Echipa naţională este foarte aproape să facă doi paşi care să o ducă la turneul final al Campionatului European de anul viitor. Calculele sunt destul de simple, două victorii, cu Israel şi Kosovo, ar rezolva ecuaţia. Există şi alte variante, dar acestea conţin mai multe variabile, inclusiv jocul rezultatelor în meciurile în care tricolorii nu sunt implicaţi direct. Adversarii nu sunt de speriat, nici măcar acum, când echipa a ajuns destul de jos. Israel este pe un trend ascendant, dar este abordabilă, Kosovo are multe probleme, în special legate de omogenitate, dar trebuie admis că este genul de echipă care poate încurca. Aşa stand lucrurile, optimismul din rândul lotului nu este deloc deplasat. Primul meci, cu Israel este programat sâmbătă, 9 septembrie, de la ora 21:45 pe Arena Naţională, marţi, 12 septembrie, de la aceeaşi oră pe acelaşi stadion urmând să aibă loc confruntarea cu Kosovo.
Selecţionerul Edward Iordănescu a transmis înainte de meciurile cu Israel şi Kosovo, din preliminariile Euro 2024, un mesaj în care se declară încrezător în capacitatea naţionalei de a-şi urma visul: "Avem obligaţia de a reprezenta cu cinste România şi fotbalul nostru, iar deznodământul parcursurilor din cupele europene din aceste zile ne obligă şi mai mult". Iordănescu a avut şi un mesaj pentru suporteri: "Ne aflăm în faţa unui moment important în drumul nostru spre EURO 2024. Meciurile cu Israel şi Kosovo reprezintă o şansă mare de a lua o opţiune serioasă de calificare. E o oportunitate pe care am câştigat-o luptând în meciurile de până acum şi de care trebuie să profităm, trebuie să abordăm aceste partide cu determinare şi concentrare maxime! Avem şansa reală de a reveni la Campionatul European după 8 ani de zile. Cred că avem calitatea şi valoarea necesare să ne impunem şi să ne urmăm visul. Am încredere în jucători şi în spiritul lor de sacrificiu. Parcursul din aceste preliminarii a arătat că această echipă poate şi, mult mai important, că luptă până la final pentru obiectivul pe care ni l-am propus. Nu vreau să vorbesc despre jucătorii care ne lipsesc din motive medicale. Aşa cum am mai spus-o, sunt aici, împreună cu staff-ul meu, pentru a găsi soluţii, nu alibiuri. Selecţia pentru aceste două partide nu s-a bazat doar pe talentul individual. Mai sunt jucători pe care îi monitorizăm, au fost alături de noi şi forma lor la club este bună, dar am preferat la acest moment, pentru o provocare de acest nivel, să mizăm pe jucători cu mai multă experienţă la naţională şi care au fost mai mereu parte a acestui nucleu. Totodată, sunt fotbalişti care ar putea reveni în circuitul naţionalei, dacă evoluţiile lor bune recente vor deveni o constantă. Am plecat pe un drum şi continuăm pentru că eu am convingerea că aceasta este calea spre Campionatul European. Consider că forţa grupului şi coeziunea pe care aceşti jucători o demonstrează pe teren, cât şi în afara lui, ne pot duce acolo unde ne dorim cu toţii. Avem obligaţia de a reprezenta cu cinste România şi fotbalul nostru, iar deznodământul parcursurilor din cupele europene din aceste zile ne obligă şi mai mult. Mesajul meu merge şi către suporterii echipei naţionale. Dragi români, să fim uniţi şi să-i susţinem cu toţii pe jucătorii noştri în aceste meciuri ce ne pot duce atât de aproape de calificare. Haideţi să demonstrăm că suntem o adevărată echipă şi că Luptăm Împreună! Avem nevoie de susţinerea voastră şi cred cu tărie că pe Arena Naţională, cu 50.000 de români în tribună, putem obţine orice ne propunem. Cu încredere, spirit, muncă şi coeziune vom ajunge la EURO 2024!".
Căpitanul echipei, Nicolae Stanciu, a declarat că, în cazul în care prima reprezentativă va câştiga următoarele două partide, cu Israel şi Kosovo, va fi în proporţie mare calificată la EURO 2024: "Sunt destul de optimist în privinţa calificării. Rezultatele de până acum mă fac să fiu aşa. Ştiu ce putem face ca grup, aşa că aşteptăm aceste două partide cu încredere. Suntem foarte motivaţi să câştigăm aceste meciuri pentru că sunt meciurile decisive, ca să spun aşa. Pentru că dacă vom lua 6 puncte cu Israel şi Kosovo vom face un pas mare spre calificare şi implicit spre îndeplinirea obiectivului. Acum suntem în grafic, deşi eu spun că puteam fi şi mai bine. Dar suntem pe un loc calificabil şi sper să rămânem acolo până la sfârşitul campaniei. Suntem neînvinşi în grupă şi ne dorim să continuăm la fel. Repet, dacă vom câştiga 6 puncte acum vom fi în proporţie mare calificaţi la EURO 2024". Stanciu speră ca Arena Naţională din Capitală să fie plină la partidele cu Israel şi Kosovo pentru că prima reprezentativă are nevoie de susţinerea suporterilor: "E un lucru bun că jucăm pe Arena Naţională, deşi ştiu că mulţi suporteri ai naţionalei şi-ar dori să jucăm şi în alte oraşe din ţară. Arena Naţională este cel mai mare stadion, cu siguranţă va fi arhiplin, iar acest lucru ne va ajuta. Îmi doresc ca fanii să vină în număr mare, pentru că eu deşi am multe meciuri la echipa naţională, nu cred că am jucat vreodată cu casa închisă. Noi suntem acum să spun aşa pe ultima sută de metri în această campanie, aşa că avem nevoie de susţinerea suporterilor. Sper ca la final să ne bucurăm împreună". Potrivit Federaţiei Române de Fotbal, din lotul României, nu mai puţin de 12 fotbalişti au crescut în fotbalul din străinătate ori s-au format acolo, ajungând înainte de a împlini 20 de ani peste hotare. Este vorba de jucători născuţi în străinătate, plecaţi din copilărie în alte ţări sau care au făcut subiectul unor transferuri la cluburi din afara României pe perioada junioratului, maximum până la împlinirea vârstei de 20 de ani. Practic, jucători a căror formare şi desăvârşire a fost profund influenţată, prin diferite contexte, de fotbalul vest-european. Alibec, Puşcaş şi Bîrligea, adică toate cele trei vârfuri din lotul României, sunt pe filieră italiană. Primii doi, ajunşi la Inter Milano, iar ultimul, la Cantera Ribolla apoi Palermo. Trendul Peninsulei se menţine şi spre mijlocaşi, unde se află Marius Marin, ajuns de foarte devreme la Sassuolo, şi Ianis Hagi, format inclusiv de Fiorentina. Apoi, Tudor Băluţă cu experienţa la Brighton în Anglia şi Screciu, cu anii petrecuţi în Belgia, la Genk şi Lommel. Defensiva ne oferă 5 fotbalişti! Andrei Raţiu şi Bogdan Racoviţan, născuţi şi crescuţi în Spania, respectiv Franţa, plus Rus (ajuns în Ungaria), Drăguşin (Italia), Manea (Belgia). Dincolo de locul unde s-au format şi de cluburile unde joacă acum, tricolorii trebuie să arate ca o echipă pentru a reuşi să obţină calificarea la EURO 2024.
• Lotul convocat pentru meciurile cu Israel şi Kosovo
Portari: Horaţiu Moldovan (FC Rapid 1923, 3/0), Ştefan Târnovanu (FCSB, 1/0), Marian Aioani (Farul Constanţa, 0/0); Fundaşi: Andrei Raţiu (Rayo Vallecano | Spania, 11/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 23/2), Andrei Burcă (Al-Okhdood | Arabia Saudită, 19/1), Adrian Rus (Pafos | Cipru, 17/1), Radu Drăguşin (Genoa | Italia, 7/0), Bogdan Racoviţan (Rakow | Polonia, 0/0), Mario Camora (CFR Cluj, 10/0), Nicuşor Bancu (Universitatea Craiova, 28/2); Mijlocaşi: Vladimir Screciu (Universitatea Craiova, 1/0), Tudor Băluţă (Farul Constanţa, 12/0), Marius Marin (Pisa | Italia, 11/0), Darius Olaru (FCSB, 11/0), Alexandru Cicâldău (Konyaspor | Turcia, 30/4), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns | China, 60/12), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 46/2), Deian Sorescu (Rakow | Polonia, 12/0), Olimpiu Moruţan (Ankaragucu | Turcia, 9/1), Ianis Hagi (Deportivo Alaves | Spania, 26/2), Florinel Coman (FCSB, 7/0), Valentin Mihăilă (Parma | Italia, 12/3); Atacanţi: George Puşcaş (Genoa | Italia, 36/10), Denis Alibec (Muaither | Qatar, 31/3), Daniel Bîrligea (CFR Cluj, 0/0).