Ministrul Educaţiei, Daniel David, a atras atenţia asupra multiplelor deficienţe ale sistemului educaţional românesc, de la lipsa învăţării pe tot parcursul vieţii, la slaba calitate a absolvenţilor şi fragilitatea sistemului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI). Acesta a prezentat şi "Raportul QX", în cadrul unei conferinţe de presă, un document de diagnostic asupra Educaţiei şi Cercetării din România.
• Învăţarea pe tot parcursul vieţii: "Stăm foarte prost"
Daniel David a declarat că România are o problemă serioasă privind învăţarea pe tot parcursul vieţii, afirmând că presiunile pentru mutarea Autorităţii Naţionale pentru Calificări (ANC) de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Muncii ar fi o eroare: "Stăm foarte prost la învăţarea pe parcursul vieţii. (...) Am simţit o presiune extraordinară de a reveni la un model care nu funcţionează. Sper să terminăm cu această tendinţă."
Ministrul a subliniat că, în aproape toate ţările europene, cu excepţia Franţei, ANC funcţionează în cadrul Educaţiei. El a criticat lipsa de transparenţă în iniţierea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens şi a afirmat că a blocat proiectul după o discuţie cu conducerea Guvernului.
• Raportul QX: Probleme sistemice în educaţia românească
Realizările prezente şi implicaţii pentru noi reforme în domeniu (Raportul QX)" evidenţiază un tablou îngrijorător: Educaţia preuniversitară este ineficientă, cu rezultate slabe, abandon şcolar crescut şi analfabetism funcţional în creştere. Absolvenţii nu dobândesc cele opt competenţe-cheie necesare pentru integrarea pe piaţa muncii sau pentru continuarea studiilor. Calificările universitare (licenţă, master, doctorat) trebuie reformate pentru a permite adaptarea permanentă la noile cunoştinţe şi cerinţe ale pieţei muncii. Sistemul CDI are o arhitectură învechită, cu resurse irosite şi cercetare de calitate scăzută, deseori nerecunoscută internaţional şi slab conectată cu economia. Potrivit ministrului: "Dacă ai dat concurs pe o perioadă determinată (...), de la un an la altul, tu poţi să-ţi menţii poziţia respectivă, cât este activă poziţia în unitatea şcolară, pe baza evaluării, pe care ţi-o face cine?! Unitatea şcolară. Şi o să gândim o metodologie-cadru, astfel încât evaluarea să nu fie numai făcută de profesori, să fie o evaluare complexă, în care să fie şi feedback-ul părinţilor, colegilor, de ce nu feedback-ul elevilor. Şi atunci, un om care ocupă o astfel de poziţie rămâne încă un an, dar pe baza evaluării pe care o face unitatea şcolară. Şi foarte important: dacă poziţia respectivă devine viabilă pentru ce numim astăzi titularizare, adică patru ani, să spunem, sau cinci ani, în zona de învăţământ primar, se transformă (...) într-o poziţie pe nedeterminat. Cred că este un lucru corect. Vedeţi, transformarea din determinat pe nedeterminat se face pe baza unei valori de calitate şi pe care o face cine?! Tocmai unitatea şcolară unde tu lucrezi şi care ştiu că, dacă nu eşti bun, nu are sens să-ţi dea de la an la an prelungire, pentru că la un moment dat se vor trezi cu tine pe perioadă nedeterminată acolo. Şi cred că este un mecanism elegant şi cinstit pentru oamenii care vor să intre în sistemul preuniversitar".
Potrivit acestuia, locurile care nu sunt acoperite de către cei care au titlu de licenţiat în sistem evident că se scot la concurs în regim de suplinire pentru cei care la acel examen de licenţiere au luat între 5 şi 6,99. "Şi, dacă nici aşa nu se ocupă, cum se întâmplă şi acum, se scot de către unitatea şcolară în regim de plată cu ora şi printr-o metodologie pe care o să o stabilim tot la nivel de minister, să asigurăm nişte standarde minimale şi acolo. Cred că este o situaţie elegantă, ţinând cont de faptul că avem nevoie de oameni în sistem (...), prin faptul că vrem să valorizăm oamenii buni care obţin note mari şi acum la examenul de titularizare sau la examenul de licenţiere, şi prin faptul că ducem decizia în final spre unitatea şcolară care îţi dă postul pe determinat sau pe nedeterminat", a explicat Daniel David.
• Nou sistem de evaluare a profesorilor
Ministrul a anunţat că ia în calcul un nou sistem de evaluare a cadrelor didactice, bazat pe feedback complex din partea părinţilor, colegilor şi elevilor: "Transformarea din determinat pe nedeterminat se face pe baza unei evaluări de calitate, realizată de unitatea şcolară în care lucrezi. Este un mecanism cinstit pentru cei care vor să intre în sistemul preuniversitar." Posturile neocupate vor putea fi scoase la concurs de suplinire, iar în cazuri excepţionale, vor fi oferite în regim de plată cu ora, dar doar în condiţii stricte, stabilite de minister.
Daniel David a precizat că detaliile implementării acestor reforme vor fi stabilite în consultare cu sindicatele, colegii din sistem şi experţi independenţi. Obiectivul central rămâne creşterea calităţii şi eficienţei sistemului de educaţie şi cercetare, astfel încât România să formeze resursă umană competitivă şi adaptabilă într-o lume în continuă schimbare.
Opinia Cititorului