Danemarca a preluat de la 1 iulie preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, într-un context marcat de conflicte globale, tensiuni comerciale şi negocieri sensibile privind bugetul blocului, relatează POLITICO, care afirmă cele ce urmează.
Apărarea şi securitatea vor fi prioritare, în condiţiile în care Uniunea Europeană îşi intensifică eforturile pentru a deveni un actor militar mai autonom. Premierul danez Mette Frederiksen, cunoscută pentru poziţiile ferme privind Rusia şi migraţia, va aduce la Bruxelles un stil de conducere inspirat din politica internă, în care controlul imigraţiei şi consolidarea apărării sunt văzute ca două faţete ale aceleiaşi preocupări pentru securitate.
Unul dintre cele mai sensibile dosare va fi cadrul financiar multianual post-2027, bugetul pe termen lung al UE, evaluat la 1,2 trilioane de euro. Danemarca va deschide discuţiile şi va stabili mecanismele de lucru, dar negocierile de substanţă sunt aşteptate abia în anii următori. În paralel, Copenhaga va conduce şi negocierile privind reforma normelor farmaceutice ale UE şi revizuirea politicii agricole comune, două dosare tehnice, dar cu impact major asupra industriei şi fermierilor europeni.
În materie de migraţie, Danemarca va susţine extinderea centrelor de returnare în afara graniţelor UE şi va pleda pentru o interpretare mai flexibilă a normelor privind drepturile omului pentru a facilita deportările. Un accent special va fi pus pe implementarea Pactului privind migraţia şi azilul, precum şi pe promovarea unor noi acorduri bilaterale cu ţări terţe, în stilul celui deja încheiat cu Kosovo.
Preşedinţia daneză va juca, de asemenea, un rol esenţial în dezbaterile despre extinderea UE, în special în raport cu Ucraina şi Moldova, şi va coordona eforturile pentru combaterea abuzurilor sexuale asupra copiilor în online - un dosar aflat într-un impas legislativ la nivelul Consiliului, potrivit sursei citate.
Pe plan comercial, provocarea majoră vine dinspre Washington. Ameninţările cu tarife ale lui Donald Trump obligă UE să îşi regândească strategia, iar Danemarca, deşi nu conduce direct negocierile cu SUA, va trebui să asigure unitatea politică a blocului. În paralel, preşedinţia va sprijini avansarea acordurilor de liber-schimb cu Mercosur, India, Australia şi Emiratele Arabe Unite, cu toate că opoziţia Franţei riscă să întârzie unele dintre ele.
Deşi timpul este limitat - preşedinţia se încheie la 31 decembrie - Danemarca va încerca să obţină progrese concrete în domeniile în care a avut succes pe plan naţional: securitate, competitivitate şi migraţie. Rămâne de văzut dacă acest mandat va aduce şi beneficii electorale pentru premierul Frederiksen, aflată în faţa unei posibile realegeri în 2026.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.07.2025, 17:56)
Ce era ue in cadere libera pana acuma, da sa vezi acum ca se duce de tot,
asta o sa impuna plantarea de mine antipersonal in toate tarile membre :-) :-) :-) :-) :-) :-) mai ales in gradinite si scoli care vor fi primele atacate de Rusia ca sa fure copiii