Deficitul bugetar a ajuns la 3,39% din PIB la final de mai

A.B.
Macroeconomie / 27 iunie, 13:12

Deficitul bugetar a ajuns la 3,39% din PIB la final de mai

Execuţia bugetului general consolidat s-a încheiat, la finalul lunii mai, cu un deficit de 64,23 miliarde lei, echivalentul a 3,39% din PIB, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor emis redacţiei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, deficitul s-a adâncit uşor, de la 60,10 miliarde lei, în pofida unui ritm solid de creştere a veniturilor publice.

Veniturile totale ale bugetului au însumat 256 miliarde lei, în creştere cu 13,6% faţă de perioada similară din 2024. Acest avans a fost susţinut în special de majorările semnificative ale încasărilor din impozitul pe salarii şi venit, care au crescut cu 21,7%, pe fondul eliminării facilităţilor fiscale din sectoarele construcţii, agricultură şi IT. De asemenea, accizele au adus sume mai mari la buget, cu un plus de 17,1% faţă de anul anterior, iar contribuţiile de asigurări au crescut cu 11,5%. Fondurile europene rămân un motor important pentru buget, cu o creştere de aproape 33% faţă de primele cinci luni din 2024.

Pe partea de cheltuieli, statul a angajat sume totale de 320,23 miliarde lei, în urcare cu 12,2% în termeni nominali. Cheltuielile de personal au crescut cu 11,3%, ajungând la 71 miliarde lei, în timp ce sumele alocate pentru asistenţă socială au atins 106,2 miliarde lei, o creştere de peste 15%, influenţată de recalcularea pensiilor şi de măsurile de sprijin pentru plata facturilor la energie.

Dobânzile plătite pentru datoria publică au fost, de asemenea, semnificativ mai mari, cu un avans de 6,9 miliarde lei faţă de anul trecut. În ciuda ritmului susţinut de cheltuieli, investiţiile au fost menţinute pe o traiectorie ascendentă, atingând 40,57 miliarde lei, cu 7,3% peste nivelul din 2024.

Cu toate că veniturile cresc într-un ritm susţinut, presiunea exercitată de cheltuielile rigide şi de costurile tot mai mari cu datoria publică menţine deficitul bugetar pe un palier ridicat. În primele cinci luni ale anului, România a înregistrat un ecart bugetar semnificativ, iar atingerea ţintei de deficit pentru finalul anului rămâne dependentă de o disciplină fiscală fermă în a doua parte a anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3752
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4419
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8607
Gram de aur (XAU)Gram de aur467.9189

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb