finanţeze, din venituri proprii, verificările efectuate la aceste lucrări.
Potrivit sursei citate, stadioanele se pot realiza numai cu participarea autorităţilor locale la finanţarea acestora, prin convenţii de cofinanţare, în cuantum de 20% din valoarea lucrărilor.
„Lucrările începute continuă, dar noi lucrări nu vor începe până în 1 iulie anul viitor, decât dacă se finanţează din cuantumul contribuţiei proprii”, precizează ministrul Dezvoltării.
În ceea ce priveşte eficientizarea programelor de investiţii, unele dinte acestea, finanţate de Ministerul Dezvoltării prin Programul ”Anghel Saligny” şi prin Compania Naţională de Investiţii, de exemplu, au scopuri similare, cum ar fi îmbunătăţirea accesului populaţiei la apă de la robinet şi racordarea gospodăriilor la reţeaua de canalizare, aşa că acestea se vor finanţa printr-un singur program de investiţii.
Potrivit sursei citate, alte programe de investiţii vor fi oprite pentru că nu au fost prioritizate în actualul context bugetar. Astfel, vor continua lucrările contractate şi cele începute, dar nu se vor semna noi contracte de finanţare pe unele tipuri de investiţii, cum ar fi cele de construire sau modernizare a sălilor de sport, a complexurilor sportive, a aşezămintelor culturale, a sălilor de cinema, a drumurilor de interes local şi a celor de interes judeţean, a celor în infrastructura de apă şi canalizare sau lucrări la fosele septice.
„Sunt măsuri impuse de contextul economic, care vor îmbunătăţi disciplina bugetară, dar vor garanta şi finalizarea proiectelor începute, importante, în stadii avansate”, a conchis ministrul dezvoltării, Cseke Attila.
Opinia Cititorului