Produsul Intern Brut al Statelor Unite a scăzut cu 0,5% în ritm anual în perioada ianuarie-martie 2025, marcând primul declin economic din ultimii trei ani, arată datele finale publicate de Departamentul Comerţului, potrivit presei internaţionale.
În mai, estimarea preliminară indica un recul de 0,2%, însă cifrele revizuite confirmă o deteriorare mai accentuată a activităţii economice, pe fondul politicilor comerciale protecţioniste promovate de preşedintele Donald Trump.
Importurile au crescut cu un ritm record de 37,9% - cel mai rapid din 2020 - pe fondul unei curse a companiilor americane de a aduce mărfuri din străinătate înainte de intrarea în vigoare a noilor tarife vamale. Acest val de importuri a tăiat aproape 4,7 puncte procentuale din evoluţia PIB-ului.
Pe de altă parte, cheltuielile guvernamentale s-au contractat cu 4,6%, cel mai abrupt declin din 1986. Nici consumul gospodăriilor - care reprezintă peste două treimi din economia americană - nu a reuşit să susţină creşterea economică, avansând cu doar 0,5%, sub estimarea anterioară de 1,2%.
Încrederea consumatorilor americani se află la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, iar numeroase companii şi-au retras prognozele financiare, invocând incertitudinile provocate de schimbările comerciale şi comportamentul de consum.
Pentru al doilea trimestru din 2025, economiştii anticipează o creştere modestă, de 0,3%, în timp ce inflaţia continuă să rămână o preocupare majoră. Deşi preţurile au scăzut faţă de vârful din 2022, inflaţia anuală rămâne mai ridicată decât în septembrie 2024, când coborâse temporar la 2,1%. Donald Trump a promis, în campanie, că va reduce inflaţia rapid, însă tendinţele actuale arată contrariul.
Economiştii estimează că Rezerva Federală ar putea fi nevoită să reia ciclul de scădere a dobânzilor în cursul acestui an, pentru a stimula o economie afectată de incertitudini comerciale şi consum slăbit.