Abonament gratuit
Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”Videoconferinţa “Afaceri în agricultură”
Videoconferinţa “FONDURI EUROPENE”

EXCLUSIVITATEGazprom vrea să se extindă în ţările vecine, cu prioritate pe piaţa românească

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii /

Gazprom vrea să se extindă în ţările vecine, cu prioritate pe piaţa românească

Compania rusească Gazprom, prin intermediul NIS (subsidiara companiei Gazprom Neft), a inaugurat recent prima reţea de staţii de distribuţie carburanţi din ţara noastră, oficialii companiei anunţând că numărul benzinăriilor va ajunge la 120 la sfârşitul anului 2015, în urma unei investiţii de circa 150 milioane euro.

Intrarea companiei ruseşti pe piaţa românească a avut loc în 2012, când, în localitatea Vestem, lângă Sibiu, sârbii de la NIS, subsidiară a Gazpromului, au deschis prima benzinărie.

Tot prin intermediul NIS, ruşii de la Gazprom sunt implicaţi şi în exploatarea unor resurse naturale, în partea de vest a ţării.

Domnul Vadim Smirnov, director regional NIS pentru România, ne-a acordat un scurt interviu în care ne-a povestit despre planurile de investiţii ale Gazprom în ţara noastră.

În ciuda reticenţei autorităţilor cu privire la relaţiile româno-ruse, destul de reci în ultimii ani, Gazprom consideră România o piaţă strategică, unde vrea să investeas­că sute de milioane de euro.

Interviu cu domnul Vadim Smirnov, Director regional NIS pentru România

Reporter: La evenimentul de inau­gurare a reţelei de benzinării, numeroase persoane au vorbit despre Gazprom ca despre un viitor partener strategic pentru România. Pe lângă segmentul producţiei de energie, ce alte elemente ar mai putea include acest parteneriat strategic?

Vadim Smirnov: NIS şi-a asigurat deja o aprovizionare stabilă cu combustibil pentru nave în Constanţa (n.r. compania a cumpărat în acest an firma Marine Bunker Balkan din Constanţa, specializată în alimentarea cu carburanţi a navelor), pentru avioane în Timişoara, precum şi bitum pentru construcţia drumurilor a cărui calitate corespunde standardelor europene. Divizia noastră, Oilfield Services, a certificat două centre de reparaţii şi de servicii petroliere de exploatare în România şi avem de gând să le folosim în operaţiunile noastre în viitorul apropiat, cel mai probabil în toamnă.

Pentru NIS ca subsidiară a Gazpromneft, o sarcină strategică este să devină una dintre cele mai eficiente companii în sectorul petrolului şi energiei din Balcani, un domeniu care evoluează rapid. După modernizarea rafinăriei Panèevo, cu o capacitate de rafinare preconizată să ajungă la un volum de cinci milioane de tone pe an până în 2020, societatea intenţionează să-şi extindă operaţiunile sale către ţările vecine, având prioritate piaţa românească, datorită mărimii şi avantajelor sale logistice.

NIS îşi va extinde activitatea în două direcţii: dezvoltarea reţelei de retail şi explorarea şi extracţia de ţiţei şi gaze. Începând din septembrie, benzinăriile noastre GAZPROM vor vinde combustibil la cel mai înalt standard Euro 5, produs la rafinăria de la Pancevo.

Planul nostru este să obţinem o cotă de piaţă de cel puţin 10% până în 2016 şi cel puţin o treime din segmentul premium, unde se încadrează benzinăriile GAZPROM. În acest scop avem planificate investiţii de 150 de milioane de euro.

Reporter: România are încă numeroase zăcăminte de gaze naturale şi petrol. Este Gazprom interesat să foreze după resurse în ţara noastră?

Vadim Smirnov: Principalele proiecte ale societăţii pe piaţa româ­nească sunt concentrate, de asemenea, pe explorarea şi producţia de hidrocarburi (ţiţei şi gaze naturale) în vestul ţării. NIS a început deja pregătirea şi execuţia lucrărilor geologice şi de explorare în perimetrele amplasate în vestul României, în judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Ne-am asociat cu trei companii în aceste proiecte: una canadiană - East West Petroleum Group, una irlandeză - Moesia Oil and Gas, şi una britanică - Zeta Petroleum. De asemenea, recent am încheiat un contract cu firma maghiară Acoustic Geophysical Services (AGS), prin care specialiştii AGS vor realiza studii seismice pe teritoriul concesiunii Tria (judeţul Bihor). Pe parcursul forajelor de explorare şi al dezvoltării de resurse convenţionale, NIS foloseşte tehnologii avansate în conformitate cu standardele internaţionale şi UE în domeniu. Investiţiile necesare în prima etapă pentru explorare şi producţia de hidrocarburi sunt de mai multe sute de milioane de dolari, în cazul în care rezervele sunt confirmate.

 Reporter: Este Gazprom/NIS interesată în cumpărarea afacerilor OMV?

Vadim Smirnov: Vom continua să ne extindem reţeaua de benzinării GAZPROM. Pentru a realiza acest obiectiv, analizăm în momentul de faţă piaţa şi evaluăm toate oportunităţile posibile pentru investiţii, dar deocamdată, este prea devreme să vorbim despre vreo tranzacţie concretă.

