CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX:Piaţa noastră investiţională rămâne robustă şi atractivă chiar şi în perioada pandemiei

E.O.
Ziarul BURSA #Companii /

Piaţa noastră investiţională rămâne robustă şi atractivă chiar şi în perioada pandemiei

Sectorul imobiliar local este mai rezistent ca niciodată, susţin specialiştii de la C&W Echinox

Piaţa investiţională din ţara noastră rămâne robustă şi atractivă chiar şi în perioada pandemiei, nemaifiind privită ca o piaţă marginală a Europei Centrală şi de Est, apreciază consultanţii firmei Cushman & Wakefield Echinox, exemplificând cu faptul că tranzacţiile semnate în ultimele săptămâni, au o valoare cumulată de peste 400 de milioane de euro.

Un consorţiu format din Resolution Property şi Zeus Capital a cumpărat recent proiectul de birouri Floreasca Park din Bucureşti, în timp ce AFI Europe a finalizat achiziţia portofoliului de birouri detinute în România de NEPI Rockcastle, constând în proiectele Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (toate în Bucureşti) şi City Business Center din Timişoara, arată comunicatul.

Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox, subliniază: "În ultimele 12 luni am reuşit să atragem în România Morgan Stanley - pentru achiziţia America House, Resolution/Fosun (via Zeus Capital Management) - pentru Floreasca Park, şi am sprijinit Equest la vânzarea principalului activ - Equest Logistic Park - trei tranzacţii cu o valoare cumulată de peste 200 de milioane de euro, două dintre acestea fiind închise în perioada pandemiei. Ne aşteptăm ca, până la finalul anului, să reuşim să mai închidem câteva tranzacţii importante, astfel încât volumul investiţional ar putea depăşi în 2020 pragul de 1 miliard de euro, pentru prima dată din 2014".

Până la declanşarea pandemiei Covid-19, respectiv sfârşitul primului trimestru al anului 2020, fundamentele macroeconomice şi cele specifice pieţei imobiliare din România au fost la fel de puternice precum în anii precedenţi, notează specialiştii citaţi, menţionând că rezultatele înregistrate pe segmentul investiţiilor imobiliare în trimestrele al doilea şi al treilea din acest an au confirmat câteva aspecte esenţiale:

- Închiderea celor două tranzacţii menţionate confirmă faptul că interesul investitorilor pentru România continuă să rămână unul ridicat;

- Asocierea Zeus Capital Management & Resolution (Fosun Group) demonstrează că noi fonduri sunt pregătite să intre în Româ­nia, o tendinţă remarcată în ultimii ani;

- Puterea acordurilor cu chiriaşii în orice clădire este esenţială şi va fi analizată şi mai atent de către investitori în viitor;

- Calitatea unei clădiri va deveni din ce în ce mai importantă, în condiţiile în care vânzătorii îşi doresc să maximizeze preţul obţinut şi să atragă o gamă largă de investitori;

- Finanţările bancare vor continua să fie disponibile, însă ne aşteptăm că băncile să fie mai selective în acest sens, punând accent pe aspecte ce ţin de bonitatea chiriaşilor şi calitatea proprietăţilor.

Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox, completează: "Succesele înregistrate în ultimele luni vor trimite un mesaj pozitiv cu privire la evidenta maturizare a pieţei locale, reflectată de aceste tranzacţii. România a fost, în general, văzută ca o piaţă marginală a Europei Centrale şi de Est, dar ne aşteptăm ca acest statut să fie modificat într-o direcţie pozitivă. Treptat, observăm un număr mai mare de investitori care înţeleg faptul că România oferă randamente atractive pentru proprietăţi de o calitate ridicată, cu preţul unei uşoare ajustări a coe­ficientului de risc, comparativ cu pieţele principale din Europa Centrală şi de Est".

Lichiditatea în Bucureşti rămâne mai scăzută faţă de Varşovia, Praga şi Budapesta, iar până când acest lucru se va schimba, investitorii încă vor avea semne de întrebare cu privire la posibilităţile de a face exit din investiţiile realizate în momentul în care îşi doresc să facă acest lucru. Fiecare nou investitor în piaţă îmbunătăţeşte acest aspect. Pe măsură ce mai mulţi investitori vor decide să investească în România, în mod natural vom vedea o lichiditate îmbunătăţită, conform sursei citate.

În timp ce evenimentele din 2020 arată faptul că piaţa imobiliară locală este mai rezistentă ca niciodată, schimbările din industrie, comportamentul consumatorilor şi tendinţele ocupanţilor se schimbă rapid, accelerate de pandemia Covid-19. După cum am văzut în perioada 2008/2009, România poate fi afectată de factori declanşaţi în afara ţării, de probleme economice la nivel european şi global, însă aceste riscuri au fost prezente şi în ultimii ani, perioadă în care piaţa locală a continuat să se dezvolte.

Tim Wilkinson conchide: "Dezvoltatorii, investitorii şi băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ţine pasul cu o lume aflată în schimbare. Vor exista obstacole, dar piaţa din România a depăşit multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piaţa românească funcţionează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potenţialul său maxim, având în vedere fundamentele şi dimensiunea sa, faţă de alte ţări europene. Investiţiile în infrastructură sunt esenţiale pentru a sprijini în continuare dezvoltarea imobiliară. În plus, soluţii mai flexibile de finanţare ar ajuta piaţa să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală şi de Est, pentru a sprijini investirea locală a capitalului propriu".

Opinia Cititorului ( 2 )

 1. Daca ne uitam la piramidele polulatiei de pe globuri nu stiu cat de robusta va mai fi piata.

  Poate doar cu razboaie si migratii masive din alte tar spre pietele financiarizate. 

  Toate siteurile de profil imobiliar au scaderi masive in ipiuri unide si afisati dar simultan o exponentialitate in afisari anunturi.

  Hmmm oare cum asa? 

  Pai o sa se arunce in piata buluc toti cu activele in timp ce nu o sa existe cerere reala sa absoarba activele. 

  Vezi ca piata e plina de mamici cu copii!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay
Hidroelectrica

Curs valutar BNR

15 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0172
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5274
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4853
Gram de aur (XAU)Gram de aur239.4568

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Video
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro