Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR), prin compania Rompetrol Energy, a intrat în etapa finală a proiectului de construire a centralei de cogenerare de pe platforma Petromidia Năvodari, o investiţie strategică în valoare de peste 160 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat FIEKR. Finalizarea şi integrarea completă a noii centrale cu rafinăria Petromidia şi cu Sistemul Energetic Naţional (SEN) este estimată pentru finalul lunii august.
Progresul lucrărilor a fost prezentat recent la faţa locului de către reprezentanţii KazMunayGas şi KMG International, în prezenţa ministrului Energiei, Bogdan-Gruia Ivan. Bulat Zakirov, vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al KazMunayGas, a declarat că proiectul este unul dintre cele mai mari de eficienţă energetică realizate în regiunea Dobrogea în ultimii ani şi va contribui la reducerea dependenţei energetice a rafinăriei, optimizarea costurilor şi consolidarea securităţii energetice a grupului KMG International.
Între lunile februarie şi iunie 2025, au fost efectuate testele de punere în funcţiune ale celor două turbine pe gaz SGT-750, sincronizate cu SEN în toate configuraţiile de operare. Deja au fost generaţi peste 11.000 MWh, distribuiţi atât către platforma Petromidia, cât şi în reţeaua naţională. Din iulie, centrala va începe şi producţia de abur tehnologic, iar până în august vor fi finalizate testele de performanţă şi obţinute toate certificările şi autorizaţiile necesare.
Centrala va produce până la 80 MWh, din care 60-70 MWh vor acoperi necesarul platformei Petromidia, iar surplusul va fi injectat în SEN. De asemenea, va livra abur tehnologic de până la 180 de tone pe oră. Turbinele utilizate funcţionează cu un amestec de gaz natural şi gaz de rafinărie şi au o eficienţă ridicată, cu o rată de încălzire de 9.120 kJ/kWh şi o capacitate de aproximativ 39 MWh fiecare.
Proiectul este operat în prezent de o echipă mixtă, formată din specialişti ai contractorului general şi reprezentanţi ai furnizorilor de echipamente-cheie, iar la finalul lunii august este programată recepţia oficială a lucrărilor.
Centrala de cogenerare va contribui semnificativ la eficientizarea operaţiunilor de pe platforma Petromidia şi va avea un impact pozitiv asupra balanţei energetice regionale. Dezvoltat în cadrul FIEKR - un parteneriat între KMG International (80%) şi statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) - proiectul reflectă angajamentul pentru investiţii strategice în sectorul energetic naţional.
Opinia Cititorului