Reporter: Dacă Gazprom - Nis îşi va extinde linia de benzinării până în 2015, ajungând la 120 de benzinării, va deveni un concurent puternic pe acel segment. Cum credeţi că vor privi acest lucru OMV, Rompetrol, Agip sau Lukoil, principalii distribuitori de combustibil din România?

 Vadim Smirnov: Cea mai mare provocare pe piaţa românească este să satisfacem nevoile şi cererea clienţilor noştri şi sunt sigur că o concurenţă puternică contribuie în mare măsură la realizarea acestor obiective. Scopul nostru principal este să fim mereu cu un pas înaintea pieţei, încercând în mod constant să creăm noi produse şi servicii pe care le caută clienţii noştri şi asigurându-ne totodată că ei obţin maximum de valoare din interacţiunea cu societatea noastră. Oferta noastră este concepută în aşa fel încât să garanteze că toţi clienţii noştri primesc produse premium. Toate benzinăriile sunt echipate cu pompe moderne cu afişaj multimedia. Pompele func­ţionează la cerere pentru a asigura furnizarea cu maximum de rapiditate a serviciilor către clienţii care pot plăti pe loc cu cardul de credit.

Benzinăriile sunt eficiente din punct de vedere energetic şi construite în aşa fel încât să asigure o protecţie adecvată a mediului pentru apele subterane şi a pământului.

Reporter: Vă mulţumesc!

Gazprom a achitat, în 2009, circa 400 milioane euro autorităţilor din Serbia, pentru a deveni acţionar majoritar la compania sârbă NIS, ruşii promiţând investiţii anuale de aproximativ 500 milioane euro.

Opinia Cititorului ( 10 )

 1. Nu inteleg de ce companiilor rusesti trebuie sa le acordam facilitati,in conditiile in care Rusia a manifestat in permanenta din toate timpurile?De ce nu incercam sa aducem companii similare din Franta de exemplu,tara care a aratat bunavointa,intelegere si ajutor?Si mai sunt si alte state...cum ar fi Norvegia

  cuvantul magic ce lipseste in intrebarea initiala este OSTILITATE

  1. rusii nu ne-au trimis tiganii inapoi

   Nu,rusii nu ne-au trimis romi inapoi...ei au o metoda numita deportarea.

   Rusinos!!!!!!!

   U n popor sangeros a carui singura lege este expansiunea sub oricare forma:panslavism,comunism si acum mai nou santajul cu resurse minerale. 

  Ok domnilor de la Gazprom, dar ar fi cazul sa faceti o companie 50-50 cu romgaz pt importul direct al gazelor rusesti. daca as fi eu in guvern v-as forta f. simnplu, as ameninta cu inchiderea conductei de tranzit isaccea-vama veche.

  1. Dragul meu,ei atat astepta...un pretext,o greseala diplomatica si apoi hat!mai iau o bucata de tara!Astia sunt ei un popor necizelat cu apucaturi tatarasti!!!!

  E INTERESANT CUM UN STAT CARE DETINE 1/2 DIN GLOB NU-I MAI AJUNGE NIMIC...Banii,puterea ,resursele,armele,JIIND IN PERMANENTA LA VECINII LOR?Astia sunt urmasii lui Tymur-leng si ai lui Gingis-han...Nimeni nu are pace cu ei...Japonia,tarile baltice,noi si altii...

  Cred ca ar fi un moment oportun in a ajuta poporul grec...ce trece prin momente grele.Ar fi o buna oportunitate de a arata inca o data daca mai era nevoie ca Romania este un stat modern solidar(ar fi intre noi si o mutare politica excelenta)pentru ca toti ochii sunt atintiti spre statul elen.Bineinteles ca nu-i putem ajuta cu bani ca nu avem nici noi.Dar prin anumite facilitati,am putea...Stiu,stiu,n-ar fi ei cei mai in masura(vezi fanariotii) dar Romania ar avea de castigat,enorm,in prestanta internationala,afirmand inca o data lumii intregi credintele noastre:intrajutorarea,respect ul mutual si toleranta.

  Rompetrol este principalul exportator al Romaniei, NIS va deveni exportator de profituri catre Moscova, statul roman o sa se aleaga cu zero barat.

  Cu cat avem mai putina dependenta de rusi cu atat mai bine. Dar romanul e prost si va cumpara de la NIS, asa cum cumpara acum de la MOL. Reciproc asta nu s-ar fi intamplat niciodata. Daca va cumpara reteaua de la OMV, va avea un alt mijloc de presiune pe economia romaneasca, marind preturile de mana cu MOL, care reprezinta ei ei niste interese. Mai lipseste ca sa traga OMV conducta de gaze din marea neagra pe la bulgari...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

DTLAWYERS
BTPay
Nuclearelectrica

Curs valutar BNR

23 Oct. 2020
Euro (EUR)Euro4.8744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1145
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5485
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.3849
Gram de aur (XAU)Gram de aur252.5738

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

AAGES GROUP
Cotaţii Emitenţi BVBCotaţii fonduri mutuale
14 Noiembrie - Noaptea Muzeelor
Legal Accelerators
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro
Cabinet de avocatservicii curatenie