Planul preşedinţiei daneze este ca, în al doilea semestru al acestui an, să deschidă cu Ucraina şi Republica Moldova negocierile privind aspectele cheie ale integrării în UE, cunoscute şi sub numele de primul capitol al negocierilor, cel care vizează valorile fundamentale, a explicat joi ministrul afacerilor europene al Regatului Danemarcei, Marie Bjerre, a cărei ţară a preluat la 1 iulie preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, informează EFE.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată în oraşul danez Aarhus, ea a adăugat că Copenhaga depune eforturi pentru a găsi soluţii pentru ridicarea vetoului ungar.
Ungaria se opune demersului Ucrainei de a-şi continua aderarea la UE, iar săptămâna trecută, la sosirea la summitul european de la Bruxelles, prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat că 95% dintre ungurii care au participat la un recent 'vot consultativ' resping integrarea Ucrainei în UE.
Orban a afirmat că rezultatele consultării, în cadrul căreia aproximativ 2 milioane de persoane (din 9,6 milioane de locuitori) au răspuns la o serie de întrebări, îi ofereau astfel posibilitatea să apere la summitul menţionat poziţia critică a Ungariei faţă de Ucraina.
'Ungaria nu susţine integrarea (europeană) a Ucrainei', a reiterat cu acel prilej şeful guvernului de la Budapesta.
Însă Bjerre a declarat joi că este 'foarte important pentru lupta ucrainenilor pentru libertate să aibă o perspectivă de aderare la UE' şi că acest lucru este important şi pentru Republica Moldova.
'Este important pentru ţările din Balcanii de Vest, unde observăm în prezent că SUA s-au retras şi că, în schimb, influenţa Rusiei este foarte prezentă', a comentat ea. 'Şi, dacă UE nu este puternică sau prezentă şi nu reprezintă o forţă de tracţiune, riscăm să pierdem aceste ţări şi (riscăm) ca în aceste ţări să fie generată instabilitate', a adăugat Bjerre.
Politiciana daneză a subliniat că, din acest motiv, extinderea are legătură cu securitatea şi că UE nu îşi poate permite să 'pună în pericol acest lucru'.
'Va fi mai costisitor pentru Europa dacă nu vom continua cu extinderea', a apreciat ea.
'Dacă acest lucru nu este posibil, suntem pregătiţi să căutăm toate soluţiile politice şi practice pentru a merge mai departe. Acest lucru este foarte important pentru Europa şi este important pentru securitatea şi stabilitatea noastră', a comentat Bjerre.
Ea a îndemnat pe toată lumea să ţină cont de faptul că o singură ţară, referindu-se la Ungaria, se opune continuării procesului de aderare a Ucrainei la UE şi a subliniat că Copenhaga va pune 'presiune maximă' asupra Budapestei pentru ca autorităţile ungare să renunţe la reţinerile lor.
În ceea ce priveşte posibilitatea separării proceselor de integrare ale Ucrainei şi R.Moldova, astfel încât cele două ţări să nu înainteze în acelaşi ritm, Bjerre a declarat că Danemarca încă lucrează la deschiderea primului capitol de negocieri cu cele două ţări 'deoarece este cea mai bună soluţie'.
În ceea ce priveşte decizia SUA de a suspenda unele livrări de arme către Ucraina, politiciana daneză a afirmat că, dacă va fi necesar, ţara sa îşi va intensifica sprijinul pentru Kiev şi a spus, de asemenea, că speră că şi alte state membre ale UE îşi vor creşte livrările de arme către Ucraina.
Referitor la procedura deschisă împotriva Ungariei pentru nerespectarea principiilor statului de drept în temeiul articolului 7 din tratatele UE, ministrul danez a declarat că ţara sa intenţionează să organizeze o nouă audiere la o reuniune a miniştrilor UE în timpul preşedinţiei daneze.
'Încă vedem încălcări ale valorilor fundamentale şi de aceea vom continua cu procedura Articolului 7 şi cu audierea Ungariei', a comentat ea.
Din punctul de vedere al contextului geopolitic, Bjerre şi-a exprimat convingerea că Europa 'nu mai poate rămâne în umbra Statelor Unite' şi acum trebuie 'să se descurce singură'.
Cât despre migraţie, oficialul danez a afirmat că 'nu se poate permite ca migranţii ilegali să submineze coeziunea şi securitatea europeană'.
'Preşedinţia daneză va depune eforturi pentru a găsi soluţii noi şi inovatoare pentru gestionarea migranţilor ilegali şi controlul afluxului de persoane către UE', a declarat ea.
Marie Bjerre şi-a exprimat convingerea că normele şi convenţiile internaţionale 'nu ar trebui să protejeze migranţii mai bine decât pe propriii noştri cetăţeni'.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 15:19)
Chay Bowes ziarist irlandez declara ;
UE ca forta economica si politica se prabuseste in primul rand
din cauza sprijinirii Ucrainei,care nu a fost si nu va fi membra UE.
Adevarul amar este ca UE nu apara bunastarea tarilor europene.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 15:59)
Fiecare imbecil, cand preia la rotatie presedentia UE, o zice pe asta, indiferent care e candidatul momentan
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.07.2025, 18:24)
UE nu mai este ce a fost .. S a transformat in gardianul țărilor suverane care o compun și impun politici tâmpite in favoarea corporațiilor străine puternice ..