Alegerile prezidenţiale din România din noiembrie 2024 au fost anulate din cauza unor presupuse interferenţe străine, care se crede că au contribuit la succesul câştigătorului din primul tur, George Simion, precum şi la susţinerea continuă a candidatului interzis Călin Georgescu. Înainte de turul doi al alegerilor prezidenţiale din România de duminică 18 mai, Refute a descoperit o amplă operaţiune internaţională de influenţă care vizează alegătorii români din diaspora pe TikTok. Campania include videoclipuri neautentice-in unele cazuri, generate de AI-care vizează deliberat locaţii cu populaţii mari de români din diaspora din întreaga Europă, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Refute a detectat aproximativ 32,500 de videoclipuri pe TikTok care conţin sloganuri care promovează candidatul populist George Simion şi pe fostul candidat Călin Georgescu. Multe dintre aceste videoclipuri sunt neautentice, cum ar fi videoclipuri care au fost duplicate într-un mod coordonat pe zeci de conturi.
Deşi doar 24% dintre cetăţenii români trăiesc în afara României, 48% din interacţiunile cu aceste videoclipuri (40 de milioane de like-uri şi comentarii) au provenit din afara României. Ţările din afara României cu cea mai mare pondere a interacţiunilor au fost Regatul Unit (15%), Italia (7%), Germania (7%), Spania (5%) şi Franţa (2%).
"Faptul că aproape jumătate din interacţiunile cu videoclipurile care promovează candidaţi populişti provin din afara României-de două ori mai mare decit procentul românilor care trăiesc în străinătate-indică faptul că alegătorii români din diaspora sunt vizaţi în mod disproporţionat pentru a influenta al doilea tur al alegerilor," a declarat Vlad Galu, co-fondator şi CTO al Refute şi originar din România. "Această creştere a interacţiunilor din partea conturilor cu sediul în afara României ar putea avea un impact semnificativ asupra rezultatelor alegerilor de duminică", a adăugat acesta.
Videoclipurile generate de AI includ frecvent imagini banale, fără legătură cu naraţiunile politice menţionate în audio. Aceste videoclipuri sunt adesea copiate şi distribuite de alte conturi, inclusiv de cele create pentru a imita alţi utilizatori de pe platformă, potrivit comunicatului.
"Am mai văzut deja utilizarea influencerilor şi a fermelor de boţi la alegerile din noiembrie 2024, dar acesta este un nou exemplu de operaţiune sofisticată de influenţă care transcende graniţele internaţionale pentru a influenţa alegătorii români din străinătate," a spus Tom Garnett, co-fondator şi CEO al Refute. "Tehnologia Refute foloseşte învăţăminte din comportamentele observate la alegerile de anul trecut pentru a evalua şi a prezice automat comportamente coordonate şi neautentice cu o viteză şi o acurateţe fără egal", a adăugat acesta.
Opinia Cititorului